Voorbeschouwing Superprestige Gavere 2022 | Veldritklassieker levert op zeker spektakel op Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Gavere 2022 | Veldritklassieker levert op zeker spektakel op

Voorbeschouwing Superprestige Gavere 2022 | Veldritklassieker levert op zeker spektakel op

Het crossseizoen loopt inmiddels op zijn laatste pootjes, maar toch staat er nog een ware klimklassieker op het programma dit weekend: de Superprestige-cross van Gavere staat bekend als één van de meest veeleisende omlopen van de kalender. In de Leiderstrui vertelt je alles erover!

Praktische informatie Superprestige Gavere 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
Laatste winnaars Superprestige Gavere 

2020 Tom Pidcock / Lucinda Brand
2019 Eli Iserbyt / Yara Kastelijn
2018 Mathieu van der Poel / Alice Maria Arzuffi
2017 Wout van Aert / Ellen Van Loy
2016 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2015 Wout van Aert / Sanne Cant
2014 Klaas Vantornout / Sanne Cant
2013 Sven Nys / Sanne Cant
2012 Sven Nys / Nikki Brammeier
2011 Kevin Pauwels / Sanne van Paassen

Parcours, weer en tijden Superprestige Gavere 2022

Door de aanwezigheid van de Wereldbekercrossen op zondag is de Gavere-cross verschoven van december naar februari. Ditmaal een geluk bij een ongeluk, want nu kan er wel publiek aanwezig zijn bij één van de mooiste veldritten op de kalender.

De veldrit in Gavere staat voornamelijk bekend om de spectaculaire, maar gevaarlijke afdaling die er in het parcours opgenomen is. Ook moet er het nodige geklommen worden, wat bij de laatste editie eind 2020 een ongelofelijk spannend duel opleverde tussen Tom Pidcock en Mathieu van der Poel, gewonnen door die eerste.

Voorbeschouwing Superprestige Gavere 2022 | Veldritklassieker levert op zeker spektakel op

Weer
Het wordt zaterdag redelijk koud in Gavere, maar de regen blijft achterwege. Dit is goed nieuws voor de gesteldheid van de afdaling, alhoewel die wel het nodige water te verwerken heeft gekregen recent. Op de wedstrijddag zelf is het zo'n 5 á 6 graden met een goede bries vanuit het zuiden.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Star mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten mannen Superprestige Gavere 2022

Zonder wereldkampioen Tom Pidcock is het in Gavere uitkijken naar Toon Aerts. De crosser van Baloise-Trek Lions finishte al drie keer op het podium in deze wedstrijd, maar winnen lukte hem nog nooit. Deze 2022-editie, zonder de Grote Drie, is voor hem de uitgelezen kans om dit hiaat op zijn erelijst weg te werken.

De enige ex-winnaar aan de start is Eli Iserbyt, die hier in 2019 won. Iserbyt kan zijn klimvermogen en technische capaciteit uitstekend kwijt in Gavere en is dus zonder meer een man om op te letten. Hetzelfde geldt voor zijn ploeggenoten Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck, alhoewel die laatste het liever wat vlakker heeft.

Lars van der Haar zou dit zonder meer ook moeten kunnen. Tot dusver bleek hij vooral een kandidaat voor top vijf in Gavere, maar wie weet pakt hij nog eens uit aan het slot van deze winter. Voor een mooie ereplaats mikken we verder op Kevin Kuhn, Tom Meeusen, Toon Vandebosch en Jens Adams.

Voorbeschouwing Superprestige Gavere 2022 | Veldritklassieker levert op zeker spektakel op

Favorieten vrouwen Superprestige Gavere 2022

Bij de dames is Lucinda Brand, de winnares van vorig jaar, andermaal de te kloppen vrouw. Brand heeft haar zure nasmaak van het WK al weten weg te spoelen met een zege in Lille, waar ze iedereen te slim en sterk af was. In Gavere zal ze teken voor eenzelfde scenario.

Annemarie Worst kan wel eens de grote concurrente worden. Ook Worst hield een rotgevoel over aan het WK, waar ze überhaupt niet aan de start kon verschijnen wegens een positieve coronatest. Ze won het weekend erna meteen in Maldegem en werd tweede in de Krawatencross, wat haar een goed gevoel opleverde richting komend weekend.

Manon Bakker en Aniek van Alphen kunnen net als Ceylin del Carmen Alvarado plots meedoen om het podium nu enkele dames zijn verdwenen en er ook nog altijd wat covid rondsliert. Achter Sanne Cant (recente covid) en Denise Betsema (zeven hechtingen in de vinger) plaatsen we nog een klein vraagteken.

Voorbeschouwing Superprestige Gavere 2022 | Veldritklassieker levert op zeker spektakel op

TV Superprestige Gavere 2022

De cross in Gavere is zaterdag te zien op de Eurosport Player en, voor de Belgen op TV, Play Sports. De sportzender is er online bij vanaf 13.35 uur, net voor de vrouwenstart, tot na de finish van de mannen. Sporza komt om 16.30 uur met samenvattingen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws