UCI versterkt Wereldbeker veldrijden: minimum aantal renners van start én beschermde status Veldrijden
Veldrijden

UCI versterkt Wereldbeker veldrijden: minimum aantal renners van start én beschermde status

UCI versterkt Wereldbeker veldrijden: minimum aantal renners van start én beschermde status

De UCI heeft middels een persbericht enkele veranderingen voor het komende crossjaar uit de doeken gedaan. De veranderingen volgen op een kritische evaluatie van de deelnemers aan de cyclocrossevenementen, zo stelt de wielerunie. Ze gaan per 1 maart van kracht.

Afgelopen winter was er veel gedoe rondom de wielerkalender en werd de UCI met name gealarmeerd door het feit dat veel topcrossers Wereldbekers oversloegen. De Wereldbeker moet weer de topcompetitie worden, zo luidden de stemmen vanuit de unie. Het deed veel discussies oplaaien tussen crossers die hun vrijheid willen behouden enerzijds en de UCI al boeman anderzijds. De Wereldbeker zou teveel manches bevatten, terwijl de UCI juist benadrukte dat het de touwtjes qua kalender in eigen hand zou kunnen houden door weekenden uitsluitend voor de Wereldbeker vrij te houden.

Beschermde status voor de Wereldbekerwedstrijden, minimum aan renners voor de topploegen ingesteld

Om orde in de chaos te scheppen komt de UCI nu met een aantal veranderingen. In het nieuwe seizoen mogen vrouwen én mannen uit de top-20 van de crossranglijst niet meer meedoen aan nationale evenementen. Zo worden de toppers geconcentreerd in zoveel mogelijk internationale wedstrijden, stelt de wielerunie.

Dan de Wereldbeker. De UCI doet pogingen deze te versterken. Zo wordt de deelname van de toppers geconcentreerd bij de internationale evenementen. Daarnaast moeten de professionele ploegen minstens drie renners afleveren aan alle manches van de Wereldbeker. Daarnaast krijgen enkele Wereldbekermanches een 'beschermde' status. Deze status geldt voor 50% van de bestaande manches, welke dit zijn maakt de UCI nog niet bekend.

De beschermde status zal betekenen dat de UCI kan weigeren om andere wedstrijden toe te staan op de dag dat de manche plaatsvindt óf de dag vóór de Wereldbekerwedstrijd. Hierdoor moet de Wereldbeker internationaal aan status winnen. Ook wordt deze maatregel ingesteld als solidariteitsmechanisme voor de Wereldbeker, want die heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van hel veldrijden, concludeert de unie.

Als doel heeft de UCI 'een algehele versterking van het veldrijden' voor ogen, zo wordt gemeld in het persbericht. Ook moet de samenhang van de structuur worden verbeterd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws