UCI snoeit zoals verwacht in wereldbekerkalender: twee manches minder, Sardinië nieuw, geen Amerika Veldrijden
Veldrijden

UCI snoeit zoals verwacht in wereldbekerkalender: twee manches minder, Sardinië nieuw, geen Amerika

UCI snoeit zoals verwacht in wereldbekerkalender: twee manches minder, Sardinië nieuw, geen Amerika

De UCI heeft vrijdagmiddag de cross-kalender voor de Wereldbeker bekendgemaakt. De wielerbond was er de afgelopen maanden maar druk mee, met renners die de competitie niet serieus namen en skipten en de voortdurende kritiek over te veel races. Daar is overduidelijk iets mee gedaan.

De UCI heeft de wereldbekerkalender teruggebracht van veertien naar twaalf manches. Daarbij is Oristano op het Italiaanse Sardinië nieuw, op 8 december. Deze cross moet nog wel bevestigd worden. Drie cross-wedstrijden dragen in 2024/2025 niet meer de wereldbekerstatus. Naast het Franse Troyes en Famanville is de enig overgebleven Amerikaanse cross in Waterloo van de lijst gehaald.

De eerste wereldbekerwedstrijd vindt plaats op 24 november in Antwerpen. Ook een flinke verandering, daar er afgelopen winter in het laatste weekend van november al de vijfde race in dit klassement werd afgewerkt. Daarmee voldoet de UCI naast een kleinere kalender dus ook aan de vraag om de Wereldbeker te kanaliseren in een kleinere periode. De laatste wereldbekercross wordt op 26 januari in Hoogerheide afgewerkt. Dat was ook afgelopen winter het geval.

Startverplichting voor toppers in vier wereldbekercrossen

Daarmee hoopt de wielerbond renners te mobiliseren om komend cross-seizoen wél een doel te maken van de Wereldbeker. Door de vroege start in oktober (in Waterloo) en de spreiding over in totaal vier maanden kozen veel renners en rensters voor het overslaan van één of meerdere wereldbekerwedstrijden. Dat moet anders, daar de UCI van de Wereldbeker het belangrijkste klassement in de cross wil maken.

Om dit te bewerkstelligen, stelt de UCI ook een eis: in de wereldbekercrossen in Dublin, Oristano, Hulst en Besançon is deelname voor alle renners en rensters in de top twintig van de UCI-cross-ranking een verplichting. Dat is een uitkomst van een UCI-vergadering op 17 november van vorig jaar. Als bedankje worden de eerste twee startrijen in deze crossen wel gereserveerd voor dezelfde groep renners en rensters. Door de beschermde status van deze crossen, is de UCI in staat om andere crossen in andere landen in dit weekend te weigeren.

UCI wereldbekerkalender 2024/2025

 • 24 November 2024, in Antwerp (Belgium)
 • 1 December 2024, in Dublin (Ireland)
 • 8 December 2024, Oristano - Sardinia (Italy)
 • 15 December 2024, in Namur (Belgium)
 • 21 December 2024, in Hulst (Netherlands)
 • 22 December 2024, in Zonhoven (Belgium)
 • 26 December 2024, in Gavere (Belgium)
 • 29 December 2024, Besançon (France)
 • 5 January 2025, in Dendermonde (Belgium)
 • 19 January 2025, in Benidorm - Costa Blanca (Spain)
 • 25 January 2025, Maasmechelen (Belgium)
 • 26 January 2025, Hoogerheide – Noord-Brabant (Netherlands)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws