Balsamo klopt Muzic na millimetersprint in derde etappe Ronde van Zwitserland Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Balsamo klopt Muzic na millimetersprint in derde etappe Ronde van Zwitserland

Balsamo klopt Muzic na millimetersprint in derde etappe Ronde van Zwitserland

Wereldkampioene Elisa Balsamo heeft in Chur de derde etappe van de Ronde van Zwitserland voor vrouwen gewonnen. Op de hellende aankomst was de Italiaanse van Trek-Segafredo in een millimetersprint Évita Muzic te snel af. Lianne Lippert werd na een knappe inhaalrace derde.

Na een rit in lijn en een tijdrit was het op de derde dag van deze rittenkoers op 2.Pro niveau tijd voor een heuvelachtige rit, die vertrok in Liechtenstein: Vaduz, zondag nog aankomstplaats van de Ronde van Zwitserland voor mannen, was namelijk de startplaats.

Zoals wel vaker in een vrouwenrace kregen we geen échte kopgroep van de dag. Mogelijk kwam dit doordat Andy Schleck en Ceratizit-WNT niet meer van start gingen, omwille van coronagevallen. Hiermee kwam de coronastempel ook op de vrouweneditie van de Ronde van Zwitserland te staan.

Faulkner in het nauw na aanval in afdaling

In het midden van de rit kreeg het peloton de klim naar Stosssrasse (8,6 kilometer aan 5,8 procent) voor de kiezen, maar ook deze baarde een muis. Zo'n veertig rensters overschreden deze beklimming in het peloton, terwijl olympisch MTB-kampioene Jolanda Neff in de afdaling een aanval plaatste. Floortje Mackaij (DSM) en Lucinda Brand (Trek-Segafredo) volgden de Zwitserse, koersend voor de nationale selectie.

Door deze coup moest gele trui Kristin Faulkner al vroeg zelf aan de bak met nog 65 kilometer te gaan. Met succes, want de move van Brand en co werd vakkundig geneutraliseerd. Even later ontsnapte een vijftal, met daarbij de Nederlandse Amber Kraak van Jumbo-Visma.

Kraak mist bocht

Van de vijf bleven bij het aanvangen van de voorlaatste klim, de St. Luzigsteig, nog drie vrouwen vooraan over. Naast Kraak ging het om Stine Borgli en Sina Frei. De laatste maakte op de venijnige klim van zo'n drie kilometer de beste indruk. Dat mocht niet verbazen, want Frei pakte zilver op het mountainbiken tijdens de voorbije Olympische Spelen in Tokio. In Zwitserland kwam ze samen met wat van haar collega's vanuit mountainbiken uit voor de Zwitserse selectie.

In de afdaling van de St. Luzigsteig miste Kraak een bocht, waardoor ze op het erf van twee geschrokken toeschouwers geraakte. De renster van Jumbo-Visma kon haar weg echter snel weer vervolgen en maakte uiteindelijk ook weer de aansluiting bij Borgli en Frei. Intussen hadden de drie vrouwen veertig seconden op het stevig uitgedunde peloton, waar Valcar-Travel & Service en Team DSM achtervolgden.

Ondanks een goede samenwerking waren de drie vrouwen niet opgewassen tegen het peloton. Ze werden op drie kilometer van de finish ingelopen. Kort daarna viel Lippert, samen met een renster van Cofidis. De val van Lippert was een flinke streep door de rekening voor DSM, daar de Duitse één van de favorieten was voor de ritzege. Samen met een ploeggenote probeerde ze nog terug te keren.

Ze keerde op de laatste hellende strook van 1,2 kilometer aan 5,8% zelfs terug vooraan. Aanvallen bleven uit, waarna een sprint de beslissing moest brengen. Lippert ging de sprint zelfs als eerste aan. Muzic kwam er voorbij, en ook Balsamo. Aan de finish was het aanvankelijk niet goed te zien wie gewonnen had. Uiteindelijk bleek Balsamo haar wiel net wat eerder dan Muzic over de streep te hebben gedrukt. Lippert werd nog heel knap derde. Faulkner behield de leiding in het klassement.

Uitslag etappe 3 Ronde van Zwitserland vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws