Victor Campenaerts

Victor Campenaerts is een Belgische wielrenner, vooral bedrijvig in het tijdrijden en het Vlaamse voorjaar. Hij rijdt anno 2023 voor het Lotto Dstny. In de Leiderstrui houdt hier het nieuws bij. 

victor campenaerts

Campenaerts wint tijdritten en pakt werelduurrecord

Campenaerts heeft al wat ploegen achter zijn naam. Hij groeide op bij Topsport Vlaanderen en maakte in 2016 de stap naar LottoNL-Jumbo. Bij de Nederlandse ploeg kon hij in twee seizoenen nog echt aarden, alvorens hij tekende bij Lotto Soudal. Bij de Belgische formatie sloeg hij echt aan het winnen. Hij was bij LottoNL-Jumbo al wel Belgisch kampioen tijdrijden geworden, maar de grote vissen volgden in 2018 en 2019. Campenaerts werd in 2018 andermaal Belgisch kampioen tijdrijden en voegde daar een Europese titel aan toe. Ook won hij een tijdrit in de Tirreno-Adriatico. In de Baloise Belgium Tour zegevierde hij in een rit in lijn, de enige niet-tijdritzege op zijn palmares.

Zijn tijd bij Lotto Soudal werd echter vooral getekend door het werelduurrecord, dat Campenaerts op 16 april 2019 overtuigend overnam van Bradley Wiggins. De Belg was de eerste renner ooit die er in slaagde om een uur lang meer dan 55 kilometer per uur gemiddeld rond te draaien. Het was perfecte reclame voor Lotto Soudal, dat Campenaerts in de maanden voor zijn recordpoging alle ruimte gaf om zich voor te bereiden. Campenaerts werd beroemd met zijn nauwgezette aanpak bij tijdritten en andere koersen. Hoogtestages, hoogtetenten, geschoren baard, een dikke snor; alles werd uit de kast gehaald voor een tiende van een seconde.

Campenaerts trekt naar Zuid-Afrika

Toch was er voor 2020 geen plek meer bij Lotto Soudal en dus vertrok Campenaerts naar NTT Pro Cycling, tegenwoordig Team Qhubeka ASSOS. Hij tekende een driejarig contract, maar kende in zijn eerste jaar vooral veel pech met valpartijen. Zo ging hij onder meer onderuit bij het WK tijdrijden en een tijdrit in de Giro d'Italia. Het was zonder die crashes echter ook wel duidelijk dat Campenaerts als tijdrijder voorbij was gestreefd door anderen. Filippo Ganna, Wout van Aert, Dennis; er was steeds wel iemand anders sneller. 

Campenaerts verlegt focus naar klassiekers

Vanaf 2021 ging Campenaerts daardoor minder op het koersen tegen de klok focussen. De Belg van Team Qhubeka ASSOS ging zijn horizon verbreden en op het Vlaamse voorjaar de nadruk leggen. In zijn eerste jaar ging dat evenwel niet van harte: Campenaerts geraakte enkel tijdens de GP Le Samyn en de Brabantse Pijl in de top twintig. Nadien ging hij voor het vijfde jaar op rij naar de Giro, waar de 'Vocsnor' vanuit de ontsnapping de vijftiende rit won in de sprint met medevluchter Oscar Riesebeek. Zijn Zuid-Afrikaanse ploeg kwam uiteindelijk in financiële problemen terecht, waardoor alle renners op de transfermarkt terecht kwamen. Campenaerts had de ploegen voor het uitkiezen, maar keerder uiteindelijk terug naar Lotto Soudal.

Een nieuw team betekende evenwel niet dat Campenaerts zijn doelen ging bijstellen. Integendeel, want de Belg kwam in nog meer voorjaarskoersen aan de start dan het jaar voordien. In tegenstelling tot 2021 reed Campenaerts wel knappe resultaten bij elkaar: vijfde in de Omloopn het Nieuwsblad, zesde in Le Samyn en vierde in Dwars door Vlaanderen. In 2022 zat er echter geen grote ronde in, maar boekte hij begin augustus met de Memorial Jef Scherens wel zijn eerste en enige zege van het seizoen.

Breuk in ruggenwervel hypothekeert voorjaar 2023 van Campenaerts

2023 ging niet fantastisch van start voor de intussen 32-jarige Campenaerts. De hardrijder van Lotto-Dstny viel hard tijdens de Bredene Koksijde Classic en liep daarbij een breuk in de ruggenwervel op. Na drie maanden vierde hij zijn rentree in het Critérium du Dauphiné, waar hij zoals vaker zeer attractief koerste. Dat leverde hem geen etappezege op, maar wel een tweede plaats in het bergklassement. Campenaerts mocht zijn aanvallersbenen voor de tweede keer in zijn carrière tonen in de Tour de France en begeleidde Pascal Eenkhoorn in de achttienden rit bijna naar de zege, maar zijn Nederlandse ploegmaat moest het in de sprint afleggen tegen medevluchter Kasper Asgreen. Na de Tour boekte hij met de Druivenkoers in Overijse en de tijdrit in de Ronde van Luxemburg vorig seizoen twee zeges.

Victor Campenaerts News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments