Van Vleuten bekroont bizarre monstersolo met goud, Van der Breggen zilver WK Wielrennen

Van Vleuten bekroont bizarre monstersolo met goud, Van der Breggen zilver

Door Jannick van der Hooft 28 september 2019 | 17:00


Annemiek van Vleuten heeft met een ongelofelijk kunststukje beslag gelegd op haar eerste wereldtitel op de weg. Na een bizarre solo van meer dan honderd (!) kilometer hield zij op het einde nog een geruime voorsprong over op haar concurrenten.

Het Nederlandse team moest voorafgaand aan de vrouwenwedstrijd al enkele gevoelige tikken incasseren. In de tijdrit op woensdag werden de Nederlandse dames vernederd door een ontketende Chloe Dygert en op vrijdag werd Nils Eekhoff na een discutabele jurybeslissing de zege bij de beloften ontnomen. Met een gigantisch sterk blok werd er in de wegrace bij de vrouwen zeker op revanche geaasd.

Opmerkelijk genoeg moesten na vijftien gereden kilometers al veel vrouwen lossen. Dit gebeurde onder aanvoering van Demi Vollering. De Nederlandse legde het peloton een hoog tempo op, maar dat zwakte na het eerste klimmetje van de dag af. Daarna brak een vrij gezapige periode aan, waarin het peloton weer wat terug kon aandikken.

Van Vleuten begint aan knettergekke monstersolo

Het bleek stilte voor de storm, want op 105 kilometer van het einde werd de knuppel al in het hoenderhok gegooid door Annemiek van Vleuten. Op de beklimming van de Lofthouse trok zij ten aanval. Alleen Lizzie Deignan leek een poging te doen om te volgen, maar moest toch een gat laten. De vertwijfeling bij de andere favorieten begon tot groot genoegen van Van Vleuten: haar voorsprong liep op richting de minuut.

De aanval van de hardrijdster leek goed voor verbrokkeling in het peloton. Achter haar reed een klein groepje met Deignan, Anna van der Breggen, Chloe Dygert, Amanda Spratt, Soraya Paladin, Cecille Ludwig, Clara Koppenburg en Elisa Longo Borghini. Van topfavoriete Marianne Vos was op dat moment geen sprake meer. Zij reed in een grotere groep op geruime achterstand.

Een lange tussenfase brak aan, want de voorsprong van Van Vleuten bleef lange tijd gelijk. Bij de achtervolgsters was er weinig lijn in de samenwerking te vinden. Pas nadat de imponerende renster van Mitchelton-Scott al vijftig kilometer in de aanval reed, begon de voorsprong toe te nemen. De aanwezigheid van Van der Breggen bij de achtervolgsters bleek reden voor vertwijfeling bij hen.

Dygert gaat op zoek naar Van Vleuten, maar voorsprong blijft stabiel

Met nog dertig kilometer te gaan was voor Dygert de maat vol. Ze probeerde haar mede-achtervolgsters af te matten en ging in de tegenaanval. Ze mocht nu een soort geïmproviseerde tijdrit gaan afleggen tegen Van Vleuten, maar die laatste wist haar voorsprong relatief stabiel te houden.

In de strijd om de bronzen plak moest Van der Breggen zien af te rekenen met Spratt. Zij reden met zijn tweeën achter Dygert. Het verschil met de Amerikaanse was niet groot, maar toch wisten ze het gat niet direct dicht te rijden. Inmiddels kwamen de superlatieven voor Van Vleuten tekort. Alsof het geen moeite kostte, reed zij stoïcijns richting de regenboogtrui.

Als regerend kampioene op de tijdrit wist Dygert niets goed te maken op de Nederlandse koploper. Sterker nog, ze werd ingelopen door het duo Van der Breggen-Spratt. Zo leken de Nederlandse vrouwen op weg naar twee medailles: een prachtige revanche op de teleurstellingen van eerder deze week.

Om het feest van de Nederlanders compleet te maken, trok Van der Breggen op één van de laatste klimmetjes ten aanval. Spratt kon niet volgen, waardoor een één-tweetje in de maak leek. Spratt mocht spartelend voor het brons blijven rijden.

Van Vleuten rondt kabinetstukje af

Op drie kilometer van het einde kwam de glimlach bij Van Vleuten tevoorschijn. En terecht, want een solo van deze aard is zelden vertoond in de wielrennerij. Vol vreugde kon de Nederlandse richting haar zo felbegeerde regenboogtrui rijden. Van der Breggen eindigde op gepaste afstand op twee, Spratt pakte brons.

Na twee wereldtitels op de tijdrit is het voor Van Vleuten de eerste keer winst op de wegrace. Zij komt hiermee in een mooi rijtje Nederlandse wereldkampioenen. Voor het derde jaar op rij gaat de zege namelijk naar de Oranjevrouwen. (Foto: Sirotti)

Uitslag WK wegwedstrijd vrouwen 2019

1. Annemiek van Vleuten
2. Anna van der Breggen +2.15
3. Amanda Spratt +2.28
4. Chloé Dygert +3.24
5. Elisa Longo Borghin +4.45
6. Marianne Vos +5.20
7. Marta Bastianelli "
8. Ashleigh Moolman "
9. Lisa Brennauer "
10. Coryn Rivera "

Lees hier de wegwedstrijd bij het WK wielrennen voor vrouwen terug

Let op: laadt het liveblog niet meteen, druk dan even op F5.

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt voor het kijken

Daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag af. Morgen zijn we er uiteraard weer als de mannen om de regenboogtrui gaan strijden. Bedankt voor het meekijken!

Uitslag

Voor de vorm, en omdat het gewoon puur genieten is, nog even de uitslag:

1. Annemiek van Vleuten
2. Anna van der Breggen
3. Amanda Spratt
4. Chloé Dygert
5. Elisa Longo Borghini
6. Marianne Vos
7. Marta Bastianelli
8. Ashleigh Moolman
9. Lisa Brennauer
10. Coryn Rivera

Amanda Spratt pakt brons

Amanda Spratt pakt een medaille voor de rest van de wereld. Ze blijft Chloe Dygert voor en wint brons. Meer zat er vandaag niet in tegen deze twee klasbakken.

Van der Breggen zilver

Nog nooit was wachten op een Nederlandse zilveren medaille zo heerlijk als nu. Anna van der Breggen is bezig aan de laatste meters

ANNEMIEK VAN VLEUTEN WINT WK

Annemiek van Vleuten wint na een solo van ruim honderd kilometer het WK wielrennen in Harrogate. Niks is meer onmogelijk, lijkt het. Sensationeel!

1,0 km: De laatste kilometer voor 'Gouden Annemiek'

Daar is de laatste kilometer voor Annemiek van Vleuten! 

2,0 km: Brons wordt nog spannend

Nummers 1 en 2 zijn wel duidelijk, maar de bronzen plak ligt nog voor het grijpen. Chloe Dygert zit Amanda Spratt op de hielen. Wordt het Australië of Amerika?

2,8 km: Van Vleuten beseft het al

Annemiek van Vleuten is al bezig met feestvieren. Nog iets minder dan drie kilometer met twee minuten voorsprong op een landgenote. Kat in 't bakkie!

3,7 km: Van der Breggen op weg naar zilver

Anna van der Breggen is ontketend. Ze vlamt er vandoor en is op weg naar een mooie tweede plaats. Of zou ze het Van Vleuten nog lastig kunnen maken?

4,6 km: Van der Breggen los

Ja! Van der Breggen is Spratt kwijt. Dit wordt goud en zilver voor Nederland!

5,0 km: Van der Breggen probeert Spratt te lossen

Anna van der Breggen heeft haar zinnen gezet op zilver. Ze probeert opnieuw om Spratt te lossen en de Australische moet passen!

5,9 km: Laatste klim voor Van Vleuten

Daar gaat Van Vleuten voor de laatste keer de Oak Beck op. Ze gaat nog even staan op de pedalen. Nog steeds ziet het er erg soepel uit. De laatste kilometers worden een ererondje op deze manier

6,9 km: Zilver of brons voor Van der Breggen?

De hoofdvraag in deze eindfase is of Anna van der Breggen Nederland aan een zilveren of bronzen medaille gaat helpen. De slimme Amanda Spratt kan een een-tweetje voor Oranje nog in de weg staan.

8,1 km: Wat een fenomenale race van Van Vleuten

Negentig kilometer alleen op kop rijden en nog steeds geen barstjes vertonen: Annemiek van Vleuten is vandaag veruit de sterkste. 

9,3 km: Van Vleuten is gezien

Moeten we nog naar Annemiek van Vleuten kijken of geloven we het wel? De Nederlandse rijdt nog steeds op twee minuten voorsprong op Spratt en Van der Breggen. De winnares lijkt nu wel zeker, als er niks meer misgaat

10 km: Dygert moet passen

Het was een moedige poging, maar Chloe Dygert moet nu Spratt en Van der Breggen laten rijden. Het lijkt erop dat Nederland naast goud ook zilver of brons gaat pakken!

11 km: Peloton op vijf minuten

Een verrassing uit het peloton hoeven we niet meer te verwachten. De grote groep rijdt op ruim 5 minuten van Van Vleuten. Deignan is inmiddels teruggepakt. We hebben dus vijf renners nog op kop

12 km: Van der Breggen plaatst aanval

Anna van der Breggen zet even aan en rijdt naar Dygert toe. Eenmaal bij de Amerikaanse probeert ze het nog eens, maar Dygert en Spratt laten haar niet gaan

14 km: Ook Dygert en Van der Breggen/Spratt beginnen aan laatste ronde

Het is rijden voor zilver voor Chloe Dygert. Ze kijkt achterom waar het duo Van der Breggen en Spratt blijft. Bij de bel van de laatste ronde heeft ze nog maar tien seconden op de twee jagers achter haar. Van Vleuten is gezien; daar rekent Dygert niet meer op

14 km: Van Vleuten begint aan laatste ronde

Daar is de bel voor de laatste van de drie lokale rondes rond Harrogate. Annemiek van Vleuten is bezig aan een ongelooflijke race. Ze gaat het gewoon doen! Nog steeds 2.15 voorsprong

15 km: Van der Breggen heeft Dygert in het vizier

Van der Breggen en Spratt zien Dygert rijden. Het tweetal is hard op weg naar de Amerikaanse

17 km: Gaat Van Vleuten nog kraken?

Ze rijdt al ruim 80 km alleen aan kop, maar Annemiek van Vleuten lijkt niet te gaan kraken. De voorsprong op Dygert loopt weer op naar 2.12 en daarachter is landgenote Anna van der Breggen bezig aan een jacht op de Amerikaanse. Het ziet er goed uit voor Nederland!

18 km: Van der Breggen rijdt Longo Borghini uit het wiel

Anna van der Breggen trekt goed door in achtervolging op Chloe Dygert. De Italiaanse Longo Borghini heeft het zwaar en moet passen. Spratt kan wel volgen

22 km: Huzarenstukje Van Vleuten zorgt voor verbazing

Annemiek van Vleuten is bezig aan een monstersolo in Yorkshire. Op Twitter regent het verbazing uit de wielerwereld.

23 km: Kaarsje dooft bij Dygert

Heeft Chloe Dygert zichzelf opgeblazen? De voorsprong van Van Vleuten loopt weer over de twee minuten en de achterstand van de groep-Van der Breggen slinkt naar een twintigtal seconden.

25 km: Wie zit waar?

Met nog 25 km te gaan even een overzichtje van de situatie:

Annemiek van Vleuten gaat zoals gezegd ruim op kop met bijna 1.50 voorsprong op Chloe Dygert. Daarachter een drietal met Anna van der Breggen, Spratt en Longo. Lizzy Deignan rijdt daar weer achter, gevolgd door de drie geklopten van de groep achtervolgers, Kloppenburg, Paladin en Ludwig

1. Van Vleuten
2. Dygert op 1.49
3. Van der Breggen, 4. Longo Borghini en 5. Spratt op 2.20
6. Deignan op 3.00
7. Paladin, 8. Kloppenburg en 9. Ludwig

27 km: Dygert ontketend op weg naar Van Vleuten

Chloe Dygert is hard op weg naar Annemiek van Vleuten. De Amerikaanse heeft een gat met 40 seconden geslagen met de drie daarachter en heeft de voorsprong van Van Vleuten teruggebracht naar 1.49

29 km: Voorsprong Van Vleuten nog steeds ruim 2 minuten

Annemiek van Vleuten heeft nog steeds een voorsprong van twee minuten op Chloe Dygert, die nu een serieus gaatje heeft geslagen met de achtervolgende drie. Eens kijken hoe snel ze dichterbij de Nederlandse komt.

31 km: Van der Breggen probeert gaatje te dichten

Anna van der Breggen probeert op de Oak Beck het gat met Dygert te dichten. Longo en Spratt zitten in haar wiel en in de verte zien we ook Lizzy Deignan nog rijden. De Britse kan nog steeds niet afgeschreven worden.

32 km: Van Vleuten begint aan eerste Oak Beck-klim

Terwijl Van Vleuten begint aan de pittige Oak Beck-klim, poeft Dygert er opnieuw vandoor bij de vier daarachter. Dit keer kan niemand mee. De Amerikaanse slaat een gaatje en kan in tijdritmodus!

34 km: Viertal valt stil

Echt veel deed de aanval niet aan de voorsprong van Van Vleuten. Hooguit 20 seconden is eraf gereden. Nu de vier weer samen zijn, zakt het tempo weer iets

35 km: Longo rijdt naar Dygert toe

De Italiaanse Longo Borghini rijdt het gaatje met een flinke inspanning dicht. We hebben vier vrouwen achter Van Vleuten: Dygert, Longo, Spratt en natuurlijk Van der Breggen. Daarachter vecht Lizzy Deignan om terug te komen

37 km: Dygert gaat opnieuw en slaat een gaatje

Daar gaat Dygert opnieuw, net op het moment dat Deignan terug leek te keren. Van der Breggen, Spratt en Longo Borghini kunnen nu niet mee.

38 km: Aanval Chloe Dygert

Een serieuze push van Chloe Dygert. Van der Breggen reageert opnieuw attent, maar Deignan zit in de problemen

40 km: Ruim 2,5 minuut voor Van Vleuten!

En daar zijn de acht achtervolgers. De klok stopt op 2.36. De voorsprong van Van Vleuten loopt op.

41 km: Van Vleuten rijdt Harrogate in

Annemiek van Vleuten rijdt onder gejuich de straten van Harrogate in. Ze begint aan de drie lokale rondes. De officiële tijdmeting is gestart. Zo meteen zien we hoe groot de voorsprong is

42 km: Geen organisatie in peloton

De Polen hebben even geprobeerd een achtervolging op te zetten, maar inmiddels is de organisatie in het peloton weg. We zien de Deense vrouwen vooraan rijden, maar ze zitten allemaal naast elkaar. Het lijkt erop dat het peloton de handdoek al geworpen heeft. 

46 km: Deignan leidt de achtervolgers

Lizzy Deignan bepaalt het tempo bij de achtervolgers. Af en toe krijgt de Britse steun van Chloe Dygert, maar de rest van de vrouwen in de groep laten zich maar amper op kop zien. Dat is goed voor Van Vleuten, die inmiddels over de twee minuten gaat. Het peloton volgt op 3.30

48 km: Speldenprikjes vanuit de achtervolgers

Deignan en Longo Borghini proberen nogmaals aan te vallen, maar krijgen de alerte Van der Breggen er niet af. Ditmaal heeft de Duitse troef vooraan, Kloppenberg, het lastig en moet een gaatje laten, maar ook zij kan weer terugkeren als de vrouwen voor haar weer tot bedaren zijn gekomen.

50 km: Nogmaals de negen vrouwen aan kop

Met nog 50 km te gaan, geven we nogmaals een overzichtje van de situatie in de koers: Annemiek van Vleuten gaat aan kop, met ruim anderhalve minuut voorsprong op een groep van acht met daarin Anna van der Breggen, Lizzy Deignan, Chloe Dygert, Elisa Longo Borghini, Soraya Paladin, Amanda Spratt,  Clara Koppenburg en Cecilie Uttrup Ludwig.

52 km: Van Vleuten inmiddels 50 km alleen op kop

Annemiek van Vleuten heeft er inmiddels 50 km op zitten in de vlucht. Gaat ze straks na een solo van meer dan 100 km winnen? Haar voorsprong blijft ondanks de aanvallen achter haar op 1.20 staan.

53 km: Chloe Dygert bepaalt het tempo

Deignan krijgt op kop hulp van tijdritkampioen Chloe Dygert. De Amerikaanse houdt het tempo hoog. Daardoor ontstaat er een klein gaatje met Paladin en Ludwig, maar beide vrouwen kunnen terugkomen.

55 km: Deignan gaat opnieuw aan

Na kilometers van status quo gooit Lizzy Deignan opnieuw de knuppel in het hoenderhok. Van der Breggen reageert attent, maar onder andere Paladin heeft het lastig. 

63 km: Is er een tactiek in de maak?

De acht achtervolgers lijken de jacht opgegeven te hebben. Wat is slim om te doen, aangezien Anna van der Breggen in de groep zit, die uiteraard de benen stil houdt? 

65 km: Koers kakt een beetje in; Van Vleuten loopt uit

De angel is er een beetje uit in Yorkshire. Hoewel Van Vleuten een klein beetje uitloopt op de acht achter haar (1:18), blijft er verder een status quo.

73 km: Voorsprong blijft intact

De voorsprong van Van Vleuten blijft 45 tot 50 seconden op de achtervolgers. Wel komt het peloton steeds dichterbij. De groep met daarin onder andere Marianne Vos volgt op een ruime twee minuten. Hieronder de beelden van de aanval van Van Vleuten...

79 km: Polen leidt het peloton

De Poolse vrouwen zetten zich op kop van het peloton en proberen Katarzyna Niewiadoma terug te loodsen naar de kop van de wedstrijd. Ze snoepen meteen een minuutje van de achterstand af.

80 km: voorsprong Van Vleuten blijft stabiel

De acht achtervolgers komen maar niet dichter bij Annemiek van Vleuten. De Nederlandse blijft een voorsprong van 45 seconden houden.

88 km: Groepje met Vos en Blaak terug in peloton

Het groepje gelosten met daarin Marianne Vos en Chantal Blaak is inmiddels teruggezakt in het peloton. Ze rijden op een kleine drie minuten achter Van Vleuten.

94 km: Deignan houdt tempo achtervolgers hoog

Lizzy Deignan is er alles aan gelegen om op haar thuisgrond een goed resultaat neer te zetten. Ze houdt het tempo van de groep achter Van Vleuten hoog en verkleint de achterstand tot ongeveer 50 seconden.

98 km: De acht achtervolgers op Van Vleuten

Hierbij de acht namen die achter Annemiek van Vleuten aan rijden. De enige Nederlandse in de groep is Anna van der Breggen, Lizzy Deignan zit er zoals gezegd bij. De twee Italianen zijn Elisa Longo Borghini en Soraya Paladin, Amanda Spratt zit er namens Australië bij en Chloe Dygert houdt de Amerikaanse eer hoog. Tot slot nog Clara Koppenburg en Cecilie Uttrup Ludwig.

102 km: Deignan wil sneller en probeert weg te rijden

Voor Lizzy Deignan gaat het achtervolgende groepje niet snel genoeg en ze probeert weg te springen. Met een groepje van een renster of acht gaat ze achter Van Vleuten aan, die inmiddels ruim een minuut voorsprong heeft. Bij die groep tenminste één Nederlandse renner. Marianne Vos heeft op de steile klim een gaatje moeten laten, maar die is niet groot genoeg om in de afdaling niet meer terug te komen.

103 km: Van Vleuten vliegt naar boven

Annemiek van Vleuten plaatst een serieuze aanval. Binnen no time heeft ze een gat van 40 seconden geslagen met de achtervolgers. Inmiddels zakken er aan de achterkant van het peloton steeds meer rensters doorheen.

104 km: Van Vleuten geeft er een klap op

Daar gaat Annemiek van Vleuten! Ze kiest op de zware klim het hazenpad en niemand kan volgen. Is het wat vroeg of kan ze het volhouden tot de finish? Ze pakt in ieder geval 23 seconden

Even tussendoor: UCI komt met officiële reactie over diskwalificatie Eekhoff

De UCI heeft officieel gereageerd op het besluit Nils Eekhoff te diskwalificeren na zijn overwinning gisteren tijdens het WK voor beloften. Volgens de wielerbond bleef de Nederlander ruim twee minuten achter de auto hangen. Op Twitter barst de discussie inmiddels opnieuw los of diskwalificatie een te zware straf was.

105 km: Lofthouse, de tweede klim van de dag

En daar is bijna de tweede klim van de dag: Lofthouse. Gaat de Nederlandse ploeg opnieuw iedereen aan gort proberen te rijden? 

114 km: Nog steeds geen aanvallen

Wat speldenprikjes aan het begin van rensters die weg wilden rijden, maar tot dusver is het niemand gelukt om een kopgroep te vormen. 

127 km: De rust lijkt wedergekeerd in het peloton

Nederland laat de teugels weer wat vieren. Beetje bij beetje komen er vrouwen terug bij de rensters aan kop. We gaan op naar de tweede klim van de dag, waar het hele peloton na het machtsvertoon van de Oranje-vrouwen nu al als een 'berg' tegenop ziet. 

133 km: Vollering is de beul van het peloton

Demi Vollering legt alle andere vrouwen op het rooster en ook bovenaan de klim trekt ze gewoon door. Van de ruim 150 rensters hangen er nog een dertigtal in haar wiel. Het is koers!

134 km: bijna boven op eerste klim

Het moordende tempo van Nederland zorgt voor een waar slagveld op de eerste klim van de koers. 

135 km: De eerste klim

De rensters zijn begonnen aan de eerste klim van de dag. Met bosjes zakken er al een aantal aan de achterkant van het peloton doorheen onder een pittig tempo van de Nederlandse ploeg. Er wordt meteen goed gas gegeven.

De eerste losser

We zijn nog maar net begonnen en nu moet er al een renner af. Voor Latefa Alyaseen uit Koeweit gaat het een lange dag worden...

Neutralisatie voorbij; nu gaat het echt beginnen

Daar is de vlag. Na een redelijk lange neutralisatie gaat de koers nu echt beginnen. Er mag gekoerst worden!

Daar staan de Nederlandse vrouwen aan de start

We zijn begonnen!

Daar is het startschot. De renners zijn vertrokken...

De renners staan klaar in Bradford

De handtekeningen worden gezet en de renners verzamelen zich bij de start. Het duurt niet lang meer voordat het startsein gegeven wordt en de renners beginnen aan het WK op de weg.

Deze vrouwen moeten het gaan doen voor Nederland vandaag

Nog 30 minuten tot de start

Voorbeschouwing WK wielrennen vrouwen

Goedemorgen!

Dit is het liveblog voor de wegwedstrijd van de dames op het WK in Yorkshire. De start is om 12.40 uur Nederlandse tijd!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws