Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2022 | Ardennnen-achtige finale met steile heuvels! Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2022 | Ardennnen-achtige finale met steile heuvels!

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2022 | Ardennnen-achtige finale met steile heuvels!

Na twee vlakkere dagen trekt het vrouwenpeloton van de Tour de France op dag drie de heuvels in, in de champagnestreek van Frankrijk. Daar staat een heerlijke finale ons te wachten, waar In de Leiderstrui maar al te graag op vooruitblikt.

Parcours etappe 3 Tour de France Femmes 2022

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2022 | Ardennnen-achtige finale met steile heuvels!

De rensters zullen de derde rit van de Tour de France Femmes aanvangen in Reims, van waaruit koers wordt gezet naar finishplaats Épernay. De eerste 75 kilometer zijn voornamelijk vlak, maar vanaf dat moment krijgen de rensters heel wat heuvels voorgeschoteld in deze interessante finale.

Na 109 kilometer wordt Épernay voor een eerste keer bereikt, maar een extra lus van 24 kilometer moet wat extra peper toevoegen aan deze rit. Dit doet de organisatie door exact dezelfde finale voor te schotelen als in de Tour de France bij de mannen in 2019, toen Julian Alaphilippe met een indrukwekkende solo het geel wist te pakken in deze streek.

Cruciaal hierin was de Côte de Mutigny, een ultrasteil heuveltje van 900 meter aan een gemiddeld percentage van maar liefst 12,1 procent. Na een tussenstuk van tien kilometer volgt dan ook nog de Mont Bernon (1 kilometer aan 4,6 procent) als toetje, alvorens er via een duikvlucht nog drie kilometer overwonnen moeten worden richting de meet. B

Bekijk hieronder hoe Julian Alaphilippe op dit parcours in 2019 naar de zege reed.

Tijden
Start: 14.04 uur
Finish: 16.30 uur

Weer etappe 3 Tour de France Femmes 2022

Het is dinsdag best aangenaam koersweer in de omgeving van Épernay. Het zal zo'n 26 graden Celsius zijn, terwijl de wind redelijk fel blaast uit het westen.

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2022

Na twee vlakke ritten is het op de derde dag zonder meer aan de klassieke types. De Muur van Hoei heeft qua stijgingspercentage veel weg van de heuveltjes in de finale van deze rit en dan kom je automatisch bij de winnares van de Waalse Pijl uit: Marta Cavalli van FDJ toonde zich zowel in die koers als de Amstel Gold Race de sterkste en zou deze rit sowieso omcirkeld hebben, maar zij verdween dinsdag na een harde val uit de Tour de France.

Twee Nederlanders mochten destijds met Cavalli mee op het podium, en laten dat nu net de topfavorieten van deze Tour de France Femmes zijn: Annemiek van Vleuten en Demi Vollering moeten hier zeker ook uit hun kot gaan komen in de slotfase van de rit. Elisa Longo Borghini en Mavi Garcia plaatsen we in datzelfde rijtje.

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2022 | Ardennnen-achtige finale met steile heuvels!
Elisa Longo Borghini

Ook de snellere dames Lotte Kopecky en Marianne Vos zullen stiekem hopen op een kansje. Mocht de Mutigny-klim nit heel hard betwist worden, dan moeten zij de finale ook wel aankunnen. De Mont Brenon is namelijk niet al te steil.

Andere outsiders zijn Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ) en Aisleigh Moolman (SD Worx). Verder zijn Kasia Niewiadoma, Pauliena Rooijakkers (Canyon/SRAM), Liane Lippert, Juliette Labous (DSM) en Ane Santesteban (BikeExchange) dames die we mogen verwachten.

Favorieten lezers etappe 3 Tour de France Femmes 2022

Poll

Wie wint drie in de Tour de France Femmes?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws