Eerste klap is een daalder waard: Vollering soleert op grandioze wijze naar zege in ouverture Ronde van het Baskenland Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Eerste klap is een daalder waard: Vollering soleert op grandioze wijze naar zege in ouverture Ronde van het Baskenland

Eerste klap is een daalder waard: Vollering soleert op grandioze wijze naar zege in ouverture Ronde van het Baskenland

Demi Vollering heeft de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland op haar naam geschreven. In de stromende regen reed de Nederlandse renster van SD Worx op de slotklim weg bij al haar concurrenten. Annemiek van Vleuten (Movistar) had geen antwoord en kwam in een achtervolgend groepje als vierde over de streep.

Wielerliefhebbers kunnen dit weekend dus uitkijken naar een nieuw duel tussen Vollering en Van Vleuten en van tevoren was al duidelijk dat de eerste rit geen makkelijke binnenkomer zou worden. Diep in de finale moest de Urkaregi worden beklommen en met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent was dat zeker geen makkie. Nadien zou worden afgedaald naar de finish. Het bleek in koers meteen ingewikkeld om een kopgroep te vormen. Aanvallen waren er wel, maar alleen Miryam Maritza Nuñez (Massi - Tactic Women Team) kreeg een voorsprong van een minuut.

Veel aanvallen in het peloton, Vollering verreweg de sterkste

Haar vluchtpoging was geen lang leven beschoren, want al voor de eerste klim was Nuñez teruggepakt. Daar was de Ecuadoriaanse het niet mee eens en dus sprong ze samen met drie andere rensters nóg eens weg. Het peloton leek de dadendrang wel zat te zijn, daar de situatie binnen no-time weer was opgelost.

Het betekende niet dat de aanvallen stopten. In de afdaling van de eerste klim viel ineens de gouden helm van Anna Kiesenhofer (Israel Premier Tech) te herkennen. De Olympisch kampioene waagde het erop, samen met Aurela Nerlo (Massi - Tactic Women Team). Hun voorsprong kwam door de controle van Movistar en EF-Education-Tibco-SVB echter maar nipt boven de minuut uit.

Dat had alles te maken met de naderende slotklim. Beide rensters vielen nog even aan voor de prijs van de strijdlust, maar daarna was het over met de pret. Op de klim ging Vollering meteen keihard op kop rijden en daardoor werd het hele peloton in stukken geslagen. Van Vleuten moest van iets verder komen, maar slaagde er niet in om aan te sluiten. Vollering ging simpelweg te hard, waardoor de wereldkampioene met de geslagenen om de troostprijs moest strijden. Marlen Reusser nam de meeste risico's in de afdaling en maakte het feestje van SD Worx compleet door tweede te worden. Vollering was al lang en breed aan het opdrogen.

Uitslag etappe 1 Ronde van het Baskenland 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws