Volledig Belgisch podium bij WK veldrijden voor beloften; Wyseure pakt het goud Veldrijden
Veldrijden

Volledig Belgisch podium bij WK veldrijden voor beloften; Wyseure pakt het goud

Volledig Belgisch podium bij WK veldrijden voor beloften; Wyseure pakt het goud

Joran Wyseure heeft het goud veroverd op het wereldkampioenschap veldrijden bij de beloften. De jonge Belg sloeg vroeg in de wedstrijd een gat, waar de Nederlanders zich helemaal op stukbeten. Emiel Verstrynge en Thibau Nys maakte het Belgisch feestje compleet en behaalden het zilver en brons.

Van alle categorieën op het WK veldrijden kende de beloften mannen op voorhand misschien wel de meest onvoorspelbare winnaar. Vanuit België en Nederland konden meerdere troeven naar voren worden geschoven, terwijl ook de Brit Cameron Mason van tevoren niet kansloos werd geacht om de regenboogtrui mee naar huis te nemen. Nederland probeerde het met het drietal Pim Ronhaar, Ryan Kamp en Mees Hendrikx, terwijl België hoopte dat Nys was hersteld van zijn valpartij op het Belgisch kampioenschap. Anders hadden zij altijd nog kans met Wyseure, Verstrynge en Jente Michels. Ook Niels Vandeputte en Gerben Kuypers maakten deel uit van de ploeg.

Alle favorieten mochten door hun goede resultaten van het afgelopen seizoen vooraan starten. Wie was er het beste weg? De Belgen Kuypers en Verstrynge opende sterk, terwijl ook Kamp en Hendrikx bij de les waren. Ronhaar en Mason zaten bij de eerste tien, terwijl Michels, Nys, Wyseure en Vandeputte een klein gaatje moesten laten. Na de eerste snelle ronde was er echter nog een grote groep van ongeveer vijftien renners bij elkaar, waar alle favorieten vertegenwoordigd waren. Het was voor de drie Nederlanders het teken om het heft in handen te nemen, om te proberen de concurrentie langzaam uit de putten.

Wyseure slaat gat, Nederlanders moeten achtervolgen

In de tweede ronde zagen we voor het eerst een echte aanval, die uit de koker van de Belgen kwam. Wyseure plaatste een machtige versnelling en kreeg de Nederlander Hendrikx op zijn wiel. Kort daarachter kwamen ook de andere Belgen en Nederlanders naar voren opzetten en leek de koers echt te zijn geopend. De 21-jarige Wyseure besloot echter sterk door te trekken, wat halverwege de tweede ronde ervoor zorgde dat hij een mooi gat geslagen had.

Aan het einde van de tweede ronde (van in totaal zeven), zagen we een groepje met elf renners op zeven seconden doorkomen. Daarin waren alle overige Nederlanders en Belgen vertegenwoordigd, aangevuld met de Britten Joseph Blackmore en Mason, terwijl ook de Italiaan Samuele Leone zijn wagonnetje kon aanhaken. Wyseure reed in de derde ronde vervolgens stug door, waar in de achtervolging de Nederlanders moesten samenwerken om het gat te dichten. Op het eind van de derde ronde had Wyseure zijn voorsprong inmiddels uitgebreid naar veertien seconden.

Drie Nederlanders en twee Belgen in achtervolging op Wyseure

De Nederlanders Ronhaar, Kamp en Hendrikx leken geen slechte dag te hebben, maar tegen een overmacht aan Belgen was het lastig om al samenwerkend richting Wyseure te rijden. Daarmee zouden ze een aantal Belgen in een zetel richting de finale leiden, wat in het voordeel leek van Wyseure. De Nederlanders hadden onderling wat onenigheid en kwamen in de vierde ronde dan ook geen meter dichterbij. Inmiddels waren een aantal Belgen afgeschreven voor de strijd om de medailles, maar waren Verstrynge en Nys nog netjes tussen de Nederlanders vertegenwoordigd in de achtervolgende groep op Wyseure.

Met nog twee ronden te gaan verdedigde Wyseure een voorsprong van vijftien seconden, waar de Nederlanders steeds meer van hun krachten leken te verliezen. Zo konden ze niet meer volgen toen Verstrynge een versnelling plaatste, waardoor Verstrynge besloot om een poging te wagen en richting de kop te fietsen. Voor de Nederlanders leek een gevecht om het brons daarna het hoogste haalbare.

Spannende strijd om het goud, zilver en brons

Verstrynge kwam bij aanvang van de laatste ronde door op twaalf seconden van Wyseure, terwijl een groepje met Kamp, Nys, Hendrikx en Mason volgden op 25 seconden. Verstrynge hield vervolgens het temp hoog en Wyseure voelde dat zijn landgenoot seconde voor seconde dichterbij kwam. Snel genoeg ging het echter niet en ook bij Verstrynge leek het beste er wel vanaf, al kwam hij uiteindelijk nog tot zeven seconden van zijn landgenoot. In de sprint om de derde plaats maakte Nys het feestje compleet, door Hendrikx en Mason eenvoudig te snel af te zijn.

Uitslag WK veldrijden beloften mannen 2022

1. Joran Wyseure
2. Emiel Verstrynge + 0.13
3. Thibau Nys + 0.33

4. Mees Hendrikx "
5. Cameron Mason "
6. Ryan Kamp + 0.38
7. Niels Vandeputte + 0.40
8. Pim Ronhaar + 1.15
9. Gerben Kuypers + 1.32
10. Jente Michels + 1.37Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws