Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2022 | Opgepast voor verschrikkelijke sneeuwman Van der Poel! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2022 | Opgepast voor verschrikkelijke sneeuwman Van der Poel!

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2022 | Opgepast voor verschrikkelijke sneeuwman Van der Poel!

Hij bestaat pas één jaar, maar de Wereldbekercross van Val di Sole heeft nu al de potentie om één van de mooiste crossen op de kalender te worden. Als het dat al niet is, want de plaatjes die uit Italië komen/kwamen zijn niet anders te omschrijven dan als idyllisch. In de Leiderstrui blikt dan ook heel graag vooruit op de cross, waaraan ook Mathieu van der Poel meedoet.

Afgelopen jaar was de eerste editie van de cross in Val di Sole, waarbij de traditionele volgers niet goed wisten wat ze ervan moesten verwachten. In de dagen voor de cross kwamen er prachtige en knotsgekke beelden uit Italië van Daan Soete op de skipistes, wat de interesse alleen maar aanwakkerde. Uiteindelijk waren het Wout van Aert en Fem van Empel die er na mooie wedstrijden wist te winnen.

Nu is het dus tijd voor de tweede editie, waarbij Van Aert jammer genoeg niet aanwezig zal zijn. De Belg bivakkeert met zijn ploeg Jumbo-Visma in Spanje voor een trainingskamp. Van der Poel zal er wel bijzijn, net als zijn ploeggenoot Gianni Vermeersch. De wereldkampioen gravel maakt voor de eerste keer deze winter zijn opwachting.

Praktische informatie Wereldbeker Val di Sole 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars

2021/2022 Wout van Aert / Fem van Empel

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Val di Sole 2022

Het parcours heeft in grote lijnen wat weg van dat van vorig jaar, waardoor we weer mogen rekenen op een mooie strijd in de Alpen. Hoewel we natuurlijk op hoogte zitten in de bergen, is het geen pure klimcross. Na een technisch begin trekken de coureurs voor een eerste keer over de rivier in Vermiglio, zoals de plaats waar de veldrit plaatsvindt officieel heet.

Vervolgens wacht er een steile beklimming, waar het kaf wel eens van het koren gescheiden kan worden. De vraag is namelijk wie hier naar boven kan fietsen of wie er te voet komt te staan. Dit kan wel eens de beslissende factor worden in Italië, al blijft het natuurlijk vooral zaak om één uur lang vol gas te kunnen gaan en de focus erbij te houden. Daarbij hangt het ook een beetje van de weersomstandigheden af, die met temperaturen tussen de drie en elf graden onder nul vooral wijzen op een ijzig parcours.

Cyclocross Social is in Val di Sole en deed een wandeling langs het parcours. Hier het Twitter-draadje.

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2022 | Opgepast voor verschrikkelijke sneeuwman Van der Poel!

Weer
In de Lage Landen is het deze dagen koud en dat is in de Alpen niet anders. De temperaturen in Vermiglio voor zaterdag tikken 's nachts de elf graden onder nul aan, terwijl het gedurende de wedstrijden waarschijnlijk zo'n drie graden gaat vriezen. Goed aankleden dus!

Tijden
Start vrouwen: 13.00 uur
Finish vrouwen: 13.50 uur
Start mannen: 14.30 uur
Finish mannen: 15.30 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Val di Sole 2022 

Slechts vier Nederlandse dames, maar van die dames druipt de kwaliteit wel af. Fem van Empel is van de partij om haar overwinning van vorig jaar te herhalen, toen ze na een spectaculair met Marianne Vos de zege wist te bemachtigen. Zij aan zij doken de laatste ronde in, waarin Vos door een fout Van Empel ophield. Vos mag dan sluw zijn, ze toonde toen haar sportiviteit door de zege aan Van Empel te laten.

De concurrente van Van Empel zal net zoals de afgelopen weken Puck Pieterse zijn. Zowel in Dublin als Antwerpen was zij runner-up, maar de vrouw van Alpecin-Deceuninck zal er veel aan gelegen zijn om in Val di Sole wel bovenaan te eindigen. Afgelopen seizoen eindigde ze in deze cross als negende, op bijna drie minuten van Van Empel. Ook ploeggenote Ceylin del Carmen Alvarado is van de partij, die met haar klimvermogen en technische kwaliteiten ook mee kan doen voor het podium.

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2022 | Opgepast voor verschrikkelijke sneeuwman Van der Poel!

Manon Bakker is ook van de partij namens Nederland, maar daarmee hebben we direct de enige drie dames uit de top tien van de UCI Ranking gehad. Lucinda Brand, Denise Betsema, Shirin van Anrooij, Inge van der Heijden, Annemarie Worst en ook Vos: ze doen allemaal niet mee. Zodoende is het uitkijken naar onder meer de Canadese Maghalie Rochette, vorig jaar nog derde in Val di Sole. Zij is dit seizoen wel een stuk minder actief. Verder zijn we benieuwd waartoe Blanka Kata Vas in staat is.

Ook de nummer vier van 2021, Eva Lechner, doet mee. Hetzelfde geldt voor Silvia Persico, de verrassende nummer drie van het WK in Fayetteville. Samen met Maria Schreiber, Alicia Franck en Héléne Clauzel behoren zij tot de outsiders voor een mooie plek in de top vijf.

Favorieten mannen Wereldbeker Val di Sole 2022 

Wie doet Mathieu van der Poel wat in Italië? De Nederlander liet al weten erg uit te kijken naar deze veldrit en lijkt met zijn technische vaardigheden en vermogen een ideale winnaar voor deze cross in Val di Sole. De organisatie van de cross zou één jaar na de zege van concurrent Van Aert vermoedelijk ook wel blij zijn met een overwinning van Van der Poel.

Michael Vanthourenhout eindigde vorig jaar als tweede in de Alpen en dat is voor dit seizoen ook helemaal geen gekke gedachte. Vanthourenhout beschikt namelijk over uitstekende crossersvaardigheden en liet daarbij dit jaar al meermaals zien dat hij op techniek en klimvermogen wedstrijden kan beslissen. Zo won hij het EK in Namen.

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2022 | Opgepast voor verschrikkelijke sneeuwman Van der Poel!

Ook Eli Iserbyt doet mee, al lijkt hij de laatste weken wat moeite hebben met zijn rugproblemen. Laurens Sweeck is in tegenstelling tot vorig seizoen wel van de partij. Sweeck is in uitstekende vorm en werd afgelopen zondag in Dublin nog tweede achter Van Aert, dus met hem moeten we zeker rekening houden voor het podium.

Verder is het uitkijken naar wat jongens als de terugkerende Gianni Vermeersch, sterke Nederlander Pim Ronhaar en vlotte Zwitser Kevin Kuhn kunnen op een specifiek parcours als in Vermiglio. Lars van der Haar doet, net als Van Aert en Pidcock, niet mee.

Denk jij dat Van der Poel de zege pakt in Val di Sole? Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

TV Wereldbeker Val di Sole 2022

Eurosport zendt de hele middag uit. Vanaf 12.55 uur kun je terecht op het hoofdkanaal en de online player, terwijl de Belgen ook terecht kunnen bij Telenet Play Sports. Opgepast: dit is iets eerder dan normaal, zodat de cross niet kruist met het WK voetbal.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws