Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2023 | Wie o wie houdt Van Aert van zege af bij rentree? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2023 | Wie o wie houdt Van Aert van zege af bij rentree?

Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2023 | Wie o wie houdt Van Aert van zege af bij rentree?

We hebben er eventjes op moeten wachten, maar het is dan eindelijk zover: Wout van Aert keert terug in het veld! In de Exact Cross te Essen maakt hij na een lange periode zonder crossen weer zijn intrede, vooraleer hij een paar dagen later met Jumbo-Visma op trainingskamp trekt. Wie doet de Vlaamse superster wat in zijn thuisregio? In de Leiderstrui blikt vooruit!

De cross in Essen wordt al sinds 1965 georganiseerd. 'In den beginne' als losse wedstrijd op de veldritkalender, tussen 1987 en nu als onderdeel van verschillende veldritklassementen. Sinds 2019 maakt de race onderdeel uit van de Exact Cross. Vroeger werd de veldrit overigens gesponsord door Rouwmoer, waardoor de cross in de volksmond dan nog steeds de GP Rouwmoer genoemd wordt.

Essen heeft doorheen de jaren verschillende wereldtoppers zien zegevieren. Zo wist Mathieu van der Poel meermaals te triomferen, evenals Van Aert. Bij de dames was - hoe kan het ook anders - Sanne Cant vaak primus, al gold dat bijvoorbeeld ook voor Marianne Vos. In 2022 was het deelnemersveld kwalitatief iets minder sterk en gingen de trofeeën naar Gerben Kuypers en Aniek van Alphen.

Laatste winnaars Exact Cross Essen

2022 Gerben Kuypers / Aniek van Alphen
2021 Wout van Aert / Zoe Bäckstedt
2020 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2019 Quinten Hermans / Marianne Vos
2018 Laurens Sweeck / Maud Kaptheijns
2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016 Wout van Aert / Sanne Cant
2015 Wout van Aert / Sanne Cant
2014 Wout van Aert / Sophie de Boer
2013 Kevin Pauwels / Sanne Cant

Parcours, weer en tijden Exact Cross Essen 2023

Het parcours in Essen - op het terrein van technologiepark Robotland en niet ver van het treinstation - heeft van alles en nog wat te bieden. Aardig wat bochtjes, balkjes én een zandbak. Bovendien wil de omloop nogal eens transformeren tot een heus blubberparcours (over het weer hierna meer), wat het spektakelgehalten natuurlijk enkel ten goede komt.

essen

Weer
Eenieder die naar de Vlaamse weersberichten kijkt, zakt de moed een beetje in de schoenen. Tenzij je van flinke neerslag houdt, want dat is wat er zaterdagmiddag verwacht wordt. Zoals het er op moment van schrijven naar uitziet, is de kans op neerslag liefst 85 procent. In sommige voorspellingen wordt die kans zelfs op 95 procent geschat. Ook op vrijdag gaat het flink regenen, dus nemen toeschouwers beter hun laarzen mee!

Tijden
Start elite vrouwen: 13.45 uur
Finish elite vrouwen: rond 14.30 uur
Start elite mannen: 15.00 uur
Finish elite mannen: rond 16.00 uur

Favorieten Exact Cross Essen 2023 - mannen

Wie anders dan Wout van Aert is de absolute favoriet om er in Essen met de bloemen vandoor te gaan? 'De voorbereiding loopt gewoon goed en het zal even inkomen zijn, maar dat dachten we twee jaar geleden ook en toen won hij in Boom met twee minuten verschil', zo ging Jumbo-Visma-coach Jan Boven tegenover In de Leiderstrui in op de terugkeer van zijn poulain. En de kans dat Van Aert ook in Essen met twee minuten voorsprong gaat winnen, is levensgroot. Zijn grootste concurrent - met alle respect - is namelijk Jens Adams, die alleszins bezig is aan een prima veldritcampagne. Maar inderdaad: geen Pim Ronhaar, geen Eli Iserbyt, geen Lars van der Haar en geen Joris Nieuwenhuis.

Van Aert steekt er wat betreft favorietenstatus dus met kop en schouders bovenuit. Maar wie hebben er, naast Adams, verder nog goede papieren om naar een podiumplaats te snellen? Thuisrijder Tom Meeusen moet dan zeker genoemd worden. Hij kent het parcours op zijn duimpje en is nog regelmatig in de top vijftien van hoog aangeschreven veldritten te vinden. Dat geldt ook voor Tietema-collega Lander Loockx, die soms wel vrij wisselvallig lijkt te presteren.

Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2023 | Wie o wie houdt Van Aert van zege af bij rentree?
Loockx

Victor Van De Putte is in Essen ook een man om in de smiezen te houden. De pas 21-jarige crosser van Deschacht-Hens-Maes rijdt zijn wedstrijden meestal in de beloftencategorie. In Essen 'moet' hij echter participeren tussen 'de grote jongens' en dus is het uitkijken naar hetgeen hij daar kan laten zien. Ten slotte is het raadzaam om Daan Soete te noemen. De 28-jarige Vlaming is een ploeggenoot van Van De Putte en bovendien een trouwe compagnon (en trainingsmaat) van Van Aert. Weet de Jumbo-Visma-ster zijn makker een tijdje mee te nemen in zijn zog?

Favorieten mannen Exact Cross Essen, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Wout van Aert (Jumbo-Visma)
Outsiders: Lander Loockx (TDT-Unibet) en Jens Adams
Longshots: Daan Soete, Victor Van de Putte (Deschacht-Hens-Maes) en Tom Meeusen

Favorieten Exact Cross Essen 2023 - vrouwen

Geen Fem van Empel (Jumbo-Visma) en Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) zaterdag, al geven die twee wereldtoppers een dag later in Val di Sole ook geen acte de présence. Shirin van Anrooij en Ceylin del Carmen Alvarado zullen eveneens niet afreizen naar Essen, waardoor het uitkijken is naar dames die 'normaal gesproken' tussen de plaatsen vijf en vijftien eindigen. We hebben het dan bijvoorbeeld over Aniek van Alphen, de 24-jarige renster van Cyclocross Reds. De Noord-Brabantse is bezig aan een puik seizoen, dat bovendien als constant omschreven mag worden. Van Alphen finishte namelijk nog geen enkele keer buiten de top tien. Mede daarom is ze de absolute topfavoriete in Essen!

aniek van alphen
Van Alphen is bezig aan een constant seizoen

Op papier lijkt de wedstrijd een kolfje naar de hand van Van Alphen, die echter wel moet rekenen op geduchte concurrentie van bijvoorbeeld Marion Norbert Riberolle. De Waalse dame van Crelan-Corendon is best wisselvallig, al houdt dat natuurlijk ook in dat je vele hoge pieken kent. Kijkend naar de deelnemerslijst in Essen, moet de 24-jarige Belgische zeker in staat zijn om op het podium te eindigen. En misschien ook wel om op het allerhoogste schavotje te staan..

Daarachter is het waarschijnlijk uitkijken naar een ogenschijnlijk interessante strijd om de derde podiumplaats. In dat kader noemen we graag Laura Verdonschot (De Ceuster Bonache), Kiona Crabbé (Proximus-Cyclis-AlphaMotorhomes CT), Suzanne Verhoeven en Lies’l Schevenels (beiden De Ceuster Bonache). Kortom, het zijn - Van Alphen daargelaten - dit keer vooral de Belgische dames die aanspraak lijken te maken op eremetaal.

Favorieten vrouwen Exact Cross Essen, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Aniek van Alphen (Cyclocross Reds)
Outsider: Marion Norbert Riberolle (Crelan-Corendon)
Longshots: Kiona Crabbé (Proximus-Cyclis-AlphaMotorhomes CT), Suzanne Verhoeven, Lies’l Schevenels en Laura Verdonschot (De Ceuster Bonache)

TV Exact Cross Essen 2023

De vrouwen staan bij de Exact Cross om 13.45 uur aan het vertrek, de mannen zijn om 15.00 uur stipt aan de beurt. Eurosport zendt beide crossen live uit op Eurosport 1 en de online kanalen (Eurosport.nl/Discovery+/GCN+). De Belgen zappen best naar Sporza op VRT1.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws