Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen | Wie rijdt Dumoulin uit de regenboogtrui? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen | Wie rijdt Dumoulin uit de regenboogtrui?

Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen | Wie rijdt Dumoulin uit de regenboogtrui?

Zonder twijfel staan de tijdritkanonnen van deze wereld voor de belangrijkste race tegen de klok van het jaar. In Inssbruck gaan de mannen op een uitdagend parcours strijden voor het goud en de regenboogtrui. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie WK tijdrijden mannen

In 1994 stond het eerste WK tijdrijden op het programma. Chris Boardman werd de eerste wereldkampioen. Hij klopte Andrea Chiurato en Jan Ullrich. Met Alex Zülle, Laurant Jalabert, Miguel Indurain en Ullrich zelf, vulde de erelijst zich al snel met fraaie namen. De eerste Nederlandse medaillewinnaar was Stef Clement in 2007. Hij pakte het brons achter Fabian Cancellara en Laszlo Bodrogi.

Met Fabian Cancellara is ook direct één van de recordhouders genoemd. De Zwitser won het WK vier keer, net als de man die hem opvolgde als veelvraat in de tijdritten, Tony Martin. Michael Rogers werd drie keer achter elkaar kampioen. Wel moet daarbij worden vermeld dat hij de eerste titel pas een jaar later definitief kreeg toegewezen omdat David Millar de zege werd afgenomen wegens dopinggebruik.

Het podium van 2017 in Noorwegen reed de afgelopen zomer vooraan in de bergen tijdens de Tour. Tom Dumoulin won de tijdrit. Primoz Roglic eindigde als tweede en Chris Froome als derde. Wilco Kelderman was de tweede Nederlander in de top tien, hij werd zevende.

Laatste winnaars WK tijdrijden mannen

2017 Tom Dumoulin
2016 Tony Martin
2015 Vasil Kiryienka
2014 Bradley Wiggins
2013 Tony Martin
2012 Tony Martin
2011 Tony Martin
2010 Fabian Cancellara
2009 Fabian Cancellara
2008 Bert Grabsch

Parcours WK tijdrijden mannen

De tijdrit is maar liefst 52,5 kilometer lang. Na een lange vlakke aanloop komende renners na zo’n dertig kilometer een lastige beklimming tegen die bedwongen moet worden. De klim is iets minder dan vijf kilometer lang en stijgt gemiddeld met 7,1%. De steilste stukken hebben een stijgingspercentage van 14%.

Starten doet de tijdrit in Rattenberg. De renners rijden daarna in zuidwestelijke richting naar Innsbruck waar de finish, net als bij de vrouwen op de Rennweg ligt. De eerste dertig kilometer volgen de renners de rivier de Inn. Na de beklimming naar Gnadenwald komen de renners de rivier pas weer tegen als ze in Innsbruck rijden. De slotkilometers zijn weinig technisch waardoor het volle bak naar de finish zal zijn.

Favorieten WK tijdrijden mannen

Regerend kampioen Tom Dumoulin is vanzelfsprekend de topfavoriet. Hij is de beste tijdrijder ter wereld en bovendien ook één van de beste klimmers van het peloton. Rohan Dennis is de grootste opponent van Dumoulin. De Australiër is meer een pure tijdrijder, maar kan ook een aardig houtje klimmen.

De groep outsiders is redelijk groot, maar het belangrijkste is dat de klim goed verteerd wordt. Stoempen op het vlakke kunnen ze immers allemaal. Jonathan Castroviejo en Michal Kwiatkowski zijn daarom twee erg gevaarlijke mannen. Datzelfde geldt ook voor Maximilian Schachmann, die van zowel klimmen als tijdrijder flinke kaas gegeten heeft. Ook Stefan Küng, Wilco Kelderman en Vasil Kiryienka zijn levensgevaarlijk.

Victor Campenaerts is één van de beste tijdrijders, maar het is onduidelijk hoe hij de klim gaat overleven. Daarom is hij niet direct tot een favoriet te rekenen, maar kan hij samen met onder meer Nelson Oliveira, Tony Martin, Bob Jungels, Alex Dowsett, Ryan Mullen, Tejay van Garderen, Sören Kragh Andersen en Joey Rosskopf wellicht strijden om een ereplaats.

TV en tijden WK tijdrijden mannen

Het WK tijdrijden bij de heren begint woensdag om 14.10 uur. Eurosport, Sporza en de NOS zijn er live bij op televisie en internet. In de Leiderstrui verzorgt een liveblog.

Check hier de starttijden!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws