Bastianelli schenkt zichzelf ritwinst in Festival Elsy Jacobs cadeau op haar verjaardag Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Bastianelli schenkt zichzelf ritwinst in Festival Elsy Jacobs cadeau op haar verjaardag

Bastianelli schenkt zichzelf ritwinst in Festival Elsy Jacobs cadeau op haar verjaardag

Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) heeft op haar verjaardag de eerste etappe van het Festival Elsy Jacobs gewonnen. De Italiaanse was de sterkste uit een kopgroep van zes, die nipt uit handen van het uitgedunde peloton wist te blijven. Silvia Persico (tweede) mag zich de nieuwe leidster in koers noemen, Demi Vollering werd derde.

Met Anna Henderson (Team Jumbo-Visma) in de leiderstrui mocht het peloton zich opmaken voor de eerste rit in lijn. Al snel na de start regende het aanvallen, onder meer vanuit Georgia Danford (Andy Schleck - CP NVST - Immo Losch). De dame van de Luxemburgse ploeg probeerde weg te geraken, maar het peloton zag dat niet zo zitten en riep haar tot de orde.

Naarmate de dames de heuvelzone naderden, waren we getuige van de eerste schiftingen. Verschillende rensters verkeerden in moeilijkheden, waardoor het peloton in stukken brak. Die situatie werd enkele tientallen kilometers rechtgezet, maar de onrust bleef alsnog aanwezig in de koers. Een nieuw drietal schoot weg uit de eerste groep: Eugenia Bujak (UAE Team ADQ), Marta Jaskulska (Liv Racing Xtra) en Debora Silvestri (Top Girls Fassa Bortolo).

Drietal werkt goed samen, maar het peloton ook

Er werd prima samengewerkt, waardoor het trio een voorsprong van zo'n anderhalve minuut wist op te bouwen. In het peloton werd er echter volop gerekend en realiseerde men zich dat er wel een tandje bijgeschakeld moest worden. Met nog zo'n twintig kilometer te gaan schoot het tempo de hoogte in, onder meer dankzij de inspanningen van Team Jumbo-Visma, Team SD Worx en Canyon//SRAM. De jacht op de koploopsters was ingezet.

Op negen kilometer van de meet werd het drietal opgepeuzeld door het jagende peloton. Opnieuw was het klimmen geblazen, waardoor de nodige meiden eraf vlogen. Vooraan werd er namelijk goed gas gegeven, vooral door Team SD Worx. Vollering schudde eens flink aan de boom waarna Niamh Fisher-Black wegsprong. Vollering, Bastianelli, Sofia Bertizzolo, Pauliena Roijakkers en Persico gingen mee.

Blijft deze groep uit handen van het uitgedunde peloton?

Het zestal raakte op stoom en kreeg een mooi tempo te pakken. Verantwoordelijk daarvoor waren de meiden van Team SD Worx: enkel Vollering en Fisher-Black draaiden mee. De andere dames voelden zich niet geroepen om mee te draaien, met name Bastianelli niet. Zodoende wisten de achtervolgsters beetje bij beetje dichterbij te komen, al zou het alsnog een moeilijk verhaal voor hen worden.

Het zestal stormde samen de laatste kilometer in. Bertizzolo was de eerste dame die op de pedalen ging staan om de rode loper voor haar ploeggenote uit te rollen. Bastianelli werd perfect gelanceerd en snelde zonder problemen naar de zege. De leiderstrui belandde in handen van Persico, die gelijkstaat met Vollering in het algemeen klassement.

Uitslag etappe 1 Fesitval Elsy Jacobs 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws