Voorbeschouwing WK wielrennen mannen | Bekroont Van Aert topjaar met wereldtitel? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK wielrennen mannen | Bekroont Van Aert topjaar met wereldtitel?

Door Wilbert van der Velde 27 september 2020 | 08:01


Zondag wordt het WK wielrennen in Imola afgesloten met de de wegrit voor mannen. Op een lastig parcours krijgen de puncheurs, klimmers en beter klimmende klassieke renners de kans om de regenboogtrui te grijpen. Met onder andere Tourwinnaar Tadej Pogacar en de constant imponerende Wout van Aert belooft het alvast een prachtige strijd te worden. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Het doorgaan van het WK wielrennen was door de coronacrisis lange tijd onzeker. Na het afhaken van het Zwitserse Aigle en Martigny leek de wielerwereld zelfs een jaar langer te moeten wachten op een nieuwe drager van de regenboogtrui, maar al snel kwamen vervangende initiatieven van de grond. Uiteindelijk viel de keus van de UCI op het Italiaanse Imola, waar een loodzwaar parcours is uitgetekend.

Check hier de volledige deelnemerslijst.

Laatste winnaars WK wielrennen mannen

2019 Mads Pedersen
2018 Alejandro Valverde
2017 Peter Sagan
2016 Peter Sagan
2015 Peter Sagan
2014 Michal Kwiatkowski
2013 Rui Costa
2012 Philippe Gilbert
2011 Mark Cavendish
2010 Thor Hushovd

Parcours en tijden WK wielrennen mannen 2020

Voor het WK is een parcours uitgetekend van 28,8 kilometer dat in totaal negen keer zal moeten worden afgelegd, wat neerkomt op een totale afstand van 258,2 kilometer. De doorkomst is telkens op het racecircuit van Imola, waar de renners ook starten en finishen. De plaatselijke ronde kent twee klimmetjes, de Mazzolano (2,8 km aan 5,9%) en de Cima Gallisterna (2,7 km aan 6,4%). Het gemiddelde van beide klimmen geeft een enigszins vertekend beeld van de zwaarte. Allebei kennen ze namelijk een steil gedeelte. De Mazzolano stijgt vanaf het begin namelijk voor een kilometer aan 9,6 procent, met een uitschieter naar dertien procent. Vervolgens zwakt de steilte af en is de laatste anderhalve kilometer vooral valsplat omhoog.

Over de tweede klim kan nagenoeg hetzelfde worden verteld. De Cima Galisterna begint met drie, vier procent makkelijk, maar na een kilometer begint een stuk van 1,3 kilometer aan 10,9 procent, met een maximale piek van veertien procent. Daarna zijn de laatste zevenhonderd meter van de klim nog licht hellend. Vanaf de top is het vervolgens een kleine twaalf, vooral dalende, kilometer naar de streep op het racecircuit van Imola.

Beklimmingen
Mazzolano (2,8 km aan 5,9%)
Cima Gallisterna (2,7 km aan 6,4%)

Tijden
Start: 9.55 uur
Finish: rond 16.42 uur

Favorieten WK wielrennen mannen 2020

Voorafgaand aan de hervatting van het wielerseizoen hadden we Wout van Aert weinig kans gegeven om op zo’n parcours mee te doen voor de wereldtitel, maar nu is dat compleet anders. Menig klassementsrenner had het in de Tour de France namelijk zwaar toen de Belg in de bergen de gashendel opentrok. Van Aert moet het parcours op papier dus aankunnen en heeft met een vlijmscherpe eindsprint een extra wapen om uit te spelen. Naast Van Aert zullen de ogen ook volop gericht zijn op kersvers Tourwinnaar Tadej Pogacar. Hoewel de Sloveen nog niet in de buurt kwam van een zege in eendagskoersen, maken zijn klimkwaliteiten en explosiviteit hem tot een sterke kanshebber. Verder rekent Slovenië ook op de nummer twee van de Tour, Primoz Roglic

Een andere grote favoriet is Jakob Fuglsang. De Deen is bezig aan zijn tweede jeugd en dat uitte zich vooral met dominante optredens in geaccidenteerde eendagskoersen. Normaal zouden we Julian Alaphilippe altijd tot één van de grote favorieten bombarderen, maar de Fransman beschikt momenteel niet over zijn beste benen. Toch moet je altijd rekening met hem houden. Michael Woods zal bij de bekendmaking van het parcours alvast in zijn handen hebben gewreven. De Canadees is namelijk dol op korte steile klimmetjes. Verder is de Zwitser Marc Hirschi een sterke kandidaat. De Zwitser was de openbaring van de afgelopen Tour met een attractieve fietsstijl, een ritzege en nog twee podiumplekken. 

Er doen met Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Rui Costa de nodige voormalige wereldkampioenen mee. Kan één van hen na zondag een nieuwe regenboogtrui in de kast hangen? Duitsland schuift Maximilian Schachmann naar voren als kopman. Hij brak in de Ronde van Lombardije zijn sleutelbeen, maar herstelde snel en reed een goede Tour. Australië zal zijn kaarten voornamelijk zetten op Michael Matthews, die in een uitgedunde groep met zijn sprint kan toeslaan. Italië is gebruikelijk één van de sterkste landen en zo ook dit keer, maar ze missen een écht speerpunt. Vincenzo Nibali en Diego Ulissi lijken op voorhand de meest kansrijke namen. 

Nederland kent op voorhand geen grote favoriet. Even leek het WK voor Mathieu van der Poel een optie te zijn, maar hij bestempelde het parcours als té zwaar en koos voor een optimale voorbereiding richting de klassiekers. Bondscoach Koos Moerenhout zag vervolgens in Tom Dumoulin dé kopman. De Limburger werd in de Tour steeds beter en heeft in het verleden al getoond op een zwaar WK-parcours ver te kunnen komen. Overige kanshebbers voor de wereldtitel zijn: Alexey Lutsenko, Rigoberto Urán, Greg Van Avermaet en mogelijk kan multitalent Thomas Pidcock voor een verrassing zorgen namens Groot-Brittannië. 

TV en tijden WK wielrennen mannen 2020

De wegrit van het WK bij de mannen is op drie zenders te volgen, maar de uitzendtijd loopt uiteen. De NOS is er vanaf de middag bij, Sporza al vanaf de start en Eurosport is er, vanwege de Moto GP, alleen tijdens de finale van de koers bij.

NOS: NPO 1, 13.10 uur-17.30 uur
Sporza: Eén, 09:30 uur – 11.00 uur / Canvas 11.00 uur-13.30 uur / Eén 13.30 uur-17.30 uur
Eurosport: 16.00 uur-16.50 uur

In de Leiderstrui houdt verder ook een liveblog voor u bij. Mocht u niet instaat zijn om het WK via één van de uitzendingen te volgen, dan kunt u dus bij ons terecht! Daarnaast staat er zoals vertrouwd aan het einde van de koers een uitgebreid verslag op onze site. (Foto: Sirotti)

Wilbert van der Velde (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws