Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2022 | Wie vult de grote leegte die favoriet Valverde achterlaat? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2022 | Wie vult de grote leegte die favoriet Valverde achterlaat?

Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2022 | Wie vult de grote leegte die favoriet Valverde achterlaat?

Na de Ronde van Valencia trekt de Spaanse wielerkaravaan verder naar Murcia, maar de sfeer zal bedrukt zijn. Plaatselijke favoriet Alejandro Valverde had de grootste eendagswedstrijd van zijn streek omcirkeld in zijn agenda, in wat zijn laatste seizoen is. Corona gooit roet in het eten. In de Leiderstrui bereid je voor op wat er overblijft van deze koers.

Praktische informatie Vuelta a Murcia 2022

  • Zaterdag 12 februari 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Vuelta a Murcia

2021 Antonio Jesús Soto
2020 Xandro Meurisse
2019 Luis León Sánchez
2018 Luis León Sánchez
2017 Alejandro Valverde
2016 Philippe Gilbert
2015 Rein Taaramäe
2014 Alejandro Valverde
2013 Daniel Navarro
2012 Nairo Quintana

Parcours, weer en tijden Vuelta a Murcia 2022

Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2022 | Wie vult de grote leegte die favoriet Valverde achterlaat?

Het had een waar feestje moeten worden voor Alejandro Valverde zaterdag: na 14 kilometer doorkruist het peloton Las Lumbreras, het geboortedorp van de veelvraat van Movistar Team. Daar stond hem ongetwijfeld een mooi eerbetoon te wachten, daar het - zoals het er nu naar uitziet - de laatste Ronde van Murcia zou worden voor de Spanjaard. Het loopt dus allemaal anders...

Voor de renners die wel starten, doemt later de eerste beklimming van de dag op: de Alto Cresta de Gallo, een klim van 4,4 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent. Het is het eerste obstakel dat overwonnen moet worden, maar het ijkpunt ligt toch echt een stuk later: de Alto Collado Bermejo, waar ook de Cima Marco Pantani getrokken ligt, is maar liefst 17,5 kilometer lang aan een gemiddelde stijging van 5,4 procent.

Voer voor de klimmers dus, maar we zijn dan nog altijd pas halfweg koers. Pas op 25 kilometer van de meet loopt de weg weer omhoog, als we de Alto el Cedacero op het menu krijgen. Deze heuvel is vijf kilometer aan 5,6 procent, en vanaf de top is het nog zo'n twintig kilometer tot de aankomst in Cartagena.

Beklimmingen
32,4 km: Alto Cresta de Gallo (4,4 km a 6,6%)
93,2 km: Alto Collado Bermejo (17,5 km a 5,4%)
163,7 km: Alto el Cedacero (5 km a 5,6%)

Weer
Het is heerlijk koersweer in de regio Murcia zaterdag. Het zal zo'n vijftien graden zijn, met een klein briesje. Deze staat wel uit het zuidoosten, wat betekent dat de wind in de laatste vijftig kilometer in het nadeel waait voor de vluchters.

Tijden
Start: 13.10 uur
Finish: 17.45 uur

Favorieten Vuelta a Murcia 2022

Let op: de volledige deelnemerslijst is nog niet officieel. Onderstaande informatie is dus onder voorbehoud.

Tsja, geen Alejandro Valverde, heel erg jammer voor deze wedstrijd. Hij won deze race al vijf keer (in 2004 (!), 2007, 2008, 2014 en 2017) en het had de cirkel rond gemaakt als hij bij zijn laatste deelname nummer zes mee had kunnen grijpen. Dat zit er nu niet in. De Movistar-ploeg die in Valencia actief was, blijft thuis en dus moet het Spaanse team het van anderen hebben. Misschien is goed klimmende spurter Iván García Cortina wel de aangewezen man om de leegte te vullen.

De grote concurrentie komt toch wel uit de Emiraten: UAE-Team Emirates stelt met Brandon McNulty iemand op die Valverde al te sterk en slim af. Daarnaast heeft de ploeg met Alessandro Covi, Alexys Brunel en Joel Suter enkele puike mannen op de tweede rij staan.

Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2022 | Wie vult de grote leegte die favoriet Valverde achterlaat?

Biniam Girmay zou wel eens de grote pretverpester kunnen zijn voor de klimmers in het veld. De Eritreeër komt uitstekend de heuvels over en bewees dit seizoen al dat zijn topsnelheid op punt is. Mocht hij er bijzijn in Cartagena, dan kan de concurrentie de borst natmaken. Intermarché-Wanty-Gobert kan ook nog eens rekenen op Georg Zimmermann en Loïc Vliegen.

Cofidis heeft met Ion Izagirre en Jesús Herrada ook twee mooie ijzers in het vuur, terwijl ze bij Arkéa Samsic hopen op een superdag voor talenten Matis Louvel of Thibault Guernalec. BORA-hansgrohe komt dan weer met klimmer Jai Hindley en hardrijders Nils Politt en Lukas Pöstlberger, terwijl we van WorldTour-teams EF Education-EasyPost (Odd Christian Eiking) en Astana (Valerio Conti) wat minder verwachten.

Titelverdediger Jesús Antonio Soto (Euskaltel-Euskadi) is ook van de partij, evenals potentieel interessante figuren van procontinentaal niveau als Enrico Battaglin (Bardiani), Vincenco Albanese en Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Jordi Warlop (B&B) en Jhonatan Restrepo (Drone Hopper-Androni Giocattoli).

TV Vuelta a Murcia 2022

Yes! De Vuelta a Murcia is op TV te aanschouwen, en wel vanaf 16.25 uur op Eurosport 2. Diezelfde zender is er ook bij op de Player, vanaf hetzelfde tijdstip tot aan de finish rond 17.45 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws