Voorbeschouwing WK wielrennen vrouwen | Van der Breggen of toch Van Vleuten? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK wielrennen vrouwen | Van der Breggen of toch Van Vleuten?

Door Ward Hilhorst 26 september 2020 | 08:03


Welke Nederlandse gaat er dit jaar solo vandoor? De afgelopen jaren zijn we nogal verwend, met monstersolo's van Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Nu die laatste maar half fit is, wordt het wellicht spannender. In de Leiderstrui blikt vooruit op de wegwedstrijd voor vrouwen!

Halsoverkop is er een parcours neergelegd in Imola, maar het ziet er vrij pittig uit. Het is geen Martigny, maar dat het hier geen sprinten wordt, lijkt zeker. De Nederlandse ploeg heeft weer een sterrenensemble opgetuigd om de regenboogtrui binnen onze landsgrenzen te houden, maar er zijn een aantal sterke kaapsters op de kust.

Laatste winnaars WK wielrennen vrouwen

2019 Annemiek van Vleuten
2018 Anna van der Breggen
2017 Chantal Blaak (Nu Van den Broek-Blaak)
2016 Amalie Dideriksen
2015 Lizzie Armitstead (Nu Deignan)
2014 Pauline Ferrand-Prévot
2013 Marianne Vos
2012 Marianne Vos
2011 Giorgia Bronzini
2010 Giorgia Bronzini

Parcours, TV en tijden WK wielrennen vrouwen 2020

Een rondje van 28 kilometer met twee klimmen. Vijfmaal gaan de dames rond, dus dat maakt 144 kilometer. De twee klimmen zijn pittig. Ze zijn onregelmatig, maar kennen allebei een zware strook. Bij de eerste, naar Mazzolano, is dat steile deel het begin, een kilometer van 9,6 procent gemiddeld. Bij de tweede klim, naar Cima Galisterna, ligt de strook van 1,4 kilometer in het midden en heeft die een steilte van 10,6 procent.

Beide klimmen zijn 2,7 kilometer lang en kennen gemiddeldes van iets boven de zes procent. Het maximum is voor allebei de klimmen 13 à 14 procent, maar Cima Galisterna leent zich beter om aan te vallen, doordat het steile stuk langer is. Één ding is zeker, deze bultjes zullen aardig in de benen gaan zitten. In de laatste ronde is het nog tien kilometer licht dalend naar de finish na de laatste klim.

Beklimmingen
Mazzolano (2,7 km aan 6,1% (maximaal 13%))
Cima Galisterna (2,7 km aan 6,4% (maximaal 14%))

TV en Tijden
Om 12.45 uur zal het peloton op de fiets stappen, met de verwachte finish rond 16.40 uur. De NOS zendt het spektakel uit van 14.00 uur tot de finish. Eurosport begint iets later, zij stappen om 15.00 in. Op Sporza begint de uitzending al om 13.30 uur.

Favorieten WK wielrennen vrouwen 2020

Was Annemiek van Vleuten topfit geweest, dan was ze hier de absolute topfavoriete. De klimmen zijn steil en lang genoeg om het verschil te maken. Nu dat niet zo is, kan de Nederlandse ploeg misschien het best kijken naar Anna van der BreggenChantal van den Broek-Blaak en misschien Amy Pieters. Normaal gesproken kan Marianne Vos deze hoogtemeters niet meer aan, maar zij is nooit uit te vlakken. Maar opgepast: vlak Van Vleuten nooit uit.

Nederland zal de koers weer moeten dragen, maar er zijn meer kapers op de kust. Katarzyna Niewiadoma wordt door Polen naar voren geschoven, terwijl Cecilie Uttrup Ludwig de kopvrouw is bij de Deense ploeg. Mikayla Harvey liet in de Giro Rosa ook zien in goede vorm te steken, zij staat namens Nieuw-Zeeland aan de start.

Dan nog de andere vrouwen die goed zijn op een zwaar parcours. Mavi García zou het kunnen, net als Elisa Longo Borghini en Elizabeth Deignan. Deignan heeft in haar ploeg ook nog Elizabeth Banks rondrijden. Namens Zuid-Afrika is ook Ashleigh Moolman een gevaarlijke klant. (Foto: Sirotti)

Ward Hilhorst (w.hilhorst@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws