Vos voor achtste keer wereldkampioen na intense tweestrijd met Brand Veldrijden
Veldrijden

Vos voor achtste keer wereldkampioen na intense tweestrijd met Brand

Vos voor achtste keer wereldkampioen na intense tweestrijd met Brand

Marianne Vos is voor de achtste keer wereldkampioen in het veld geworden. De Nederlandse was de gehele koers verwikkeld in een intense tweestrijd met haar landgenote Brand, waar Vos in de eindsprint de sterkste bleek. Brand pakte het zilver, voor de verrassend sterke Italiaanse Silvia Persico.

De wedstrijd bij de elite vrouwen beloofde op voorhand een strijd te worden tussen Brand en Vos. De 32-jarige Brand won in 2021 voor het eerst de regenboogtrui in het zand van Oostende en was dit seizoen de meest dominante vrouw in het veld. Zevenvoudig wereldkampioen Vos koos haar wedstrijden dit seizoen zorgvuldig uit en was Brand in haar spaarzame wedstrijden regelmatig de baas in de Wereldbekers en recent nog op het Nederlands kampioenschap. Voor Brand was het zaak Vos ergens op het snelle parcours in de Verenigde Staten te lossen, terwijl Vos altijd nog op haar goede uitsprint kon rekenen.

Doorgaans kent Brand niet de beste start van het veld, maar nu was het Vos die in de eerste de beste bocht een foutje maakte en daardoor niet meteen druk kon zetten op haar landgenote. Bij afwezigheid van de zieke Annemarie Worst en Denise Betsema, was het verder uitkijken naar de andere Nederlandse rensters. Die kenden bijna allemaal een goede start en zo zagen we halverwege de eerste ronde Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Vos, Yara Kastelijn en Inge van der Heijden de eerste vijf posities bekleden.

Brand, Vos en Alvardo slaan gat

Bij het ingaan van de tweede ronde hadden Brand, Vos en Alvarado een gaatje te pakken ten opzichte van de rest van het veld. Zij werden op zeven seconden gevolgd door de verrassend sterk rijdende Italiaanse Silvia Persico, die Kastelijn, Van der Heijden en de Canadese Maghalie Rochette in haar wiel vond. Gedurende de tweede ronde wist Persico zelfs aansluiting te vinden bij de drie vooraan, waar Brand een eerste versnelling plaatste. Alvarado moest op dat moment passen, terwijl Vos het wiel van haar concurrente zocht. Het leek er op dat moment op dat we al snel tot een tweestrijd waren veroordeeld.

Het snelle rondje kende twee grote obstakels, waar Vos en Brand in de eerste rondes aan elkaar gewaagd waren. Op de explosieve klim en de 39 traptreden gaven ze elkaar geen meter en was het vooral Vos die in het wiel van Brand zat vastgeklampt. Brand probeerde het tempo hoog te houden en haar landgenote uit te putten. Het zorgde ervoor dat Alvarado en Persico met nog vier ronden te gaan op een achterstand van ongeveer twintig seconden waren gereden. Deze vier vrouwen leken dan ook de strijd om de medailles te gaan betwisten.

Vos en Brand geven elkaar geen meter

In de vierde (van in totaal zeven ronden) zagen we Vos zowaar even de kop van Brand overnemen. De 32-jarige Brand leek haar twee jaar oudere landgenote niet te kunnen lossen en probeerde met nog drie rondes te gaan om wat energie te sparen. Je zag dat beide rensters niet vol doortrokken, al was dat tempo wel genoeg om hun voorsprong op de achtervolgsters gestaag uit te bouwen. Met nog twee ronden te gaan kwamen de twee koploopsters op hun dooie gemak over de finish, maar was de achterstand van Alvarado en Persico nog steeds ruim een halve minuut.

Vos probeerde het vervolgens nog eens op de lange klim, maar ook Brand wist van geen wijken. Gingen we ons dan opmaken voor een eindsprit in de strijd om de regenboogtrui? De bel voor de laatste ronde klonk en het leek vooral voor Brand zaak om Vos ergens nog te lossen. Het tempo werd hooggehouden door Brand, maar Vos leek meer over te hebben dan Brand en kon nog rekenen op haar eindsprint. Daar ging het dan ook op uitdraaien, nadat niemand de ander meer wist te lossen.

Toen de finishstraat was bereikt, had Brand de kop. Vos zat goed in haar wiel en wist relatief eenvoudig uit het wiel te komen en zo voor de achtste keer wereldkampioen te worden. Persico pakte verrassend het brons, doordat Alvarado in de slotfase een foutje maakte. Daarachter wisten Kastelijn en Manon Bakker zich te verzekeren van de vijfde en zesde plaats.

Uitslag WK veldrijden vrouwen 2022

1. Marianne Vos
2. Lucinda Brand + 0.01

3. Silvia Persico + 0.51
4. Ceylin del Carmen Alvarado + 1.04
5. Yara Kastelijn + 1.05
6. Manon Bakker "
7. Maghalie Rochette + 1.39
8. Hélene Clauzel + 1.59
9. Inge van der Heijden "
10. Sanne Cant + 2.12


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws