Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

Tja, de maillot blanco con puntos azules, oftewel de witte trui met blauwe stippen. Het is een van de moeilijkst te voorspellen klassementen van het jaar, omdat de Vuelta vaak een ronde voor de aanvallers is. Het is niet per se de beste klimmer die er met de trui vandoor gaat. Wie dan wel? Daarop werpt In de Leiderstrui een blik!

Hoewel de deelnemerslijst nog niet helemaal in steen gebeiteld is en het plaatsvinden van de ronde eigenlijk ook nog niet, zijn er al wat namen die niet zouden misstaan in het rijtje met Moncoutié, Edet, Fraile en De Gendt. U ziet het al: geen mannen die ook het algemeen klassement winnen. In onze lijst dus ook maar een paar heren die de ronde ook zouden kunnen winnen!

Bekijk ook:
- Grote voorbeschouwing
- Favorieten witte trui
- Favorieten groene trui
- Favorieten rode trui
- Vuelta a España pooltips
- Wat kunnen de Nederlanders?

Puntentelling bolletjestrui

Cima Alberto Fernández (Tourmalet): 20, 15, 10, 6, 4 en 2 punten.
Categorie 'speciaal' (Aubisque, Angliru en Covatilla): 15, 10, 6, 4 en 2 punten.
1e categorie: 10, 6, 4, 2 en 1 punt.
2e categorie: 5, 3 en 1 punt.
3e categorie: 3, 2 en 1 punt.

Laatste winnaars bolletjestrui

2019 Geoffrey Bouchard
2018 Thomas De Gendt
2017 Davide Villella
2016 Omar Fraile
2015 Omar Fraile
2014 Luis León Sánchez
2013 Nicolas Edet
2012 Simon Clarke
2011 David Moncoutié
2010 David Moncoutié

9. Tim Wellens

We trappen af met een Belg, Tim Wellens. Hij gaat namens Lotto Soudal naar de Ronde van Spanje en lust wel een aanval op zijn tijd. Daarnaast kan zijn goede vriend Thomas De Gendt uitleggen hoe het moet, hij won dit kekke jackie namelijk in 2018.

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

Wellens reed in de Tour van 2019 al in de bollen, maar hij kon niet voorkomen dat Romain Bardet er uiteindelijk mee vandoor ging. Ook in de Giro van 2014 verzamelde de Belg veel punten voor het bergklassement. Lotto Soudal reist zonder kopman af naar de Vuelta, dus als Wellens zijn zinnen er op zet, waarom niet?

8. David Gaudu

David Gaudu gaat debuteren in deze ronde. In eerste instantie in dienst van Thibaut Pinot, in tweede instantie voor een eigen klassement. In drie Rondes van Frankrijk kwam de man met de bril nooit in de buurt van de bollen, maar dat hij goed kan klimmen is een gegeven. De omstandigheden moeten er alleen naar zijn dat hij het kan proberen.

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

Wat zijn die omstandigheden dan? Nou, ten eerste leert de geschiedenis ons dat het vanuit de vlucht moet gebeuren in de Spaanse omloop. Een klassement nastreven én de blauwe bolletjes aan je moeder kunnen laten zien, lijkt nagenoeg onmogelijk. Mocht Pinot nou een slechte dag hebben in het begin, zoals in de Tour, zou er opeens weleens ruimte kunnen liggen voor Gaudu om ten aanval te trekken!

7. Sepp Kuss

Dan, de klimmer die met een grijns van oor tot oor alle klassementsrenners kan uitwringen. Sepp Kuss gaat in eerste instantie mee in steun van Primoz Roglic en Tom Dumoulin. Dat maakt de kansen in principe klein, maar het is 2020. Als de chaos toeslaat, kan de bergtrui zomaar een plan C zijn voor Team Jumbo-Visma.

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

Mocht de Amerikaan net als vorig jaar met een etappe aan de haal willen gaan, kan hij dat mooi een paar keer vanuit de vlucht proberen. De steile hellingen in het Spaanse landschap liggen hem, dus als hij per ongeluk wat punten opraapt in de eerste week, kan hij daarna vol knallen op de Tourmalet en de Angliru!

6. David de la Cruz

In een ploeg met Davide Formolo, Rui Costa en Fabio Aru wordt ook David de la Cruz uitgespeeld, in de Tour nog een trouwe knecht van Tadej Pogacar. Hij is de eerste van drie thuisrijders die we in dit rijtje gaan noemen, dus daar zal het niet aan gaan liggen. De kans dat Aru hier nog voor een klassement kan gaan, wordt niet meer zo hoog ingeschat. Ruimte dus voor deze klimmer om op avontuur te gaan!

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

In de door Pogacar gewonnen tijdrit naar La Planche des Belles Filles werd De la Cruz achtste, voor iemand als Enric Mas. De la Cruz verloor op het vlakke en reed een sterke klim, waardoor hij nog maar eens bewees dat hij bergop zijn mannetje staat. Eigenlijk is ook bij hem vooral de vraag of hij een doel gaat maken van deze trui.

5. Wout Poels

De eerste en enige Nederlander op de lijst! Wout Poels kende een zeer ongelukkige Tour de France. Hij bleef in koers, maar pijnvrij was het niet te noemen. De steile klimmen die we in Spanje voorgeschoteld krijgen, passen in het straatje van Poels, dus het is zeker een poging waard.

Wout Poels vreet stijgingspercentages bij zijn ontbijt!

Poels krijgt een prima ploeg mee, zonder mensen die het klassement kunnen winnen. Hij kan dus twee dingen doen: meestrijden voor een plekje in de bovenste regionen, of het hazenpad kiezen en onderweg punten voor de bergtrui oprapen. Nadeel is wel dat de verkiezing van best geklede man van 2020 dan sowieso aan hem voorbij zal gaan...

4. Primoz Roglic

Huh, klassementsrenners konden de bollen in de Vuelta toch niet winnen? Nee, niet als er gekoerst wordt zoals normaal is in de Vuelta. Maar stel je voor, Primoz Roglic zet zijn zinnen op een handvol ritzeges en Robert Gesink rijdt het gat naar elke kopgroep dicht, dán is het opeens weer mogelijk.

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

Vorig jaar won Roglic de Vuelta, maar werd hij elfde in het klassement om de blauwe stippen. Op die manier is het dus geen optie, Primoz. Mocht hij een vooruitgeschoven pion worden voor Tom Dumoulin, zijn de punten wel weer haalbaar. Aan zijn klimvermogen zal het in ieder geval niet liggen.

3. Mikel Nieve

Op moment van schrijven is Mikel Nieve de enige bevestigde naam in de Vuelta-selectie van Mitchelton-Scott. Vooralsnog geen Esteban Chaves en geen Yates. Zonder échte kopman voor het klassement kan Nieve de schroom van zich afgooien en zich in de kopgroep nestelen.

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

In de Giro d'Italia van 2018 had hij zich helemaal uit de naad gewerkt voor Simon Yates, die toen ietwat verkeerd had ingeschat hoe hij zijn krachten moest verdelen. Een enorme klap voor een normale knecht, maar niet voor Nieve. Een dag na de monsteronderneming van Chris Froome reed de Spanjaard Robert Gesink op twee minuten, om zo de etappe te winnen. Dan kun je wel klimmen, hoor!

2. Richard Carapaz

In de Tour de France werd Richard Carapaz halsoverkop ingevlogen, zonder dat hij het topniveau had dat nodig was om voor de zege te strijden. In deze Vuelta zou hij dat aan de zijde van Chris Froome alsnog kunnen doen, maar in de Tour heeft hij ook aan de bollen kunnen proeven. Misschien smaken die in het blauw nog wel een stukje lekkerder!

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

Met Iván Ramiro Sosa heeft INEOS Grenadiers nog een topklimmer mee, en met Andrey Amador iemand die je wel vooruit moet sturen als je wil voorkomen dat je hem op de eerste klim kwijt bent, dus defensief koersen lijkt niet het beste plan voor de Britten. Reden genoeg voor Carapaz om lekker mee te glippen in de aanval en zich te kronen tot bergkoning.

1. Guillaume Martin

Cofidis gooit vaak hoge ogen in de Vuelta. Dit jaar richten ze zich met Guillaume Martin op het rood. De concurrentie is echter geducht, en Martin houdt wel van een aanval. Als de filosoof de ruimte krijgt van het peloton, kan hij de bollen dus misschien wel pakken.

Favorieten bolletjestrui Vuelta a España | Eentje voor de lichte aanvallers

Hij deed het nog nooit, strijden voor een bergklassement in een grote ronde. Maar het is geen rocket science, Martin moet gewoon op de goede dagen meezitten in de vlucht. Mocht hij het niet willen omdat hij een klassement ambieert, zal hij het over moeten laten aan de favoriet in deze lijst! (foto: Sirotti)

Noot: Het kan zijn dat er nog renners wegvallen uit deze lijst of er juist bijkomen, doordat nog niet de volledige startlijst van de Vuelta bekend is.

Ward Hilhorst (w.hilhorst@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws