Deignan wint Luik-Bastenaken-Luik na knappe solo vanaf de Redoute Vrouwenwielrennen

Deignan wint Luik-Bastenaken-Luik na knappe solo vanaf de Redoute

Door Wilbert van der Velde 04 oktober 2020 | 12:22


Elizabeth Deignan heeft Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen gewonnen met een indrukwekkende solo. Op de beklimming van de Redoute viel ze aan vanuit een kopgroep met onder andere Marianne Vos om het vervolgens tot de streep, ondanks een sterk opkomende Grace Brown, vol te houden.

De wedstrijd van de vrouwen was 135 kilometer lang en kende het zwaartepunt vanaf 32 kilometer tot de finish, waar de voet van de Côte de la Redoute lag. Vervolgens volgde vijftien kilometer daarna de zeer steile La Roche-aux-Facons, het beslissende punt in de koers. Na de lastige uitloper van de Roche-aux-Facons waren de laatste elf kilometer dalend en vervolgens vlak naar de finish in Luik.

Op voorhand was Anna van der Breggen de grote favoriete. Op het WK in Imola pakte ze immers recent de dubbel en afgelopen woensdag won ze maar liefst haar zesde Waalse Pijl op een rij. De belangrijkste uitdager was Annemiek van Vleuten, die ondanks een polsbreuk tweede werd op het WK. Ze sloeg de Waalse Pijl over, maar de Europees kampioene voelde zich goed genoeg om de strijd met onder andere Van der Breggen aan te gaan.

Vroege aanvallers krijgen geen ruimte, tempo hoog

Waar we bij mannenkoersen vaak een vroege vlucht zien, is dat bij vrouwenkoersen anders en zo ook deze keer. De grote ploegen Trek-Segafredo, Team Sunweb en Boels-Dolmans hielden het peloton onder controle, waardoor er na veertig kilometer geen enkele ontsnapping de ruimte had gekregen. Het tempo in het peloton was in ieder geval niet laag, want de vrouwen reden na ruim een uur koers sneller dan het snelste tijdschema.

Het bleef in het vervolg ook snel gaan, maar uiteindelijk kwam met nog vijftig kilometer te gaan de melding van een ontsnapping en het was gelijk een hele sterke. Onder andere Vos en Deignan waren er vandoor. Verder waren mee: Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), Amy Pieters (Boels-Dolmans), Brown (Mitchelton-Scott), Juliette Labous (Team Sunweb), Katrine Aalerud (Movistar), Marlen Reusser (Équipe Paule Ka), Hannah Barnes (Canyon SRAM Racing). De groep pakte al snel een voorsprong van een minuut.

Deignan gaat solo, aanval Vollering breekt peloton

Op 32 kilometer van de aankomst begon de kopgroep aan de Redout met een voorsprong van 1.10 minuten op het achtervolgende peloton. Op de Redoute was het Demi Vollering die stevig doortrok in het peloton, waardoor de groep in stukken uiteen viel. Vooraan was het ondertussen Deignan die over sterke benen beschikte. Ze koos er voor om niet langer te wachten en ging solo verder. 

Deignan breidde haar voorsprong op het 'peloton', bestaande uit zestien vrouwen, uit naar 1.35 minuten. Op de voormalige kopgroep, met Vos, Pieters en Van Dijk had ze een halve minuut. Deignan was bezig met een sterk staaltje hardfietsen, want op zowel de achtervolgsters en het uitgedunde peloton bleef ze verder uitlopen, respectievelijk 0.55 en 2.20 minuten. Deignan begon met een voorgift van een minuut op de achtervolgers met Vos aan de laatste klim van de dag, La Roche-aux-Facons.

Brown probeert sprong naar Deignan te maken

Het was vanuit de achtervolgende groep dat Brown de sprong naar de Britse probeerde te maken. Dat ging in eerste instantie erg goed, want ze halveerde in korte tijd de achterstand naar een halve minuut. Het verschil bleef daarna echter hangen op 25 seconden. Beide vrouwen gaven alles op de lastige uitloper van de Roche-aux-Faucons, maar gingen ongeveer even hard. De voorsprong van Deignan was dan ook nog steeds 25 seconden. Vanuit het kleine peloton, met favorieten als Van der Breggen en Van Vleuten, gebeurde weinig en hun rol leek dan ook uitgespeeld. 

Brown bleef Deignan stevig onder druk zetten. Ze naderde namelijk seconde voor seconde en in de laatste vijf kilometer was het verschil nog maar tien seconden. In het laatste dalende stuk naar de finish daalde Deignan echter sterk, waardoor ze het verschil kon vasthouden en haar sterke solo met de overwinning af kon ronden. 

Nederlandse topfavorieten onzichtbaar

In de achtergrond streden de voormalig medevluchters van Deignan en Brown om de derde plek. Uiteindelijk was het Van Dijk die met een late uitval de overgebleven podiumplek veiligstelde, voor Vos en Pieters. Het was nog enigszins een succes voor de Nederlanders, die op voorhand de grote favorieten waren. Vooral Van der Breggen en Van Vleuten kwamen niet in het verhaal voor. 

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2020

1. Elizabeth Deignan
2. Grace Brown + 0.09
3. Ellen van Dijk + 2.19
4. Marianne Vos ''
5. Amy Pieters ''
6. Hannah Barnes + 2.21
7. Marlen Reusser ''
8. Julietee Labous ''
9. Katrine Aalerud + 2.26
10. Liane Lippert + 3.27

(Foto: Screenshot Eurosport)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws