Voorbeschouwing WK beloften vrouwen 2022 | Nederlandse dames spannen de kroon, maar wie pakt hem? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK beloften vrouwen 2022 | Nederlandse dames spannen de kroon, maar wie pakt hem?

Voorbeschouwing WK beloften vrouwen 2022 | Nederlandse dames spannen de kroon, maar wie pakt hem?

Het had net zo goed het WK bij de elite kunnen zijn, maar met Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij is de kans groot dat het podium bij het WK veldrijden voor beloften vrouwen helemaal Nederlands gevuld is. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Praktische informatie WK veldrijden beloften vrouwen 2022

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden beloften vrouwen

2021 Fem van Empel
2020 Marion Norbert-Riberolle
2019 Inge van der Heijden
2018 Evie Richards
2017 Annemarie Worst
2016 Evie Richards

Parcours, weer en tijden WK veldrijden beloften vrouwen 2022

Zoals gebruikelijk bij het veldrijden mogen de vrouwen, mannen, beloften en junioren het doen over hetzelfde parcours. Dit is hetzelfde parcours als waar in oktober een Wereldbeker verreden werd, wat een intense strijd opleverde en genoeg voorpret voor komend weekend.

Het zou wel eens een snelle wedstrijd kunnen gaan worden in Centennial Park, waar de cross verreden wordt. In het eerste gedeelte zitten de nodige hoogtemeters, maar ook een goede techniek is vereist om de drie kilometer lange omloop goed door te komen. Op het eind van het parcours moeten de aanwezige dames een flinke trap op, gevolgd door een scherp heuveltje. Wie hier als eerste doorkomt, kan wel eens met de bloemen gaan lopen in Fayetteville.

Voorbeschouwing WK beloften vrouwen 2022 | Nederlandse dames spannen de kroon, maar wie pakt hem?

Weer
De weersomstandigheden in Arkansas zijn zondag prima te noemen. Waar de temperaturen zaterdag rond het vriespunt schommelen, krijgen de renners zondag zeer goede omstandigheden. Een zonnetje, rond de tien graden en een briesje, game on!

Voorbeschouwing WK beloften vrouwen 2022 | Nederlandse dames spannen de kroon, maar wie pakt hem?

Tijden
Start: 13.00 uur (20.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 13.40 uur (20.40 uur Nederlandse tijd)

Favorieten WK veldrijden beloften vrouwen 2022

Het lijkt niet de vraag óf een Nederlandse gaat winnen, maar eerder welke van de drie deelneemsters: Puck Pieterse toonde zich de afgelopen week de beste en meest constante van de beloftendames. De vrouw uit Amersfoort is op haar negentiende uitgegroeid tot één van de grote uitdagers van de gevestigde orde in de vrouwelijke veldrittop. Opvallend: ze won nog geen elitecross.

Dat lukte Fem van Empel al wel. Zij wist zowel in het Franse Flamanville als het Italiaanse Val di Sole de bloemen te pakken en lijkt vastberaden om in Fayetteville haar tweede wereldtitel op rij binnen te slepen. Vorig jaar rekende ze in Oostende af met Aniek van Alphen en Kata Blanka Vas.

Voorbeschouwing WK beloften vrouwen 2022 | Nederlandse dames spannen de kroon, maar wie pakt hem?
Fem van Empel en Puck Pieterse in de Wereldbeker van Flamanville

De derde Nederlandse aan de start is Shirin van Anrooij van Trek-Baloise Lions. Zij gaat als Europees kampioene bij de beloften van start in Fayetteville. Van Anrooij klopte destijds Pieterse en Van Empel, ook in Noord-Amerika haar grote concurrentes. Was dit een voorbode voor het wereldkampioenschap?

De concurrentie uit het buitenland komt naar verwachting vooral van de zeer sterke (en jonge) Française Line Burquier en de Amerikaanse Katie Clouse, die zichzelf stilletjes naar dit WK heeft toegewerkt. Begin 2022 liet ze zichzelf zien in Hulst en Baal met mooie ereplaatsen, hopelijk voor haar een voorbode voor een knalprestatie op het WK.

TV WK veldrijden beloften vrouwen 2022

Het WK veldrijden bij de beloften dames wordt zondag op de beeldbuis gebracht door Sporza, vanaf 20.00 uur. Online kun je vanaf hetzelfde tijdstip terecht op NOS.nl en de Eurosport Player.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws