Voorbeschouwing Clásica de Almeria | Gaat Kittel voor zijn tweede van 2019? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Clásica de Almeria | Gaat Kittel voor zijn tweede van 2019?

Voorbeschouwing Clásica de Almeria | Gaat Kittel voor zijn tweede van 2019?

Na de overwinning van Dylan Groenewegen in Valencia staat het wielerpeloton mogelijk een nieuwe massasprint te wachten tijdens de Clásica de Almería, een eendaagse wielerwedstrijd rondom het Spaanse Almería. Helaas voor de Nederlandse wielerliefhebber zal Team Jumbo-Visma de wedstrijd dit jaar overslaan, waardoor de namen van Groenewegen en Danny van Poppel op de deelnemerslijst zullen ontbreken. Als gevolg van deze keuze zal Roompot-Charles, inclusief Lars Boom, de Nederlandse eer in Almería enigszins moeten hooghouden.

Geschiedenis Clásica de Almeria

Almería is een stad en gemeente in het Spaanse Andalusië en is met een gemiddelde van maar liefst 2994 zonuren per jaar één van de zonnigste steden van Europa. De naam van de stad stamt uit de tijd van de Arabische aanwezigheid op het Iberisch schiereiland en heette destijds Al-Mariya, ofwel "Spiegel van de Zee". In 1986 vond de eerste editie van de Clásica de Almería plaats. De koers was destijds nog onderdeel van het amateurcircuit en zou dat tot en met 1991 blijven. Vanaf 1992 nemen ook de profs deel aan de Spaanse eendagskoers waarna bekende renners als Vjatsjeslav Jekimov, Jan Svorada en Mark Cavendish ooit de hoogste trede van het podium mochten betreden.

Deze eer was slechts eenmaal voor een Nederlander weggelegd. In 2010 verraste Theo Bos namens het Cervélo Test Team de toentertijd onverslaanbare Cavendish in de massasprint en overtrof daarmee de eerdere Nederlandse ereplaatsen van Max van Heeswijk (tweede in 1997) en Marc Lotz (derde in 2002). Hierna waren Pim Ligthart (derde in 2011) en Danny van Poppel (tweede in 2018) wederom dichtbij een nieuwe Nederlandse overwinning.

Laatste winnaars Clásica de Almeria

2018: Caleb Ewan
2017: Magnus Cort Nielsen
2016: Leigh Howard
2015: Mark Cavendish
2014: Sam Bennet
2013: Mark Renshaw
2012: Michael Matthews
2011: Matteo Pelucchi
2010: Theo Bos

Parcours Clásica de Almeria

Het parcours in de Spaanse regio Almería zal normaal gesproken een massasprint teweegbrengen. Toch zullen de sprinters in het peloton deze dag vier bergen van verschillende categorieën moeten bedwingen om daadwerkelijk voor de overwinning te kunnen strijden. Na 44,5 kilometer trappen de renners af met de beklimming van de Alto de Cuesta Blanca (6.2 km à 1.9%) om vervolgens een kleine vijftig kilometer later de drie overige klimmetjes van de dag te bedwingen. Hiervan is de Alto de Turrillas veruit het zwaarst. Deze klim behoort tot de tweede categorie en kent een gemiddeld stijgingspercent van zo'n 5.1%. Hierna zullen de ploegen van de sprinters een kleine 97 kilometer (in dalende lijn) de tijd krijgen om een massasprint uit te lokken.

Voorbeschouwing Clásica de Almeria | Gaat Kittel voor zijn tweede van 2019?

Favorieten Clásica de Almeria

Zoals vermeld zullen de Nederlandse topkandidaten voor een goede uitslag deze Spaanse koers dit jaar overslaan. In België zal men daarentegen uitkijken naar Timothy Dupont. Zou hij zijn goede benen uit Mallorca (tweede plaats in de Trofeo Palma) hebben meegenomen naar het Spaanse vaste land? De Belg moest op Mallorca alleen topfavoriet Marcel Kittel voor zich laten. De blonde Duitse sprinter boekte hier zijn eerste overwinning van het seizoen en lijkt ook in Alméria de te kloppen man te zijn. Hij dient daarbij wel af te rekenen met Matteo Trentin. De Italiaan van Mitchelton-Scott is goed aan 2019 begonnen. Zo won hij de tweede etappe van de Ronde van Valencia en behaalde hij ook tijdens de derde (tweede plaats) en vijfde etappe (derde plaats) de nodige ereplaatsen.

Ook Christophe Laporte mag gezien zijn vorm in de Ster van Bessèges tot de favorieten in Almería worden gerekend. Niet alleen wist de Fransman het eindklassement in eigen land te winnen, hij schreef zowel de tweede etappe als de afsluitende tijdrit van deze rittenkoers op zijn naam. De Italiaan Jakub Mareczko wist dit seizoen nog geen overwinning op zijn naam te zetten en is tot nu toe niet verder gekomen dan een derde plaats in de eerste etappe van de Santos Tour Down Under. De sprinter van CCC Team zal in Spanje daarom tot de outsiders behoren.

Ten slotte is het afwachten wat Pascal Ackermann tijdens de Clásica de Almería klaar weet te spelen. De nationaal kampioen van Duitsland wist vorig jaar onder andere etappes in de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphiné te winnen. Hij zal zijn seizoen beginnen tijdens de Ronde van Murcia en zal zowel de openingsetappe van deze rittenkoers als de Clásica de Almería voor zijn voorseizoen hebben aangekruist.

Televisie Clásica de Almeria

Vanwege de wintersporten zal Eurosport de Clásica de Almería niet op het eerste kanaal uitzenden. Gelukkig zal de koers via de digitale kanalen vanaf 17:00 uur live op Eurosport 2 te volgen zijn. Ook zal men via de betaalde Eurosport Player de wedstrijd kunnen bekijken. (Foto: screenshot Challenge Mallorca)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws