Christophe Laporte

Dit is de pagina over Christophe Laporte. De Fransman rijdt voor Jumbo-Visma. In 2022 won hij een etappe in de Tour de France. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Laporte en houdt tevens zijn biografie bij.  

Christophe Laporte

Laporte viert successen in Frans circuit

Christophe Laporte werd op 11 december 1992 geboren in La Seyne-sur-Mer. In 2014 begon de Franse renner bij Cofidis zijn profcarrière. Voor die ploeg zou hij maar leifst acht achtereenvolgende seizoenen koersen. Bij Cofidis ontwikkelde Laporte zich tot een sterke allrounder, die met name in de eendagskoersen van zich doet spreken. 

Laporte behaalde aanvankelijk zijn successen voornamelijk in het Franse circuit. Zo won hij de Franse keienkoers Tro-Bro Léon, twee keer de eendagskoers Tour de Vendée en de eindklassementen van de Ronde van Bessèges en de Tour Poitou-Charentes. Ook Luxemburg was een dankbaar terrein voor de coureur. In de periode 2018-2019 won hij drie etappes in de ronde van dat land. 

Laporte heeft zich door de jaren heen ook ontwikkeld tot een kanshebber in de kasseienklassiekers. Op dat terrein kwam in 2021 zijn doorbraak. Toen eindigde hij achter Dylan van Baarle als tweede in Dwars door Vlaanderen. Later volgde een zesde plek in Parijs-Roubaix. Verder zegevierde hij in de Grand Prix Wallonie, een heuvelachtige koers die traditioneel finisht op de Citadel van Namen. 

Laporte zet reuzenstap bij Jumbo-Visma

Zijn sterke 2021 bracht Laporte grote interesse van Jumbo-Visma, dat de Fransman wist te verleiden om zijn vertrouwde nest te verlaten. De samenwerking tussen de Nederlandse ploeg en de Franse renner wierp snel zijn vruchten af. In zijn tweede koers voor de ploeg - Parijs-Nice - reed Jumbo-Visma in de openingsrit op een kort klimmetje het peloton aan diggelen. Uiteindelijk reden ploeggenoten Primoz Roglic, Wout van Aert en Laporte weg, waarna de eerste twee de overwinning aan hun nieuwe ploeggenoot schonken.

Het was het begin van een prachtig 2022 voor Laporte. Zo werd hij in het voorjaar tweede in zowel de E3 Saxo Bank Classic als Gent-Wevelgem. Laporte mocht ook naar de Tour de France. Daar fungeerde hij als luxe-sprintaantrekker van Wout van Aert. Mede dankzij verschillende sterke lead-outs van de Fransman won de Belg uiteindelijk de groene trui. Op de valreep behaalde Laporte ook nog individueel succes. Hij won de negentiende etappe nadat hij in een zinderende op en over de overgebleven vluchters denderde. Het was de kers op de taart van een uitzonderlijk Tour de France voor Laporte, die ook een bijdrage leverde aan de eindzege van Jonas Vingegaard.

Na de Tour de France rondde Laporte een al geslaagd seizoen af met een puik voorjaar. Hij won een etappe en het eindklassement van de Ronde van Denemarken, werd achter de ongenaakbare Remco Evenepoel tweede op de wegrit van het WK en won de Belgische eendagskoers Binche-Chimay-Binche. 

Zodoende werd er voor 2024 nóg meer verwacht van de Franse krachtpatser, die dat vertrouwen geheel terugbetaalde. Hij werd derde in Omloop Het Nieuwsblad, zesde in Kuurne-Brussel-Kuurne, kreeg Gent-Wevelgem cadeau van Wout van Aert en slaagde erin om Dwars door Vlaanderen te winnen. Daarmee was hij een cruciale pion in de o zo succesvolle voorjaarsploeg van Jumbo-Visma, waar het in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix niet wilde vlotten. 

laporte van aert

In het Critérium du Dauphiné keerde Laporte met twee ritzeges terug in het veld, waarmee hij zich klaar toonde van de Tour de France. Daarin vertolkte hij andermaal een cruciale rol in het winnen van die ronde met Jonas Vingegaard. Eind september slaagde Laporte er op het EK in Drenthe vervolgens in om ploeggenoten Wout van Aert en Olav Kooij te kloppen na een thriller van een finale op de VAM-berg, waardoor hij 2024 aan mag vatten als Europees kampioen. Ondertussen verlengde hij ook zijn contract tot en met 2026. 

Christophe Laporte News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments