Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken! IDL-producties
IDL-producties

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

La Vuelta a España Norte, zo kun je de Ronde van Spanje van dit jaar wel noemen. Met start in Baskenland, vele bergen en enkele vlakke ritten in het noorden van het Iberisch schiereiland is het wel een Vuelta uit het boekje: heel lastig. Voor uw traditionele grote ronde-pooltje komt In de Leiderstrui natuurlijk met enkele sorpresas.

Dat namen als Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Sam Bennett meteen boven komen drijven als uw pooltje ingevuld moet worden, mag geen verrassing heten. Zij zullen het verschil echter niet maken, dat doen de krenten in de pap. De mannen die onder de radar zwemmen, maar plots boven komen drijven.

Bekijk ook:
- Voorbeschouwing Vuelta a España
- Favorieten witte trui
- Favorieten bolletjestrui
- Favorieten groene trui
- Favorieten rode trui
- Wat kunnen de Nederlanders?

David Gaudu - Groupama-FDJ

Deze Vuelta zou wel eens dé grote ontdekking van David Gaudu kunnen worden. Het Franse lichtgewicht wordt al sinds zijn winst in de Tour de l'Avenir in 2016 (voor onder meer Egan Bernal) betiteld als één van de grootste klimtalenten, maar tot op heden kwam dit er nog niet volledig uit.

Vergis je niet, de 24-jarige Gaudu zette al uitstekende prestaties neer bij de profs. Enkele top tien-klasseringen in WorldTour-koersen van één week, evenals puike noteringen in klassiekers. Het probleem is misschien wel dat Groupama-FDJ haar jonge goudhaantje té graag in de Tour uit wil spelen, waar een kennismaking met een andere grote ronde beter was geweest voor de ontwikkeling.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Het jongensgezicht van David Gaudu, topklimmer in wording (foto: Sirotti)

Die kennismaking komt er nu alsnog voor Gaudu, die met spijsverteringsproblemen op moest geven in de jongste Tour. Gaudu zal op het eerste oog als meesterknecht voor Thibaut Pinot uitgespeeld worden, maar kijk er niet van op als de klimmer bergop ineens één van de beteren is van het hele deelnemersveld.

Magnus Cort - EF Pro Cycling

In het kader 'alles of niet' is dit er wel eentje. Weinig renners in het peloton hebben de wisselvalligheid van Magnus Cort. De veelzijdige Deen kan eigenlijk alles; klimmen, sprinten, tijdrijden en afmaken. Door zijn voormalige teams Mitchelton-Scott en Astana werd hij echter ook vaak als workhorse neergezet, wat zijn eigen prestaties niet altijd ten goede kwam.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Hier nog met de duim omhoog, deze Vuelta met de handen, Magnus Cort? (foto: Sirotti)

In zijn eerste grote ronde, de Vuelta van 2016, wist de piepjonge Cort twee sprintritten op zijn naam te schrijven. Desondanks werd hij het jaar daarop door zijn toenmalige team Orica-Scott gewoon vol ingezet voor Simon Yates, Cort mocht enkel in de slotrit naar Madrid zijn kans gaan.

In 2018 wist hij namens Astana wel een puike Tourrit te winnen, maar ook namens die ploeg moest Cort meer knechten dan hem lief was. Bij EF Pro Cycling hervond hij zichzelf dit voorjaar met sterke prestaties in Franse rittenkoersen, terwijl hij in zijn eerste en enige koers na de coronabreak, Tirreno-Adriatico, twee keer naar een derde plek sprintte. Achter Merlier, Ackermann en Gaviria, dan weet je het wel. Als u van een risicovol gokje houdt, is deze sterke Deen het mogelijke antwoord.

Dan Martin - Israel Start-Up Nation

'Wat, Dan Martin? Heb je hem de Tour zien rijden, dat is vergane glorie.' Ik hoor het u al denken, maar niets is minder waar, de Ier verdient zijn plekje hier! Om meerdere redenen. Één: hij heeft de vrijheid in zijn ploeg, en negen van de tien keer gebruikt hij die. Martin is iemand die altijd de aanval zoekt, voor plekje acht of negen sprint en voor elke meter vecht.

Daarnaast waren zijn prestaties in de Tour niet representatief, gezien zijn bekkenbreuk in de Dauphiné. Martin stond op halve kracht aan de start en kwam er gedurende de Tour meer en meer door. Dit resulteerde na de Ronde van Frankrijk in goede prestaties in de Ardennenklassiekers. Zowel in de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik zat de ervaren kracht niet ver van de besten af. In deze Vuelta vindt hij tevens een parcours op maat, met alle explosieve puisten. Als hij goed is, is de 34-jarige Martin een gevaarlijke klant voor ritzeges en kan hij de lijn der sterke oude rotten van Richie Porte in de Tour en Domenico Pozzovivo in de Giro doortrekken.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Kan Dan Martin de lijn van Porte (Tour) en Pozzovivo (Giro) doortrekken? (foto: Sirotti)

Ion en Gorka Izagirre - Astana

Het elftal aan tips wordt een twaalftal, mede mogelijk gemaakt door de gebroeders Izagirre. Ion en Gorka zijn twee pijlers in de ijzersterke formatie van Astana, met ook Omar Fraile, Alex Aranburu, Luis León Sánchez en Alexandr Vlasov aan de start. Het feit dat de Vuelta in Baskenland start, maakt het ontzettend aantrekkelijk om in ieder geval één van de broers in je team op te nemen. Koers is in Baskenland namelijk religie en winnen een godsgeschenk. Vraag dat maar aan Igor Antón, die in 2011 solo won in Bilbao.

Ook Aranburu en Fraile komen uit Baskenland, wat er ongetwijfeld voor gaat zorgen dat het viertal de Vuelta met het mes tussen de tanden aanvangt. Ander voordeel voor de crossende broers Izagirre: ze zijn ontzettend technisch en durven een afdaling in te gaan, wat geen minpunt is in deze Vuelta, waar relatief veel ritten een afdaling op het einde hebben.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

De Baskische Izagirre-strijders (foto: Sirotti)

Kunt u niet kiezen tussen de twee? Ion is normaal iemand die langer meegaat als het écht bergop gaat en kan dus ook voor een goede eindklassering gaan, terwijl Gorka eerder zijn ritjes zal uitzoeken. Met ook het andere Astana-geweld aan de start zal de definitieve keuze moeilijk zijn, want ook Fraile, Sánchez en Aranburu zijn gevaarlijke klanten in de overgangsritten.

Rüdiger Selig - BORA-hansgrohe

Op papier zijn Pascal Ackermann en Sam Bennett de sterkste sprinters aan de start, en met hun lead-outs Rüdiger Selig en Michael Mørkøv beschikken ze ook nog eens over de beste aantrekkers ter wereld. Bennett kon er in de jongste Scheldeprijs echter niet aan te pas komen, terwijl Mørkøv met ziekte helemaal verstek moest laten gaan voor die wedstrijd. Geen bemoedigende berichten van het duo dat in de Tour zo indrukwekkend was, maar nu stilaan lijkt te snakken naar het einde van het seizoen.

Vandaar dat Ackermann en Selig deze Vuelta namens BORA-hansgrohe wel eens hun slagje kunnen slaan in de vlakke ritten. De grote Duitser Selig is daarnaast iemand die zelf ook een prijsje kan rijden na zijn lead-out. Zo kwam het in 2019 tien (!) keer voor dat Ackermann als kopman top drie reed, maar lead-out Selig zelf ook nog in de top twintig eindigde. Een levensgevaarlijk duo, de Duitse sprintcombine.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Rüdiger Selig en Pascal Ackermann, hondstrouw aan elkaar (foto: Sirotti)

Robert Stannard - Mitchelton-Scott

Robert Stannard is op papier één van de grootste talenten die in Irun aan de start verschijnt van de Vuelta. De 22-jarige in Nieuw-Zeeland geboren Australiër maakte jaren indruk in de beloftencategorie. Zo won hij de Piccolo Lombardia, eindigde hij als derde in de Baby Giro en reed hij podium in de Ronde van Vlaanderen voor beloften. Stannard is een echte allrounder, die in theorie alle parcoursen aan moet kunnen.

De afgelopen maanden toonde de jongeling zich vooral in eendagskoersen. Zo finishte Stannard in Milaan-Sanremo en Kuurne-Brussel-Kuurne in de eerste groep, terwijl hij in meerdere Italiaanse eendagswedstrijden podium of net daarbuiten reed. Nu volgt dus zijn eerste grote ronde, waarin hij mogelijk zijn klimmerskwaliteiten kan etaleren. Want derde in de Baby Giro wordt je niet zomaar, en al helemaal niet achter supertalenten als Vlasov en Almeida.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Robert Stannard, supertalent van Mitchelton-Scott (foto: Sirotti)

De grootste concurrentie kan voor Stannard nog wel eens uit eigen ploeg komen, want Dion Smith is in principe iemand die op soortgelijke parcoursen goed uit de voeten kan en dan ook nog over een kwieke sprint beschikt. Ze zijn in ieder geval aan elkaar gewaagd, dit najaar verdeelden ze de kansen evenredig. Dit leidde voor Smith tot een zesde plek in Milaan-Sanremo, een negende in Milaan-Turijn en een overwinning in de Coppa Sabatini, terwijl Stannard tweede werd in de Giro della Toscana, derde in de Giro dell'Appeninno en achtste in Gran Piemonte. Op basis van ruw talent moeten we de 22-jarige Stannard toch echt de voorkeur geven ten opzichte van de 27-jarige Smith.

Matej Mohoric - Bahrain McLaren

We vermeldden eerder al dat opvallend veel finishes in deze Vuelta na een afdaling liggen. Nu kennen we toevalligerwijs één iemand in het peloton die daar blij mee zal zijn: Matej Mohoric uit Slovenië. De man die het op de buis zitten uitvond, perfectioneerde en meermaals per jaar etaleert. Neem de jongste Luik-Bastenaken-Luik, waar hij in zijn eentje in dalende lijn nog van de groep-Van der Poel naar de koplopers reed. En wij kunnen u verzekeren, Van der Poel is allesbehalve een dweil in het afdalen.

Mohoric trekt als vrijbuiter naar Spanje, en in die hoedanigheid is hij levensgevaarlijk. Dit liet hij al zien tijdens de Vuelta van 2017 en de Giro van 2018, waarin hij allebei een rit wist te winnen. Geen onbelangrijk detail: zowel in de etappe naar Cuenca (Vuelta 2017) als de etappe naar Gualdo Tadino (Giro 2018) lag de streep na een afzink. Ook in deze Vuelta ziet de Sloveen kansen. 'Ik wil minimaal een etappe winnen. In de eerste week liggen in de tweede en vijfde etappe al kansen voor mij.'

De Sloveen, niet al te geliefd in het peloton, is ondanks zijn leeftijd van 25 al jarenlang een vaste waarde in het profpeloton. Als beloften en junioren wereldkampioen kwam hij met veel bombarie binnen, maar het talent kwam er op het hoogste niveau pas vanaf 2017 uit. Sindsdien gaat het crescendo met zijn prestaties, met eindzeges in de BinckBanck Tour en Deutschland Tour als grootste wapenfeiten. Ook toonde hij zijn potentie al in meerdere monumenten en bergritten, en deze Vuelta kan wel eens de Vuelta van meesterdaler Mohoric worden.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Matej Mohoric, meesterdaler van het peloton (foto: Sirotti)

Andrea Bagioli - Deceuninck-Quick-Step

Wie João Almeida bezig ziet in de Giro, zoekt natuurlijk naar een soortgelijk type voor de Vuelta. En laat die in potentie nu net in dezelfde ploeg rijden. Andrea Bagioli geldt al jaren als supertalent op heuvelachtige parcoursen, iets wat hij dit jaar als neo al meermaals bevestigde. Zo won hij de eerste rit in de Tour de l'Ain door Primoz Roglic er in een sprintje bergop op te leggen.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Next big thing van Deceuninck-Quick-Step: Andrea Bagioli? (foto: Sirotti)

Op de echte cols gaat Bagioli niet kunnen presteren wat Almeida doet, maar in de vele heuvelachtige/vluchters-ritten in deze Vuelta kan hij ongetwijfeld zijn slagje proberen te slaan. Hij is rap, beschikt over een dito aanval en heeft in Mattia Cattaneo een ervaren pion aan zijn zijde die hem uitstekend kan begeleiden deze Vuelta. In de etappes waar het voor Sam Bennett te zwaar is, is Bagioli een uitstekende tweede optie.

Felix Großschartner - BORA-hansgrohe

BORA-hansgrohe mag dan met een flinke sprintersformatie aan de start staan, het geeft ook Felix Großschartner voor de eerste maal een vrije rol in een grote ronde. De Oostenrijker heeft al kilometers werk verricht voor Peter Sagan, Rafal Majka, Patrick Konrad en Emanuel Buchmann, maar krijgt deze Vuelta in de lastigere ritten een vrije rol.

Buchmann maakt namelijk tegen de verwachtingen in niet zijn opwachting, waardoor de druk van de Duitse formatie voornamelijk op Ackermann rust. Maar verkijk u niet op Großschartner, die dit jaar al top tien reed in Parijs-Nice en een lastige rit won in de Ronde van Burgos, voor Almeida en Valverde. Vorig jaar reed de Oostenrijker top tien in vier (!) WorldTour-koersen van een week, dus hij kan het langere werk ook aan.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Felix Großschartner mag op een vrije rol rekenen bij BORA-hansgrohe (foto: Sirotti)

Clément Champoussin - AG2R La Mondiale

Een van de mondiale wielertalenten die deze Vuelta voor het eerst zijn opwachting maakt in een grote ronde, is Clément Champoussin van AG2R La Mondiale. De klimmer uit Nice is een heus opleidingsproduct van de ploeg van Vincent Lavenu, die ze deze Ronde van Spanje uitspelen om het mooie weer te maken in de bergen.

Champoussin kan flink wat adelbrieven uit de jeugd voorleggen, De 22-jarige Fransman reed twee keer top vijf in de Tour de l'Avenir en werd vorig jaar in de Piccolo Lombardia enkel geklopt door Andrea Bagioli, die we al eerder noemden in deze lijst. Als stagiair mocht hij in het najaar van 2019 ook al ruiken aan het grote werk bij AG2R, wat hij bekroonde met een negende plaats in de door Egan Bernal gewonnen Gran Piemonte.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Nieuwe Franse hoop op succes: Clément Champoussin (foto: Sirotti)

De ronderenner in spe is een van de renners die Romain Bardet moet doen vergeten, en kan in deze Vuelta voor het eerst zijn klimmerstalenten testen tussen de grote jongens. Champoussin, sinds april prof, deed in de Ronde van Luxemburg en de Waalse Pijl alvast goed mee, maar zal nu echt zijn toekomstige waarde moeten bewijzen voor de ploeg uit Chambéry.

Bonustip: Gonzalo Serrano - Caja Rural Seguros RGA

Op zoek naar een leuk aanvallertje die verrassend uit de hoek kan komen? Dan is Gonzalo Serrano uw man! De Spaanse puncher werkte ook vorig jaar de Vuelta af, maar destijds in de anonimiteit. Dit jaar heeft de aanvaller zijn deelname dubbel en dwars verdiend met meerdere knappe prestaties.

Tips voor je Vueltapool: tien sorpresas die het verschil kunnen maken!

Gonzalo Serrano, continentale verrassing in deze editie van de Vuelta? (foto: Sirotti)

Zo verraste hij in de Ruta del Sol gewezen springveren als Dylan Teuns en Jakob Fuglsang op een heuvelachtige aankomst, en liet hij zich ook in andere koersen goed van voren zien. Zowel in de strijd om bergtruien als om de einduitslag; Serrano zat nooit ver weg. Als u een back-up voor een type als Kenny Elissonde of Omar Fraile zoekt, is dit uw pion! (foto's: Sirotti)

Tom van der Salm | t.vandersalm@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws