WK veldrijden junioren: Imponerende Bäckstedt verovert goud; Bentveld pakt het zilver Veldrijden
Veldrijden

WK veldrijden junioren: Imponerende Bäckstedt verovert goud; Bentveld pakt het zilver

WK veldrijden junioren: Imponerende Bäckstedt verovert goud; Bentveld pakt het zilver

Zoe Bäckstedt heeft op indrukkwekkende wijze het wereldkampioenschap veldrijden bij de junioren in de wacht gesleept. De Britse liet er vanaf het begin geen gras over groeien en reed bijna de gehele wedstrijd solo richting de finish. Op het podium werd ze vergezeld door twee Nederlandse rensters: Leonie Bentveld veroverde het zilver, Lauren Molengraaf het brons.

Bij de junioren vrouwen was op voorhand eigenlijk al wel duidelijk dat Bäckstedt de wereldtitel op haar naam ging schrijven. De Britse was dit seizoen dominant bij de junioren en wist vaker wél dan niet met een voorsprong van meer dan één minuut de concurrentie achter zich te laten. Verder was het kijken of vanuit Nederlands oogpunt Bentveld en Molengraaf zich konden mengen in de strijd om de medailles.

Molengraaf ging direct snel van start, terwijl ook Bentveld zich bij de eerste vijf vrouwen van voren liet zien. Hadden zij ambities voor het goud, dan werden deze al heel snel de kop ingedrukt. Bij de steile klim die in het parcours was opgenomen, liet Bäckstedt er geen twijfel over bestaan. De 17-jarige Britse zette de explosieve turbomotor aan en sloeg meteen een gat van tien seconden op de concurrentie. Na één ronde kwam ze na iets meer dan acht minuten door, terwijl een groepje van vijf al volgde op achttien seconden.

Bäckstedt dendert door, Bentveld lost achtervolgsters

In het groepje achtervolgers op Bäckstedt zaten de Nederlandse Bentveld en Molengraaf, die werden vergezeld door Ava Holmgren (Canada), Ella Maclean-Howell (Groot-Brittannië) en Federica Venturelli (Italië). De vrouwen moesten in totaal vijf ronden rijden, waarin ook een trap van 39 treden was opgenomen. Wie op het parcours goed uit de voeten kwam, was de 17-jarige Bentveld. In de tweede ronde had zij zich uit het groepje met achtervolgsters gereden en had ze nauwelijks tijd op Bäckstedt verloren.

In de derde van vijf ronden werden de verhoudingen in de koers nog duidelijker gemaakt. Bäckstedt breidde haar voorsprong uit richting de halve minuut, terwijl ook Molengraaf zich kon loswurmen van de andere rensters en zich op de derde plaats nestelde. Bäckstedt wist vervolgens elke ronde een sneller tempo te noteren, terwijl de Nederlandse rensters relatief eenvoudig hun tweede en derde plaats wisten vast te houden, voordat we de laatste ronde ingingen.

In de laatste en beslissende ronde probeerde drie vrouwen nog richting Molengraaf te rijden voor de bronzen medaille. Van samenwerken was echter niet veel sprake, terwijl Molengraaf het tempo erin hield. Zo bleef grote spanning in de wedstrijd uit, maar waren de Nederlandse rensters mooi vertegenwoordigd op het podium. Dat was echter wel een stukje achter Bäckstedt, die niet lang meer lijkt te wachten om definitief de stap naar de elite vrouwen te maken.

Uitslag WK veldrijden junioren vrouwen 2022

1. Zoe Bäckstedt
2. Leonie Bentveld + 0.32
3. Lauren Molengraaf + 0.57
4. Ella Maclean-Howell + 1.06
5. Federica Venturelli + 1.09
6. Lilou Fabregue "
7. Ava Holmgren + 1.38
8. Isabella Holmgren + 1.49
9. Alma Johansson + 1.57
10. Julia Kopecky + 2.03


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws