Dolle boel in Siena: Vollering rekent af met loslopend paard en ploeggenote Kopecky in Strade Bianche Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Dolle boel in Siena: Vollering rekent af met loslopend paard en ploeggenote Kopecky in Strade Bianche

Dolle boel in Siena: Vollering rekent af met loslopend paard en ploeggenote Kopecky in Strade Bianche

Demi Vollering heeft de Strade Bianche voor vrouwen naar haar hand weten te zetten. Na een dolle koers, waarin we zelfs paarden over het parcours zagen rennen, trok zij het laken op de laatste oplopende strook richting het Piazza del Campo naar zich toe ten koste van ploeggenote Lotte Kopecky.

Vroeg opstaan, dat moesten de dames deze zaterdag. De eerste ploegen moesten net na acht uur in de ochtend al op het startpodium verschijnen, om vervolgens om 09.30 uur écht van start te gaan voor 136 kilometer fietsen door Toscane.

Waar we bij de mannen doorgaans een vroege vlucht zien, wil dat bij de dames nog wel eens uitblijven. Zo ook in deze Strade Bianche, die opvallend lang gesloten bleef. Uiteindelijk was er één serieuze poging van vier dames te noteren, maar ook die duurde slechts tien kilometer. Silvia Zanardi (BPK), Morgane Coston (Cofidis), Iurani Blanco Calbet (Laboral Kutxa Fundación Euskadi) en Alessia Vigilia (Top Girls Fassa Bortolo) kregen niet echt de ruimte.

Jumbo-Visma en Pieterse tonen zich

Met name Jumbo-Visma - zonder Marianne Vos en Fem van Empel - en SD Worx lieten zich vooraan het peloton zien in de eerste helft van de wedstrijd, die verder weinig noemenswaardige feiten herbergde. Op 45 kilometer van de aankomst gooide Karlijn Swinkels (Jumbo-Visma) de knuppel in het hoenderhok, maar ze leek een beetje tussen wal en schip te vallen in deze voorfinale.

Daarin zagen we ook Puck Pieterse voor een eerste maal. De Nederlandse liet op voorhand weten dat ze niet wist wat ze moest verwachten en vrijuit zou gaan koersen, wat het fietsdier dan ook deed. In die fase zagen we Aisleigh Moolman-Pasio, één van de topfavorietes, lek rijden. Door een moment van rust viel alles weer als een accordeon in elkaar, waar Kristen Faulkner (Jayco-AlUla) uit Alaska gebruik van maakte. Zij reed naar Swinkels toe en middels een goede samenwerking - en een timide peloton - fietsten ze anderhalve minuut voorsprong bijeen.

Swinkels betaalde duidelijk cash voor haar eerdere inspanningen, daar ze Faulkner moest laten gaan met nog dertig kilometer te gaan. De Amerikaanse bleef stug doorduwen en hield haar voorsprong opmerkelijk lang vast, wat toch wel voor wat nervositeit zorgde in de achtervolgende groep. Ondertussen groeide de voorgift van Faulkner, die nota bene de gevolgen van een val eerder in de koers met zich meenam, al naar twee minuten.

Dolle boel in Siena: Vollering rekent af met loslopend paard en ploeggenote Kopecky in Strade Bianche

Op de strook van Monteaperti, zo'n 23 kilometer van de aankomst in Siena, ontbrandde de koers in het peloton. Movistar nam resoluut de kop over, waarna ook Vollering en Pieterse zich toonden. Faulkner trok zich er allemaal niets van aan, haar voorsprong bleef rond die twee minuten hangen... kregen we dan een verrassing?

Een verrassing kregen we zeker, daar er op vijftien kilometer van de meet plots een paard opdook op het parcours. Vollering, die in haar eentje achter Faulkner aan was gegaan, verloor hierdoor heel wat tijd, terwijl het paard na twee minuten mee rennen van schrik uit de bocht vloog. Bizar, bizar, bizar...

Door de paniek rondom dit incident kon Faulkner haar voorsprong nog wat beter vasthouden, daar ze met meer dan één minuut voorgift de laatste sector betrad. Kopecky deed nog een alles-of-niets-poging, die Van Vleuten en Pieterse te machtig was. Samen met Vollering trok Kopecky naar Faulkner toe, die veel van haar pluimen verloor op korte tijd.

Het duo van SD Worx kreeg Faulkner stilaan in zicht, maar die liet zich niet zomaar ringeloren. Op een oplopende strook richting Siena kwam het kantelpunt dan toch; Vollering en Kopecky denderden als een motor met zijspan over de arme Amerikaanse heen.

Vervolgens was het de vraag wie van SD Worx zou mogen winnen in Siena? Faulkner reed Vollering bij het passeren nog in de hekken, maar het was Kopecky die uiteindelijk de kop pakte. De Belgische ging zodoende voor haar tweede zege op rij, maar op de meet kwam Vollering nog langszij. Een strijd tussen twee ploeggenotes, maar iedereen stond op locatie perplex. Een finishfoto moest uitslag brengen, daar de dames het zelf ook niet wisten. Uiteindelijk was het Vollering die de zege pakte!

Dolle boel in Siena: Vollering rekent af met loslopend paard en ploeggenote Kopecky in Strade Bianche

Uitslag Strade Bianche vrouwen 2023 

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws