Voorbeschouwing Coppa Sabatini | Hattrick Colbrelli of weer Bernal van voren? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Coppa Sabatini | Hattrick Colbrelli of weer Bernal van voren?

Voorbeschouwing Coppa Sabatini | Hattrick Colbrelli of weer Bernal van voren?

De weken tussen de Vuelta en het WK Wielrennen lijken ieder seizoen langer te duren. Begrijpelijk.. beide evenementen kunnen worden gezien als onderdeel van de hoogst haalbare erepodia binnen het internationale wielrennen. Maar ook tussen deze koersen door wordt er gewoon gereden. In de Leiderstrui blikt vooruit op één van de Italiaanse eendagskoersen die het najaar kleuren: de Coppa Sabatini!

Historie Coppa Sabatini

Soms hoeven koersen niet de namen te dragen van legendarische renners met palmaressen die menig boek zouden kunnen vullen. Eén van de koersen diens naam verwijst naar een 'onbekendere' coureur is de Coppa Sabatini of, zoals de Italianen hem ook wel bestempelen, de Gran Premio Città di Peccioli.

Giuseppe Sabatini was de lokale held van Peccioli binnen het vooroorlogse Toscaanse wielrennen en de criteriumkampioen binnen het lokale circuit. Sabatini, glasblazer van beroep, mocht als een van de weinige coureurs uit de regio meerdere malen deelnemen aan de Giro d'Italia, wat hem een heldenstatus in het dorp Peccioli gaf. Hoewel kansloos voor de eindoverwinning wist de 'glasblazer van Peccioli' een verdienstelijke achttiende plaats te behalen in de Giro van 1939. Een jaar later ging het een stuk minder toen Sabatini in de elfde etappe moest opgeven.

Zoals het jaartal doet vermoeden was het Sabatini niet gegund vaker aan de Giro deel te nemen. Dit tot groot verdriet van het wielergekke dorp Peccioli. Sabatini trad tijdens de WO II noodgedwongen in dienst van het Italiaanse leger en raakte zodoende gewond aan het front in Libië. Gefrustreerd over zijn gedwongen deelname aan de oorlog verhuisde de dorpsheld naar Livorno om deel te nemen aan acties van de Italiaanse Communistische Partij.

Sabatini herstelde echter van zijn oorlogswonden en won in 1947 zijn laatste amateurkoers als wielrenner. Lang zou Sabatini echter niet van zijn pensioen genieten. In 1951 stierf hij na een kort ziekbed op 36-jarige leeftijd. Ondanks zijn verhuizing naar Livorno was de legende van Sabatini in zijn geboortedorp Peccioli nimmer uitgestorven. Na het horen van diens dood besloten de lokale sportverenigingen zich te verenigen en organiseerden minder dan een jaar na het overlijden van Sabatini de eerste naar hem vernoemde wielerkoers.

Met uitzondering van 1977 vond de wedstrijd sindsdien ieder jaar plaats. In 2003 werd de naam uitgebreid van Coppa Sabatini naar Coppa Sabatini - Gran Premio Città di Peccioli. In 2005 promoveerde de koers van een lokale koers voor semi-profs naar een UCI 1.1 koers, wat de koers in de aanloop naar het WK uitermate geschikt maakt als voorbereiding voor renners uit zowel het WorldTour als het ProContinentale circuit.

Nog nooit won een Nederlander de wedstrijd. Michael Boogerd werd in 2004 derde. Het was Steven Lammertink die er in 2015 nog het dichtste bij kwam. Hij werd tweede. Bekende namen die wel op de hoogste trede van het podium van Peccioli stonden zijn onder meer Bjarne Riis, Francesco Moser, Claudio Chiappucci, Paolo Bettini en Jan Ullrich. Een renner die de afgelopen jaren meerdere malen wist te winnen in Sonny Colbrelli. Hij won de koers in 2014 en 2016.

Laatste winnaars Coppa Sabatini

2018 Juan José Lobato
2017 Andrea Pasqualon
2016 Sonny Colbrelli
2015 Eduard Prades
2014 Sonny Colbrelli
2013 Diego Ulissi
2012 Fabio Duarte
2011 Enrico Battaglin
2010 Riccardo Ricco
2009 Philippe Gilbert

Deelnemende ploegen Coppa Sabatini

Van de ploegen van de WorldTour zullen er een flink aantal aan de start in Peccioli verschijnen. Zo zullen Movistar, Astana, UAE-Team Emirates, Bahrain Merida, Dimension Data en INEOS de degens kruisen met een scala aan ploegen uit het ProContinentale en Continentale circuit. Zo zullen onder meer de Israel Cycling Academy, Arkéa Samsic, Cofidis, Bardiani, Caja Rural, Androni, Vital Concept en Wanty Groupe Gobert ook aan de koers deelnemen. Naast de Italiaanse semi-prof teams D'Amico en Sangemini zullen er ook een Italiaanse en Zwitserse nationale (beloften)selectie aan het deelnemersveld worden toegevoegd.

Parcours Coppa Sabatini

Het parcours van de Coppa Sabatini zal, niet geheel verrassend, een aantal lokale omlopen om en nabij Peccioli bevatten. Dit zal over grotendeels vlakke wegen zijn, wat de koers uitermate geschikt maakt voor sprinters. In totaal zullen de renners zes keer de finishstreep in Peccioli kruisen, waarvan uiteraard de laatste passage de einduitslag van de wedstrijd bepaalt.

Toch zullen niet alle type sprinters gerust zijn met het parcours van de Coppa Sabatini. Zo zullen de laatste kilometers richting het dorpscentrum van Peccioli steil omhoog lopen en dit komt dus iedere ronde terug. Het is dan ook aannemelijk dat vooral de sprinters met de langere adem en een flinke punch een grote kans maken op de zege op het enigszins onvoorspelbare parcours.

Voorbeschouwing Coppa Sabatini | Hattrick Colbrelli of weer Bernal van voren?

Favorieten Coppa Sabatini

De topfavoriet voor de Coppa Sabatini is de man die de koers als tweemaal wist te winnen: Sonny Colbrelli. Ook ploeggenoot Phil Bauhaus lijkt op het eerste gezicht een kanshebber. Hij lijkt daarentegen in dienst van zijn kopman te moeten koersen en zou, gezien zijn geblokte sprinterslichaam, weleens tekort kunnen komen in de oplopende slotkilometers richting Peccioli. Simone Consonni is een kanshebber namens UAE. Giovanni Visconti won op woensdag al in Toscane en hoopt dat opnieuw te doen.

Egan Bernal werd achter Visconti tweede en schrijven we dus zeker op. Mannen die ook uitkijken naar de laatste oplopende helling zijn de Fransen Julien Simon en Warren Barguil. Daar waar de eerstgenoemde op zijn sprint mag rekenen, zal Barguil mogelijk al eerder het hazenpad willen kiezen. Ook Alexey Lutsenko is richting het WK iemand om op te letten. Juan Jose Lobato, de winnaar van vorig jaar, staat tevens aan het vertrek. Gevaarlijk zijn ook de talentvolle sprinters Attilio Viviani en Alberto Dainese.

TV en tijden Coppa Sabatini

De Coppa Sabatini is al vanaf 14:30 uur live op de Eurosport Player te volgen. Daarnaast zal Eurosport de wedstrijd vanaf 15:00 ook live op het hoofdkanaal uitzenden. De zender verwacht het einde van de koers rond 16:30 uur uit te zenden. (Foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws