Van Dijk schenkt Nederland de Europese titel na knappe solo Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van Dijk schenkt Nederland de Europese titel na knappe solo

Van Dijk schenkt Nederland de Europese titel na knappe solo

Ellen van Dijk heeft zaterdag de Europese titel voor zich opgeëist. De Nederlandse kon het ploegenspel van Nederland optimaal benutten en snelde na een solo van meer dan twintig kilometer naar de overwinning.

In de korte vrouwenrace (slechts 106 kilometer) was het van meet af aan een wedstrijd die Nederland wenste te controleren. Met de Olympische Spelen in het achterhoofd was het zaak om het hoofd erbij te houden en geen gevaarlijke dames de ruimte te geven, om te beginnen in de eerste ronde. Ook de Duitse dames waren op hun post.

Hierdoor waren er wel enkele vluchtpogingen, maar een echte kopgroep kregen we niet door het feit dat Nederland, Italië en Duitsland elkaar in een greep hielden. Uiteindelijk kregen we één eenzame koploopster: Audrey Cordon-Ragot uit Frankrijk, die de aanzet gaf tot iets meer beweging in het peloton.

Het leek misschien een makkelijke race, maar dat was het allerminst: ronde na ronde zagen we het peloton weer fors kleiner worden. Op 55 kilometer van de meet liet ook Nederland zich zien: Van Dijk trok namens de oranje vrouwen ten aanval en kreeg onder meer Soraya Paladin mee. België miste de slag en werd op achtervolgen aangewezen.

Vos met totale offday, Van Dijk probeert het alleen

Op vijftig kilometer van de aankomst voltrok zich een interessant feit: Marianne Vos moest het peloton plots laten gaan, wat de tactiek van Nederland ongetwijfeld een knauw gaf. Toch hadden ze met Van Dijk nog een goede troef vooraan zitten. De Nederlandse probeerde op 27 kilometer van de meet Paladin te lossen op het vlakke. Dat gebeurde bij het ingaan van de laatste twee rondes, maar de Italiaanse kon na wat moeite toch weer aanhaken. Het peloton kwam op dat moment op 34 seconden door, geleid door onder anderen Duitsland en België.

Op 23,5 kilometer probeerde Van Dijk het heuvelop echter nog een keer en nu was het Paladin die wel moest capituleren. Het gaf de Nederlandse ploeg een goede uitgangspositie nu ze de benen stil konden houden in het peloton. Het was voor de overige landen het teken dat er echt iets moest gebeuren. Liane Lippert demarreerde namens Duitsland en kreeg onder anderen Annemiek van Vleuten, Demi Vollering, Marlen Reusser, Elisa Longo Borghini, Marta Cavalli en Katarzyna Niewiadoma met zich mee. Zij kregen het gat op het kleine klimmetje echter net niet dicht, waardoor de vrouwen naar elkaar gingen kijken en Van Dijk weer kon uitlopen.

Van Dijk knalt door, met Nederland in ideale positie

Bij ingang van de laatste ronde was het gat van tien seconden zelfs weer opgelopen tot bijna een minuut op de negen achtervolgsters van Van Dijk. Toch moest nog één keer het pittige heuveltje worden verteerd en was het de vraag wie vanuit de achtervolging ging proberen het gat te dichten. De 34-jarige van Dijk kon de voorsprong echter consolideren, waar haar Nederlandse ploeggenotes in de achtervolging de samenwerking goed eruit haalden. Vlak voor de top was er dan toch nog de versnelling van Lippert. die op het klimmetje Niewiadoma met zich mee kreeg. Van Vleuten sloot even later aan, kon in het wiel gaan zitten van de twee andere rensters, terwijl Van Dijk al even aan de afdaling was begonnen. Vervolgens sloten ook de andere vijf achtervolgsters weer aan bij de drie vooraan.

Op acht kilometer van de meet was het verschil weer teruggezakt tot 22 seconden en was het Reusser die demarreerde. De Zwitserse, die al de tijdrit had gewonnen, zette de achtervolging op Van Dijk in. Van Vleuten zat echter weer snel in het wiel en daarna leken de andere rensters zich ook neer te leggen bij de strijd om het zilver. Van Dijk stampte door en het was al snel duidelijk dat zij het goud ging binnenhalen. Dat betekende na het zilver in de tijdrit, nu een gouden medaille voor de Nederlandse. In de strijd om het zilver en brons gingen de achtervolgsters sprinten. Lippert eindigde daarin in als tweede, Rasa Leleivytė als derde.

Uitslag EK vrouwen 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws