Pedersen wint bizar zwaar WK in Yorkshire, man met de hamer sloopt Van der Poel WK Wielrennen

Pedersen wint bizar zwaar WK in Yorkshire, man met de hamer sloopt Van der Poel

Door Jannick van der Hooft 29 september 2019 | 20:43


Mads Pedersen heeft in een kletsnat Yorkshire beslag gelegd op de regenboogtrui. Hij bleek na een zware koers nog de meeste kracht te hebben van een klein groepje. Ook Mathieu van der Poel zat in die groep, maar moest tien kilometer voor het einde jammerlijk lossen.

Al voor de start van de wedstrijd had de race behoorlijk wat voeten in de aarde. Vanwege het verwachte noodweer werd het parcours ingekort en werd de start verlaat. Ondanks dat het bij het vertrek in Leeds nog droog was, waren alle renners al goed voorbereid met hun regenkleding.

Sterke kopgroep trotseert barre omstandigheden

Direct vanaf kilometer nul begonnen enkele grote namen zich te mengen voorin. Op die manier kregen we een sterke kopgroep met elf renners. Op het palmares van de vluchters stonden namelijk vier eindzeges in een grote ronde, door de aanwezigheid van Nairo Quintana, Richard Carapaz en Primoz Roglic.

De overige acht namen vooraan waren: Maciej Bodnar, Silvan Dillier, Jonas Koch, Magnus Cort Nielsen, Hugo Houle, Ales Howes, Petr Vakoc en Jan Polanc. Het peloton wilde deze groep logischerwijs niet te veel ruimte geven, dus werd het gat beperkt gehouden. De voorsprong werd nooit meer dan vier minuten.

Chaos troef in Harrogate, nervositeit stijgt

Inmiddels werd het ook duidelijk dat in Harrogate zelf er wat problemen waren. De livebeelden verdwenen en een fanzone werd afgesloten. Bij binnenkomst van de renners op het parcours hadden de koplopers nog maar anderhalve minuut over en steeg de nervositeit in het peloton. Dat was direct ook te merken door een val. Philippe Gilbert was één van de slachtoffers, Remco Evenepoel wachtte hem op.

Vrij snel werd de kopgroep teruggereden door kopwerk van Denemarken en Frankrijk. Achter het peloton had Gilbert alle moeite om terug te keren, ook stapten Roglic en Carapaz uit de wedstrijd. Uiteindelijk werd de nek van Gilbert volledig omgedraaid door een kopbeurt van zijn teamgenoot Tim Declercq: zijn WK-droom viel in honderd stukjes uiteen.

Aanvallen vielen er niet, maar het was duidelijk hoe zwaar de koers was. Veel ploegen losten elkaar af aan het front, terwijl achteraan de deuren wagenwijd opengingen. De abandons vielen met bosjes. Iedere ronde sneuvelden nieuwe toppers. Uittredend wereldkampioen Alejandro Valverde zat daarbij, eveneens outsiders als Bob Jungels en Matej Mohoric.

Mannen van tweede rij proberen het

Rond zestig kilometer voor het einde zagen we plots veel oranje voorin het peloton rijden. Pieter Weening verzette veel kopwerk, waarna Mike Teunissen een eerste prik waagde. Hij mocht niet wegrijden van de Fransen, in tegenstelling tot Lawson Craddock en Stefan Küng. Het tweetal reed op dat moment een halve minuut voor op de grote groep.

De Nederlanders bleven goed vooraan. Dylan van Baarle zat mee in een groepje en ook Teunissen probeerde het opnieuw. Het was echter een Deen die de sprong naar de kop maakte. Mads Pedersen voegde zich bij Küng en gezamenlijk vervolgden zij de weg. Na een korte achtervolging konden ook Teunissen en Moscon erbij komen.

Van der Poel en Trentin steken lont in het kruitvat

Op dertig kilometer van de meet brandde de koers dan eindelijk écht los. Matteo Trentin en Mathieu van der Poel trokken ten aanval. Julian Alaphilippe moest passen, waarna het duo samen de oversteek kon maken naar de kopgroep. Teunissen zat daar niet meer bij, hij werd op een klimmetje gelost door hard doorrijden van Pedersen.

Al vrij snel bleek dat de nieuwe kopgroep van vijf (Pedersen, Küng, Trentin, Moscon en Van der Poel) een grote kans maakte op de eindzege. In het peloton viel het stil en het gat groeide daardoor in rap tempo. Op zeventien kilometer van het einde ging het verschil naar de minuut, terwijl er in het peloton heftig gestoord werd door de Italianen.

Een nieuw Nederlands sporttrauma: Van der Poel lost

Een prachtig scenario leek zich te ontvouwen voor Nederland met de eindsprint van Van der Poel in het verschiet. Toen ontpopte zich echter een doembeeld: op een stuk vals plat moest de bijna onklopbare renner de rest laten gaan. Genadeloos werd hij opgevreten door het peloton. De verbazing was bij iedereen groot.

De vier vooraan kregen de kans van hun leven. Zonder twijfel reden ze door en met succes, want het peloton bleef er ver achter. Op zes kilometer van het einde wist Küng met beulwerk Moscon te kraken. Ook Trentin en Pedersen reden zichtbaar op hun tandvlees, maar volgden de sterke Zwitser op karakter.

Laatste kilometer die past bij een knotsgek WK

Met zijn drieën reden ze richting de laatste kilometer. Achter hen volgden er nog aanvallen vanuit het peloton door onder meer Peter Sagan. De Slowaak begon echter veel te laat aan zijn jacht op een vierde wereldtitel. Zijn achterstand was op dat moment nog altijd meer dan een minuut op het leidende trio.

IJskoud reed Pedersen op kop van de kopgroep. Küng zette op 500 meter van het einde als eerste zijn sprint in, maar tevergeefs. De op papier beste sprinter Trentin probeerde op te boksen tegen Pedersen, maar de Deen bleek in deze omstandigheden de sterkste. Euforisch en verbaasd kwam hij als eerste over de lijn, als eerste Deen ooit.

Trentin won het zilver, maar dat zal voor hem na dit scenario niet als winnen aanvoelen. Küng veroverde het brons. Sagan en Michael Valgren Andersen wisten achter Moscon nog net uit de greep van het peloton te blijven. In de grote groep was het de Noor Alexander Kristoff die de sprint won. (Foto: Sirotti)

Uitslag WK wegwedstrijd mannen

1. Mads Pedersen
2. Matteo Trentin "
3. Stefan Küng +0.02
4. Gianni Moscon +0.17
5. Peter Sagan +0.43
6. Michael Valgren +0.45
7. Alexander Kristoff +1.10
8. Greg Van Avermaet "
9. Gorka Izagirre "
10. Rui Costa "

Lees hier WK wegwedstrijd mannen terug

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

We gaan afsluiten, en even een paar uur bijkomen van dit bizarre WK. Pedersen wereldkampioen, check voor de reacties vooral op www.indeleiderstrui.nl! 

Top -6

1. Mads Pedersen
2. Matteo Trentin
3. Stefan Küng
4. Gianni Moscon
5. Peter Sagan
6. Michael Valgren

Top-3

1. Mads Pedersen
2. Matteo Trentin
3. Stefan Küng

FINISH

IEDEREEN KEEK NAAR TRENTIN, MAAR HET IS MADS PEDERSEN! WERELDKAMPIOEN! 

PEDERSEN

WAAAUWWWW, HET IS PEDERSEN!

500m

Pedersen vooraan, Trentin in zijn wiel. Spannend!

800m

Ze kijken naar elkaar, en ze hebben normaal gesproken de tijd! 

1 km

LAATSTE KILOMETER!

1,9 km

De drie nog altijd bij elkaar! Wie gaat er nog aanvallen? Of gaan we sprinten met favoriet Trentin?

3,6 km

In het peloton een strijd om de ereplaatsen! Sagan valt aan en Valgren volgt. 

5,0 km

Moscon op 14 seconden, Küng blijft maar gas geven vooraan. Maar Trentin weet van geen opgeven. 

5,8 km

Moscon overboord! Pedersen heeft het ook heeeel lastig. Küng trekt door, Trentin kan ogenschijnlijk makkelijk mee.

6,0 km

Trentin zelf met kopbeurten. Hij weet dat hij het nu moet afmaken. Moscon op het tandvlees.

7,3 km

Wachten op de laatste kilometers, dat is het nu. Trentin de grote favoriet. Duitsland in het peloton op 1.19 minuten. 

9,5 km

Daar komt Duitsland in het peloton. Lekker op tijd wel. 1.26 minuten voor de kopgroep van vier. Italië met twee, dat mogen ze toch niet meer uit handen geven?

11 km

Van der Poel staat volledig geparkeerd en wordt voorbij geraasd door het peloton. Aii, he-le-maal kapot.

Van der Poel buigt het hoofd

12 km

Van der Poel met een grimas. Hij is op. Geen materiaalpech, het is over voor Nederland. Trentin, Küng, Moscon en Pedersen mogen het gaan uitmaken...

12 km

VAN DER POEL ERAF! 

Van der Poel of Trentin? Of...?

Daar kwamen ze door. Nog één rondje en dan kennen we de nieuwe wereldkampioen!

14 km

LAATSTE RONDE! Van der Poel en Trentin hebben hun regenjack nog aan. Het peloton komt door op 48 seconden! Dat moet toch genoeg zijn?

15 km

Lampaert boort voor België op kop en heeft zowaar een beetje succes. 48 seconden nog voor de kopgroep van vijf. Moscon rijdt daar voor Trentin door.

Beelden van Mathieu

19 km

Moscon ging even overboord, maar zit er weer aan. Vorig jaar was hij ook al zo sterk op het WK in Innsbruck, maar wat kan hij nu? Het gat naar het eerste peloton is nu 55 seconden.

19 km

De drie achtervolgers worden ingerekend door toedoen van België. 

19 km

Van der Poel doet veel kopwerk. Logisch ook, hij is hier met Trentin de snelste vooraan op papier. Hij trekt zijn lip nog eens veelzeggend op en doet nog eens een beurt.

21 km

De winnaar lijkt vooraan te zitten. 53 seconden voor Van der Poel en consorten. België en Frankrijk lijken niet de mankracht te hebben om dit nog dicht te rijden.

23 km

Het gaat er goed uitzien voor Van der Poel. Het gat met het peloton neemt alleen maar toe en ook de achtervolgers komen niet dichterbij.

24 km

Het vijftal rijdt verder weg. Het peloton volgt al op meer dan een halve minuut.

25 km

Wie gaat de kastantjes uit het vuur halen? Er lijkt weinig steun te zijn voor Van Avermaet, Alaphilippe heeft alleen Gallopin nog mee.

26 km

Daarachter rijden Toms Skujins, Gorka Izagirre en Carlos Betancur. Ze hebben twaalf seconden achterstand op de groep Van der Poel.

27 km

Samenstelling vooraan: Van der Poel, Moscon, Trentin, Kung en Pedersen.

30 km

Ion Izagirre trekt in de achtervolging. Het lijkt nu ieder voor zich te zijn.

32 km

Er wordt vol doorgereden door de groep Van der Poel. Ze naderen de kopgroep al.

32 km

Van der Poel zit met Martinez en Trentin. Alaphilippe kon niet mee.

33 km

Daar gaan de favorieten! Van der Poel gaat mee.

33 km

Pedersen knalt door op het klimmetje tot groot ongenoegen van Teunissen. De Nederlander moet de rest laten gaan.

34 km

Het is Dylan Teuns die met de sterke Duitser meespringt. De Fransen krijgen het gat niet meteen dicht.

35 km

Nieuwe aanval! Nils Politt springt weg uit wat van het peloton overblijft.

36 km

We hebben er even op moeten wachten, maar er zijn helicopterbeelden. Nu zijn het de Fransen die flink doortrekken.

39 km

De Belgen rijden op kop in het peloton. Het gat met de vier vooraan groeit niet.

Het gelletje van Teunissen

Küng wijst naar de bidon van Teunissen waar nog een gelletje aan kleeft. Nobel als hij is geeft hij het aan de hongerige Zwitser.

40 km

Ook Moscon zit er nu bij. Vier koplopers met twintig seconden voorsprong.

42 km

Teunissen vindt de aansluiting bij de koplopers. Moscon rijdt op 7 seconden, het peloton op 21.

De huidige situatie

Op kop: Küng en Pedersen
1 achtervolger: Teunissen
Daarachter: Moscon

Peloton volgt op gepaste afstand.

45 km

Het valt even stil in het peloton. Gianni Moscon profiteert van dit moment.

46 km

Mads Pedersen maakt de sprong naar de kopgroep, Bij Mike Teunissen kost het wat meer moeite om aansluiting te vinden.

47 km

Ook die poging wordt geneutraliseerd, maar de intenties van Nederland worden langzaam duidelijk. In de afdaling maakt Michael Albasini een lelijke schuiver.

51 km

Een klein groepje breekt los van het peloton. Dylan van Baarle zit mee.

52 km

Nog altijd een voorsprong van twintig seconden. De renners blijven afstappen: nu is het Luis Leon Sanchez die verkleumd afstapt.

57 km

De Fransen hebben de poging van Teunissen vrijwel direct geneutraliseerd. Küng en Craddock blijven voorop.

59 km

Het gat met de koplopers is dertig seconden. Er is weinig zicht op de situatie rond Teunissen.

61 km

Weening is klaar en Teunissen opent voor de Nederlanders! Wie gaat er mee?

63 km

De Zwitser Stefan Küng heeft zich bij de Amerikaan vooraan genesteld. Ze hebben zo'n twintig seconden voorsprong op het peloton.

67 km

Een aanval vanuit het peloton! Het is Lawson Craddock die een poging waagt.

69 km

Langzaam verschijnt er meer oranje vooraan het peloton. Zijn de Nederlanders bezig met een plannetje?

74 km

Meesterknecht Pieter Weening neemt het stokje over. Zijn kopman Mathieu van der Poel zwemt nog ergens rond in het peloton.

75 km

Giovanni Visconti sleurt voor de Italianen op kop. Ondanks hoge ambities moet Sam Bennett lossen. Het zal niet voor de Ier zijn.

Daar is 'ie!

Het regent abandons

Bob Jungels en Matej Mohoric behoren tot de volgende groep uitvallers. Allemaal verkleumd staan ze bij de finish. De winnaar van vandaag zal een sterke beer moeten zijn.

82 km

Het is niet in beeld gebracht, maar nu wordt bekend dat ook Alejandro Valverde niet meer te vinden is in het peloton. Hij zou afgestapt zijn. We krijgen dus een nieuwe drager van de regenboogtrui.

Favorieten verstopt

De favorieten blijven voorlopig in hun schulp. Weggestoken achter regenjacks dobberen ze met het peloton mee. Wie durft er als eerste te gaan?

Bijna weer beelden van de motor

Het vliegtuig is weer opgestegen, dus spoedig wordt het live-signaal verwacht hersteld te zijn.

90 km

De val heeft niet alleen Gilbert de kop gekost, ook zijn jonge ploeggenoot Evenepoel geraakte in een kansloze positie. Hij volgt iets later het voorbeeld van zijn kopman en stapt uit de wedstrijd.

Hartverscheurend beeld

95 km

En bij de doorkomst aan de finish stapt Gilbert dan ook definitief van de fiets. Het zal voor een andere Belg zijn vandaag.

96 km

Nog 93 renners in het voorste groepje. Gilbert rijdt naast een verwaterde Quintana. Veel spat van hun gezicht, maar zeker geen plezier.

102 km

Het lijkt over en uit voor Gilbert. Hij rijdt op het klimmetje op geruime achterstand van het peloton, waar nota bene zijn ploeggenoten op kop rijden.

Richard Carapaz

Ook de Giro-winnaar van dit jaar geeft er de brui aan. Alle lof voor de Ecuadoriaan die hier de koers heeft gekleurd.

Evenepoel van enorme waarde

Evenepoel heeft Gilbert teruggebracht naar het peloton. De rolverdeling binnen het Belgische team is duidelijk, maar kan Gilbert nog een rol van betekenis spelen?

Abandon Roglic

We hebben hem in de kopgroep gezien, maar nu heeft de Vuelta-winnaar er genoeg van. De Sloveen duikt de tent in en mag zich gaan opwarmen.

Gilbert wordt gekraakt

Het wordt lastig voor Gilbert, de Belg is nog altijd niet teruggekeerd na zijn val. Het kopwerk van Denemarken en Frankrijk zal hem pijn doen.

112 km

De Denen geven gas op kop van het peloton. Voor de kopgroep is het einde verhaal.

116 km

In het peloton is het nu al zichtbaar hoe zwaar de wedstrijd van vandaag is. Op een klimmetje moeten veel renners al afhaken. Gilbert is nog bezig aan zijn achtervolging, hij lijkt last van zijn knie te hebben.

Abandon Dennis

Rohan Dennis heeft zich van zijn beste kant laten zien de eerste uren. Ondanks het geschil met zijn ploeg Bahrain-Merida heeft hij vandaag puik werk verzet voor gelegenheidsploeggenoot Michael Matthews. De taak van de wereldkampioen tijdrijden zit er nu op.

123 km

Valpartij in het peloton. Onder meer Philippe Gilbert is erbij betrokken. Remco Evenepoel wacht hem op.

125 km

De kopgroep rijdt op de finishstrook. Ondanks het weer is het peloton nog blij om ze te zien. In het peloton start de nervositeit al.

126 km

De sterke kopgroep ziet hun voorsprong langzaam als sneeuw voor de zon verdwijnen. Twee minuten houden ze nog over.

129 km

Voor de tweede keer problemen voor Alexey Lutsenko. Nu moet de Kazachse kopman van fiets wisselen. We naderen in de tussentijd het circuit in Harrogate.

Gelukkig kan er ook nog gelachen worden

Straks geen beelden

143 km

We hebben hem al veel op kop zien zijden vandaag, maar gaan hem nu pas noemen. Jos van Emden verzet berewerk voor zijn kopman Mathieu van der Poel en houdt het gat met de kopgroep stabiel.

Problemen blijven aan

Nu ook regen aan opgaves

Owsian, Evtushenko, Berhane, Taklahaimanot, Bevin, Kiryienka en Coetzee stappen uit de wedstrijd.

164 km

Er lijkt op dit moment weinig te gebeuren in de koers, maar geloof maar dat er flink geleden wordt. Julien Bernard leidt het peloton voor de Fransen.

176 km

Het gat groeit verder: het loopt op naar de vier minuten. Inmiddels is iedereen al aan het afzien. Het gaat nog een lange dag worden.

Beelden vanuit Harrogate

184 km

Het peloton heeft de afdaling rustig gedaan, waardoor het gat weer dichting de drie minuten gaat. Verder zijn er weinig ontwikkelingen in de koers.

190 km

De voorsprong van de leiders is wat geslonken: het verschil bedraagt nog anderhalve minuut.

WK in Yorkshire uitstekende reclame voor de zwemsport

197 km

Ben Gastauer krijgt het aan de stok met de Ierse volgauto. Vermoedelijk is hij aangereden, gezien de woedende reactie en de kapotte fiets.

Mochten er nog vragen zijn...

205 km

Er wordt nog gelachen in het peloton. Ze laten het gat iets oplopen tot drie minuten.

Status quo

De voorsprong blijft hangen rond de 2:30". De grote namen vooraan boezemen toch wat angst in om ze niet te ver weg te laten rijden.

218 km

Lekke band voor Mathieu van der Poel. De renner lijkt niet in paniek en vervolgt zijn route.

Ondertussen in het peloton...

Rohan Dennis leidt het peloton, terwijl het gat inmiddels meer dan twee minuten is. De Australiër rijdt wederom niet op een fiets van zijn ploeg, maar een BMC-model.

Opvallend: drie winnaars van een grote ronde

Waar we normaal exoten vooraan zien in de eerste uren op een WK, hebben we dit keer renners van een ander kaliber in de voorste gelederen. Met Quintana, Carapaz en Roglic zitten er maar liefst drie winnaars van een grote ronde in de kopgroep.

Alle namen

De namen: Nairo Quintana (Colombia), Jonas Koch (Duitsland), Jan Polanc en Primoz Roglic (Slovenië), Maciej Bodnar (Polen), Magnus Cort Nielsen (Denemarken), Silvan Dillier (Zwitserland), Petr Vakoc (Tsjechië), Richard Carapaz (Ecuador), Hugo Houle (Canada) en Alex Howes (VS).

234 km

De achtervolgers hebben de voorste drie renners bijgehaald. We hebben nu elf coureurs vooraan met meer dan een minuut op het peloton.

236 km

Ook bij de achtervolgers zitten grote namen. Nairo Quintana en opnieuw Primoz Roglic zijn gespot.

238 km

Grosu moet lossen, hij heeft al veel krachten gegeven. Een ander groepje maakt zich los van het peloton in jacht op het trio vooraan.

Vier man vooraan

Jan Polanc, Eduard Grosu en Jonas Koch zitten vooraan. Wie zij meehebben? Giro-winnaar Richard Carapaz. Lastig te zeggen of de Zuid-Amerikaan zich thuisvoelt in dit soort omstandigheden.

243 km

Het groepje is zeker nog niet gevlogen. Verschillende renners proberen de oversteek naar voren te maken, wat ook het peloton weer wat dichter brengt.

245 km

Een groep renners krijgt een kleine voorsprong van het peloton. Onder hen bevinden zich Maciej Bodnar en Daniel Felipe Martinez. De rest van de namen volgt.

Regen

Zoals verwacht komen we in wat nattere omstandigheden terecht. Veel renners hebben al lek gereden. Dat gaan we met dit weer nog vaker zien vandaag.

Twee niet-starters

Marc Padun (Oekraïne) en Merhawi Kudus (Eritrea) zijn niet gestart vandaag. Zij konden geen visum verkrijgen voor het Verenigd Koninkrijk.

Grote namen

Naast Roglic roert ook Daniel Martin zich. Eduard Grosu sluipt ook mee.

Primoz Roglic

We zien niemand minder dan de Vuelta-winnaar voorin zitten. Voorlopig komt niemand echt weg.

Officiële start

En nu voor het echt. De vlag gaat omlaag en meteen proberen enkele renners te ontsnappen uit het peloton.

Beelden van de start

START

Een half uur later dan gepland, maar de renners zijn vertrokken. Eerst volgt een geneutraliseerd stuk door Leeds.

Geen helicopterbeelden

De organisatie maakt tevens bekend dat er geen beelden vanuit de helicopter te zien zijn vandaag. Ook dit is vanwege de weersomstandigheden.

Nog vijf minuten?

Een commissaris steekt zijn hand op. Dit sein zou betekenen dat er nog vijf minuten gewacht moet worden.

Het is droog in Leeds

De renners staan aan de start. Het is nog even wachten tot ze vertrekken.

Mathieu van der Poel over het weer en het parcours

De wijzigingen kunnen ook zo hun voordeel hebben...

Alle wijzigingen

Parcours ingekort

Vanwege het noodweer is het parcours iets veranderd. De oorspronkelijke start stond om 09:40 gepland, maar die wordt ook iets uitgesteld.

De Nederlandse hoop

Stiekem draait het voor Nederland maar om één man vandaag: Mathieu van der Poel. Wat kunnen we van hem verwachten?

Voorbeschouwing

Nog op het laatste moment wat informatie over de wedstrijd nodig? Geen probleem met onze voorbeschouwing.

Welkom!

Eindelijk is het daar: het WK op de weg bij de mannen! De hele wielerwereld kijkt al tijden uit naar deze wedstrijd, maar vandaag moet alles dan gebeuren. Mis niks van al het spektakel in ons liveblog.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws