Van Vleuten soleert naar de zege in de Emakumeen Nafarroako Klasikoa Vrouwenwielrennen

Van Vleuten soleert naar de zege in de Emakumeen Nafarroako Klasikoa

Door Wilbert van der Velde 23 juli 2020 | 19:37


Annemiek van Vleuten heeft de Emakumeen Nafarroako Klasikoa gewonnen. Na een loodzware koers met vier klimmen demarreerde ze in de slotkilometers uit een kopgroep met onder andere Anna van der Breggen.

Aan de Baskische eendagskoers ging de nodige ophef vooraf. De coronabesmettingen in de regio liepen de laatste dagen namelijk flink op, waardoor de ploeg van Marianne Vos, CCC-Liv, op het laatste moment afzegde. De andere grote ploegen besloten echter om wel te starten. Het deelnemersveld was met onder andere wereldkampioene Van Vleuten en Van der Breggen bijzonder sterk. De twee vrouwen vonden met vier zware klimmen alvast een parcours op hun maat. 

De aanvangsfase van de koers was voorzichtig. Het peloton reed de eerste klim gezamenlijk op en van échte aanvallen was nog geen sprake. Het tempo was echter verre van langzaam. Daarnaast maakte de warmte het een ware afvallingskoers. Op de tweede klim van de koers dunde het peloton dan ook uit tot ongeveer dertig rensters.

Van Vleuten en Van der Breggen tonen zich

Na de klim werd er dan toch aangevallen. Eugenia Bujak, Ella Harris, Ellen Van Dijk en Marlen Reusser wisten uit het peloton te ontsnappen en reden snel een voorsprong van een minuut bijeen. Op de derde klim barstte het geweld in het peloton echter helemaal los. Van Vleuten, Van der Breggen, Erica Magnaldi, Elisa Longo Borghini en Clara Koppenburg demarreerden uit het peloton en maakten de aansluiting vooraan, waar Van Dijk en Reusser moesten lossen.

De zeven vrouwen gingen in volle vaart richting de laatste klim van de dag, de Zuarrarrate (6,3 km aan 5,2 procent). Uit de achtergrond kwam ineens ook de Spaanse Mavi Garcia aansluiten, waardoor we acht vrouwen aan de leiding kregen. In de laatste kilometers van de klim was het Van Vleuten die op de pedalen ging staan. In eerste instantie kon alleen Garcia mee, maar even later maakte ook Van der Breggen de aansluiting. Nog tien kilometers moesten er afgelegd worden. 

Na de afdaling moesten er nog vier kilometers op het vlakke worden afgelegd en opnieuw plaatste Van Vleuten een aanval. Van der Breggen en Garcia konden de aanval dit keer niet meer beantwoorden. Het mocht dan nog maar de tweede koers zijn voor Van Vleuten dit seizoen, het was ook haar tweede overwinning van het seizoen. (Foto: Sirotti)

Uitslag Emakumeen Nafarroako Klasikoa 2020

1. Annemiek van Vleuten
2. Maví Garcia + 0.18
3. Anna van der Breggen + 0.27
4. Elisa Longo Borghini + 0.48
5. Erica Magnaldi + 0.50
6. Clara Koppenburg + 0.55
7. Ella Harris + 3.01
8. Eider Merino + 5.14
9. Elizabeth Deignan + 6.03
10. Amanda Spratt ''


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws