Van Vleuten ook ongenaakbaar in Durango-Durango Emakumeen Saria Vrouwenwielrennen

Van Vleuten ook ongenaakbaar in Durango-Durango Emakumeen Saria

Door Wilbert van der Velde 26 juli 2020 | 17:55


Annemiek van Vleuten heeft zondag de Durango-Durango Emakumeen Saria gewonnen. Het was alweer haar derde zege in vier dagen tijd. Met haar overwinning behoudt ze haar honderd procent score van dit jaar en lijkt ze in topvorm voor de Strade Bianche van komende zaterdag.

Na twee prachtige overwinningen eerder deze week stond Van Vleuten zondag ook aan het vertrek van de Durango-Durango Emakumeen Saria en alweer was het parcours op haar lijf geschreven. Hoewel de eerste negentig kilometer goed te doen waren, was de finale met twee flinke klimmen behoorlijk zwaar. Vooral de laatste klim van 4,7 kilometer aan 5,6 procent gemiddeld bood kansen voor de betere klimsters om weg te rijden. Bovendien was de laatste klim erg onregelmatig, waardoor het gemiddelde percentage van 5,6 procent regelmatig overschreden zou worden. 

Vanaf het begin waren er meerdere ontsnappingspogingen, maar geen enkele groep kreeg de zege van het peloton. Het leidde tot een hoog tempo en na een uur koers was er ondanks het golvende parcours een gemiddelde van bijna 43 kilometer per uur te noteren. De kilometers vlogen voorbij en na tachtig kilometer was het peloton nog steeds gegroepeerd. 

Garcia voert forcing, Van Vleuten als eerste boven

Maaike Boogaard bracht daar echter verandering in. De Nederlandse wist zich van het peloton los te maken en reed richting de eerste klim een voorsprong van dertig seconden bijeen. Ze werd echter op de beklimming al snel bijgehaald door de Spaanse Mavi Garcia, die in de Emakumeen Nafarroako Klasikoa afgelopen donderdag al tweede achter Van Vleuten werd. Garcia loste Boogaard en pakte vijftien seconden op het peloton. 

Echter, ook de Spaanse kreeg geen ruimte, want op de top was het Van Vleuten die als eerste bovenkwam, voor Garcia en Clara Koppenburg. In de afdaling van de klim ontstond er een kopgroep van zeventien dames. In volle vaart begonnen ze aan de laatste tien kilometer en de laatste beklimming van de dag. 

Van Vleuten wederom in de aanval, Van der Breggen achtervolgt

Het liet zich niet moeilijk raden wie daar ten aanval trok, want het was inderdaad weer Van Vleuten die er nog volop zin in had. Op het steile stuk van de klim reed ze in korte tijd een voorsprong van vijftien seconden bijeen. Achter de wereldkampioene deed Anna van der Breggen verwoede pogingen om terug te komen. Met nog zeven kilometer te gaan was het verschil twintig seconden en leek het een lastige opgave te worden voor de renster van Boels-Dolmans. Ze had echter nog wat over in de benen, want ze halveerde het verschil na nog maar tien seconden. Het beloofde razendspannend te worden tussen de twee titanen.

Nog zes kilometers moesten worden afgelegd. Beide vrouwen staan bekend als wereldtop in het tijdrijden. Met de naderende Van der Breggen stak Van Vleuten er ook een tandje bij. De twee gaven niks meer aan elkaar toe, waardoor het verschil bleef steken op tien seconden. Ondertussen waren ze begonnen aan de laatste drie kilometer. Het werd weer langzaam wat minder, maar nog steeds bleef het verschil flink. Met acht seconden ging Van Vleuten de laatste kilometer in en ze hield stand tot de streep, waarmee ze haar derde zegen in vier dagen behaalde. (Foto: Sirotti, 2019)

Uitslag Durango-Durango Emakumeen Saria 2020

1. Annemiek van Vleuten
2. Anna van der Breggen + 0.18
3. Elisa Longo Borghini + 1.05
4. Clara Koppenburg + 1.07
5. Marta Cavalli + 1.38
6. Ashleigh Moolan-Pasio ''
7. Ellen van Dijk ''
8. Amanda Spratt ''
9. Mavi Garcia ''
10. Ane Santesteban ''


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws