Bondscoach Gunnewijk kritisch na WK: 'Daarin zijn nog wel wat evaluatiepunten' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Bondscoach Gunnewijk kritisch na WK: 'Daarin zijn nog wel wat evaluatiepunten'

Bondscoach Gunnewijk kritisch na WK: 'Daarin zijn nog wel wat evaluatiepunten'

Marianne Vos eindigde zaterdag als tweede op het WK wielrennen in België, maar dat was niet waar de Nederlandse ploeg voor was afgereisd. Veel rensters binnen de ploeg klaagden na afloop over de tactiek en volgens bondscoach Loes Gunnewijk zal dat ook nog uitgebreid nabesproken worden.

Dat vertelt de bondscoach na afloop van de koers in gesprek met de NOS. Nederland stond aan de start met een waar sterrensensemble, waar op meerdere scenario's gegokt kon worden. Naast Vos, bestond de ploeg uit Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Demi Vollering, Lucinda Brand, Amy Pieters, Chantal van den Broek-Blaak en Anna van der Breggen, die haar laatste wedstrijd reed. Vooral Van Vleuten en Van Dijk waren actief in de finale, maar konden nooit echt loskomen van een grote groep rensters. Daardoor kon een klein peloton zich gaan opmaken voor de machtige eindsprint, waar Elisa Balsamo namens Italië net wat sterker bleek dan Vos.

In de laatste kilometer nam Italië het heft in handen en doordat Van Vleuten en Van Dijk moegestreden waren, zouden de overige rensters binnen de ploeg de sprint voor Vos moeten aantrekken. Die moest echter zelf een gat dichtrijden, waardoor ze al wat energie had verspild voor haar sprint. Het kon maar net die energie zijn die ze uiteindelijk tekort kwam in de absolute eindsprint. Volgens veel rensters binnen de ploeg ging er veel mis, was er 'geen team' en zat het als 'los zand aan elkaar'. Zag bondscoach Gunnewijk dit ook als los zand? 'Nee, niet helemaal. Er wordt veel aangevallen en soms hoop je net wat meer in de aanval mee te zitten. Als zo'n Spaanse gaat, hoort daar eigenlijk gewoon iemand bij te zitten. Dan hoef je daar achter niet te rijden en met haar zou je mooi naar de streep kunnen. Dus daarin zijn denk ik nog wel wat evaluatiepunten.'

Bondscoach Gunnewijk kritisch na WK: 'Daarin zijn nog wel wat evaluatiepunten'

'Een open bespreking, waar alles op tafel moet komen'

Bondscoach Loes Gunnewijk

Volgens Gunnewijk moet er dan ook 'een open bespreking komen, waar alles op tafel moet worden gelegd'. 'Je kan duizend scenario's doorspreken en het blijft ook koers. Het is ook afwachten hoe de benen zijn en hoe het gaat in de koers zelf. Dat zullen we in de nabespreking doen en dan gaan we het daar over hebben. Het is net na de koers en dan moet iedereen ook de emoties kwijt. Ik denk dat het al met al ook een zware wedstrijd geweest is. Dan komt er van alles uit en dat is goed ook, want daar kunnen we veel mee. Dat zullen we meenemen en bespreken met elkaar.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws