Van Empel heeft aan één versnelling genoeg om ook de Wereldbekercross in Tabor te winnen Veldrijden
Veldrijden

Van Empel heeft aan één versnelling genoeg om ook de Wereldbekercross in Tabor te winnen

Van Empel heeft aan één versnelling genoeg om ook de Wereldbekercross in Tabor te winnen

Fem van Empel heeft de derde manche van de Wereldbeker veldrijden gewonnen. De Nederlandse keek de hele wedstrijd de kat uit te boom en had aan één tempoversnelling in de slotronde genoeg om de zege te pakken. Van Empel pakt zo drie op drie in de Wereldbeker. Puck Pieterse werd twee, Annemarie Worst vervolledigde het podium.

In Tabor stond de derde manche van de Wereldbeker op het programma. Lucinda Brand, die tweede stond in de Wereldbekerstand, brak zaterdag bij de verkenning haar middenhandsbeentje en stond niet aan de start. Van Empel was de grote favoriete na haar twee zeges in de Verenigde Staten.

De kopstart in Tsjechië was voor de Luxemburgse Marie Schreiber, ook Inge van der Heijden, Pieterse, Van Empel en Kata Blanka Vas kwamen goed weg. Schreiber liet er geen gras over groeien en pakte meteen enkele seconden voorsprong op de rest. Pieterse toonde op de balken dat ze technisch superieur is en sprong over de balken - die in de veldritwereld gekend staan als één van de moeilijkste in het circuit. Het leverde meteen de koppositie op. Een gat slaan lukte nog niet, ook Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst sloten aan bij de koplopers.

Tien leiders na openingsronde, Alvarado tot twee keer toe in de fout

Bij het ingaan van de tweede ronde maakten ook Shirin van Anrooij, Denise Betsema en Aniek van Alphen de aansluiting en zo kregen we tien leiders. Op het snelle parcours was het moeilijk om een verschil te maken, waardoor het geregeld stilviel en we een kopgroep kregen van dertien rensters. Alvarado maakte een foutje waardoor ze enkele posities terugviel. In een poging om op te schuiven moest ze weer voet aan de grond zetten, ditmaal om haar stuur recht te zetten.

Pieterse voelde het kriebelen en trok in de derde ronde ten aanval. Brand en Van Empel konden als enigen volgen, de rest moest al snel tien seconden toegeven. De drie leken vertrokken om om de zege te strijden, maar Vas, Betsema en Alvarado reden in een mum van tijd het gat toe. Het signaal voor Worst om de gas open te draaien. Ze pakte enkele seconden voorsprong, die Pieterse door haar passage op de balken meteen weer toe reed. Ook de andere vier kwamen terug aansluiten.

Van Empel rijdt opvallend behouden, Vas draait de gas open

Wie weinig aan de leiding kwam, was Van Empel. De leidster in de Wereldbeker zat altijd goed gepositioneerd, maar nam zelf niet het initiatief. Een mindere dag of een tactische keuze? Het tempo stokte wat en daarvan profiteerden Van Anrooij en Van der Heijden om de aansluiting te maken met de kop van de koers. Dat wilde Vas niet laten gebeuren: de Hongaarse trok stevig door in de afdaling, enkel Van Empel, Worst, Pieterse en Betsema konden volgen. De aanval droeg echter niet ver, waardoor ook Alvarado en Van Anrooij terug in koers kwamen. Met zeven zou er gestreden worden om de overwinning.

De balken kwamen er voor de laatste keer aan en daar wilde iedereen in eerste positie zitten. Worst besefte dat Pieterse zou kunnen profiteren van de koppositie en zette alles op alles om dat te verhinderen. De renster van Alpecin-Deceuninck mispakte zich bij een inhaalmanoeuvre en begon als derde aan de balken. Ze kon zodoende niet profiteren van haar troef om over de balken te springen. Worst wilde de sprint niet afwachten en draaide de gas open, maar Van Empel counterde en reed met een verschroeiende versnelling weg. De Wereldbekerleider pakte zo drie op drie in de Wereldbeker, voor Pieterse en Worst.

Uitslag Wereldbekercross Tabor 2022 vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news