Voorbeschouwing etappe 10 Vuelta a Espana | Slaat Roglic al beslissende slag? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 10 Vuelta a Espana | Slaat Roglic al beslissende slag?

Door Aljan Wassens 03 september 2019 | 14:02


In de negende etappe moesten de klassementsmannen al veel geven, dat zal in de tiende etappe weinig anders zijn. Een forse tijdrit van 36,2 kilometer ligt te wachten op de renners die vertrekken in Jurançon en finishen in één van de bekendste plekken in de Tour, Pau. 

Historie etappe 10 Vuelta a Espana

Over Pau valt genoeg te vertellen, maar toch vooral met betrekking tot de Tour de France. Zo is het nog maar anderhalve maand geleden dat Julian Alaphilippe de tijdrit won in Pau, voor Geraint Thomas en Thomas De Gendt. In de Tour was Pau vaak een plaats van Nederlands succes. Leon van Bon, Erik Breukink, Gerrie Knetemann, Henk Lubberding, Theo Middelkamp en Adrie van der Poel wisten allemaal al eens te zegevieren in de Franse stad. 

Jurançon is een plaats met heel wat minder historie. Het kleine plekje in de buurt van Pau staat vooral bekend om de zoete en droge witte wijnen die worden gemaakt in de omgeving. Ook de wijnvelden waar deze worden gemaakt vormden het decor voor de overwinning van Alaphilippe dit jaar in de Tour de France.

Parcours etappe 10 Vuelta a Espana

Het parcours van deze tijdrit is weinig spectaculair. Aangezien de renners 36 kilometer onderweg zijn zullen er fikse verschillen gemaakt kunnen worden. Dit heeft niets te maken met de hindernissen in het parcours, die zijn er namelijk weinig. Er zitten wel twee klimmetjes in, waarvan de eerste vrijwel direct na de start is. Ook iets na de helft van de route, bij Saint-Faute, wordt er even een paar honderd meter gestegen. Verder zullen de renners het moeten doen met vrijwel vlakke wegen. Wel zitten er veel technische stukken in het parcours, maar dat wordt ook afgewisseld met stroken die op de grote plaat kunnen.

Favorieten etappe 10 Vuelta a Espana

Er staat een mooi clubje tijdrijders aan de start in de Vuelta. De favorieten zullen volle bak moeten gaan voor hun klassement en natuurlijk zijn er een aantal renners die een gooi willen doen naar de dagzege. Primoz Roglic zal beide dingen willen combineren. Hij won dit jaar al twee tijdritten in de Giro en ook in de Ronde van Romandië was hij de snelste in de race tegen de klok. Ploeggenoot Tony Martin is een fenomeen in het tijdrijden maar won al lang niet meer een individuele tijdrit op het allerhoogste niveau. Wel werd hij de afgelopen drie jaar nog Duits kampioen. Nelson Oliveira is een befaamd tijdrijder.

Iemand die zeker weet hoe het is om een goede tijdrit in Pau te rijden is Thomas De Gendt. In de Tour werd op negentien juli derde. Ook in de slottijdrit van de Giro eindigde hij op die plek. Er staan ook nog een behoorlijk aantal nationale kampioenen aan de start in Pau. Tobias Ludvigsson werd het in Zweden, Daniel Felipe Martinez in Colombia, Patrick Bevin in Nieuw-Zeeland, Tadej Pogacar in Slovenië en Benjamin Thomas was de winnaar in Frankrijk. James Knox is geen kampioen, maar wel een gevaarlijke kandidaat.

Mannen die in het verleden uit hun slof konden schieten in een tijdrit en ook nu zomaar hoog kunnen eindigen zijn Wilco Kelderman en Vasil Kiryienka. En moeten we hem nog noemen? Alejandro Valverde zat er de afgelopen jaren wat verder vanaf maar een plaats in de top tien in een tijdrit in de Vuelta was jarenlang een zekerheidje. Vijf keer eindigde hij zelfs op het podium. Bovendien lijkt de Spanjaard prima in vorm.

TV en tijden etappe 10 Vuelta a Espana

In een tijdrit zijn de aankomsttijden vaak iets makkelijker te voorspellen dan gemiddeld. De eerste renner vertrekt om 13.37. De klassementsleider komt waarschijnlijk binnen rond half zes. Ons liveblog is beschikbaar vanaf half één, en om 15.00 uur stromen Eurosport en Sporza in met hun tv-uitzending. De kans is aanwezig dat Sporza iets later begint. Zij vertonen eerst nog een samenvatting van de GP Jef Scherens.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws