Voorbeschouwing WK veldrijden 2023 - beloften mannen 2023 | Nederlands/Belgisch onderonsje met topfavoriet Nys Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK veldrijden 2023 - beloften mannen 2023 | Nederlands/Belgisch onderonsje met topfavoriet Nys

Voorbeschouwing WK veldrijden 2023 - beloften mannen 2023 | Nederlands/Belgisch onderonsje met topfavoriet Nys

Een WK is niet alleen voor de elite heren hét moment van het jaar, maar ook voor de beloften. Wie een blik waagt op de erelijst van de titelstrijd bij de jonge mannen, weet dat het een voorbode is voor meer. Zodoende neemt In de Leiderstrui ook de favorieten voor het WK van aankomende zaterdag uitgebreid onder de loep!

Wout van Aert, Michael Vanthourenout, Eli Iserbyt, Tom Pidcock: zo'n beetje alle hedendaagse toppers van de veldritwereld staan erop, die erelijst van het WK veldrijden bij de beloften. In een eerder stadium komen we ook de namen van Lars van der Haar, Niels Albert, Lars Boom en Zdenek Stybar tegen, maar ook pakweg Arnaud Jouffroy en Philip Walsleben. Mathieu van der Poel staat er overigens niet op, maar die werd al heel vroeg prof (en won direct het WK bij de elite).

Afijn, het is wel duidelijk dat zo'n eretitel wat waard is. Zodoende staan er ook zaterdag weer een hele hoop gemotiveerde jongens aan de start, die je de komende jaren ongetwijfeld nog her en der zult tegenkomen. Waaronder titelverdediger Joran Wyseure, die er net als de nummer twee en drie van Fayetteville opnieuw bij is.

Praktische informatie WK veldrijden beloften mannen 2023

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden beloften mannen

2022 Joran Wyseure
2021 Pim Ronhaar
2020 Ryan Kamp
2019 Tom Pidcock
2018 Eli Iserbyt
2017 Joris Nieuwenhuis
2016 Eli Iserbyt
2015 Michael Vanthourenhout
2014 Wout van Aert
2013 Mike Teunissen

Parcours, weer en tijden WK veldrijden beloften mannen 2023

Het parcours van het WK veldrijden in Hoogerheide heeft veel weg van de omloop die al sinds jaar en dag in de Wereldbeker wordt aangedaan, maar er zijn wel enkele aanpassingen doorgevoerd om dit Wereldkampioenschap nog aantrekkelijker te maken. De parcoursbouwers, met Adrie van der Poel voorop, moesten door de vele regen van de afgelopen weken nog wel het een en ander veranderen. Zo werden de balkjes verplaatst naar een strook bergop, wat volgens kenners in het voordeel van de goed springende Mathieu speelt.

Vanaf de start loopt het licht bergop, wat volgens parcoursbouwer Jens van der Poel 'best pittig' is. Vervolgens trekken we via een goed lopende situatie naar het veld, waar we omheen rijden in plaats van doorheen. Daarna zetten de coureurs koers richting het bos, waar techniek en kracht gecombineerd moeten worden om de juiste lijn te kiezen.

Ook de 'Stairway to Heaven', de gekende 36 treden lange trap in Hoogerheide net voor de finish, is weer van de partij. Al bij al zit het venijn hem in de staart, met de balken, trap en schuine helling vlak na elkander. Op de aankomststrook loopt het ook nog vies op, dus overall zijn alle ingrediënten aanwezig voor een prachtige, snelle cross!

Voorbeschouwing WK veldrijden 2023 - beloften mannen 2023 | Nederlands/Belgisch onderonsje met topfavoriet Nys
Weer

De mannen lijken zaterdag niets te klagen te hebben. Het zal zo'n negen graden Celcius worden die dag en het zonnetje komt ook nogal eens door. Kans op regen is er nauwelijks op moment van schrijven.

Tijden

Start: 13.05 uur
Finish: 14.00 uur

Favorieten WK veldrijden beloften mannen 2023

Thibau Nys won dit jaar de vier Wereldbekers waarin hij deelnam, dus het is eerlijk om te stellen dat hij dé te kloppen man zal zijn op zondag. Vorig jaar eindigde hij als derde na Joran Wyseure en Europees kampioen Emiel Verstrynge, maar dit seizoen was hij ongenaakbaar tijdens de wedstrijd op het hoogste niveau. Met zijn achternaam zal hij hoe dan ook de man zijn die het meeste aandacht opeist.

Wyseure en Verstrynge, maar ook Witse Meeussen en Jente Michels, zullen zich echter allesbehalve uit het veld laten slaan. In alle crossen die er deze winter verreden werden deden deze vier Belgen goed mee, dus al bij al mogen onze Zuiderburen hopen op één, twee of misschien zelfs drie medailles.

Voorbeschouwing WK veldrijden 2023 - beloften mannen 2023 | Nederlands/Belgisch onderonsje met topfavoriet Nys

De grootste concurrent komt uit Nederlandse hoek en heet Tibor del Grosso. De lange Drent won de laatste Wereldbekercross van de beloften in Besançon en staat zodoende met het nodige zelfvertrouwen aan de start. Ook van David Haverdings, die door ziekte een wat lastigere periode kende, verwacht bondscoach Gerben de Knegt wel wat. 'Ze kunnen zeker top vijf rijden en eigenlijk voor elke positie bij die klasseringen meedoen', liet De Knegt weten.

Verder zijn Danny van Lierop en Luke Verburg nog namen om in de gaten te doen, evenals de Italiaan Davide Toneatti, Amerikaan Andrew Strohmeyer, Zwitser Dario Lillo, Fransman Nathan Bommenel en Brit Joseph Blackmore.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK veldrijden bij de beloften mannen?

Topfavoriet: Thibau Nys (België)
Outsiders: Tibor del Grosso (Nederland), Emiel Verstrynge en Witse Meeussen (België)
Long shots: Joran Wyseure, Jente Michels (België), David Haverdings (Nederland), Davide Toneatti (Italië), Andrew Strohmeyer (Verenigde Staten) en Dario Lillo (Zwitserland)

Poll

Wie wint het WK veldrijden bij de beloften mannen?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV WK veldrijden beloften mannen 2023

De beloften mannen zijn zaterdag live te aanschouwen bij Sporza, dat om 12.45 uur begint met de uitzending op Eén. In de Leiderstrui is ter plekke voor de reacties achteraf.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws