Deignan pakt zege in regenachtige GP Plouay, ondanks werk van Van Vleuten Vrouwenwielrennen

Deignan pakt zege in regenachtige GP Plouay, ondanks werk van Van Vleuten

Door Ward Hilhorst 25 augustus 2020 | 11:28


Elizabeth Deignan is in de GP Plouay als eerste over de streep gekomen. Zij rekende in een spannende finale af met haar landgenote Elizabeth Banks. Voor Annemiek van Vleuten bleek de koers niet zwaar genoeg.

'Someone has turned off summer', zo begon commentator Marty MacDonald de uitzondering. Daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop, het regende pijpenstelen in Bretagne. Terwijl de race wat gezapig begon, betekende het wel dat de koers significant zwaarder werd. Het was een soort afvalkoers waarin de toppers zich al vroeg roerden.

De grootste schifting werd door Banks gemaakt op een stuk met zijwind, waardoor waaiers ontstonden. Banks kwam in haar eentje los. Deignan en Jip van den Bos sprongen er met ruim dertig kilometer te gaan naartoe en met zijn drieën gingen zij de strijd met de natte wegen aan. Van den Bos lukte dat niet, zij slipte uit een bocht in de afdaling. Ze bleef overeind, maar werd wel door het peloton gegrepen.

Valpartij brengt Van Vleuten in problemen

In dat peloton gingen een aantal vrouwen tegen de grond, waardoor onder meer Van Vleuten en Anna van der Breggen wat opgehouden werden. Van Vleuten was binnen de kortste keren weer terug, maar het peloton was enorm uitgedund. De twee Elizabeths vooraan werkten goed samen en namen een kleine minuut.

Van Vleuten deed in het peloton, nog tien vrouwen sterk, het meeste werk. Zij snoepte er tien seconden vanaf, maar daarna viel de samenwerking stil, hoe druk Van Vleuten ook gebaarde. Elisa Longo Borghini deed goed afstopwerk voor haar ploeggenote Deignan. Met nog een kleine twintig kilometer te gaan was het verschil gestagneerd rond de veertig seconden. De kilometers daarna overheerste irritatie bij de achtervolgers, wat de twee Britse vrouwen nog twintig seconden extra opleverde.

Van Vleuten probeert het op kleine klim

Van Vleuten liet het er niet bij zitten, zij plaatste een aanval op een van de kleine heuveltjes. Helaas voor haar was het niet steil en lang genoeg, dus kon de hele groep in haar wiel blijven zitten. Ze pakte zo de twintig verloren seconden wel weer terug, maar ze moest een grote inspanning doen. Het grote peloton volgde ondertussen op veertig seconden van de achtervolgers.

Na het klimmetje wilde niemand weer overnemen, behalve Grace Brown, ploeggenote van Van Vleuten. In haar eentje kon ze niet zo hard als de twee vooraan, waardoor het verschil weer opliep. Het was een mentale klap voor de groep met Van Vleuten, waar ook Amy Pieters zich in bevond. Op de volgende klim probeerde Van Vleuten het natuurlijk opnieuw, wat een paar dames de kop kostte.

Van Vleuten kan gat niet dichten

In haar bekende stijl bleef Van Vleuten gas geven, maar zes dames konden haar wiel blijven volgen. Dat had ze graag anders gezien, maar deze koers was net niet zwaar genoeg voor haar om het verschil te maken. Het bracht het verschil wel onder de halve minuut, terwijl er nog tien kilometer te fietsen was.

Het patroon herhaalde zich. Niemand wilde rijden met Van Vleuten in de groep, waaraan ze zich zichtbaar ergerde. Brown kwam terug en nam maar weer eens de kop, wat Van Vleuten op een klein gaatje zette. Het leek een onmogelijke opgave om het Britse kopduo nog terug te halen. Het verschil bleef gestaag oplopen, dus de twee vooraan mochten het samen uitvechten.

Deignan begon met nog een kilometer of vijf te gaan haar ervaring te gebruiken en wat minder kopwerk te doen. Banks moest een plan verzinnen tegen de goede sprint die Deignan in de benen heeft. De achtervolgers werden ondertussen door het grote peloton opgeslokt. De twee vrouwen vielen elkaar niet aan, dus het kwam aan op een sprint. Daarin was Deignan de betere, wat haar de overwinning opleverde. (Foto: Screenshot Eurosport)

Uitslag GP Plouay:

1. Elizabeth Deignan
2. Elizabeth Banks
3. Chiara Consonni
4. Marta Bastianelli
5. Elena Cecchini
6. Arianna Fidanza
7. Marta Lach
8. Maria Confalonieri
9. Alicia González
10. Stine Borgli


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws