Bastianelli pakt eindzege Festival Elsy Jacobs, Ewers wint slotrit Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Bastianelli pakt eindzege Festival Elsy Jacobs, Ewers wint slotrit

Bastianelli pakt eindzege Festival Elsy Jacobs, Ewers wint slotrit

Marta Bastianelli heeft het Festival Elsy Jacobs gewonnen. In de afsluitende heuvelachtige etappe eindigde de Italiaanse als tweede. Demi Vollering en Silvia Persico werden opgehouden door een val en ontbraken zodoende in de groep van Bastianelli. Veronica Ewers won met een knappe solo de etappe.

Het beloofde een spannende ontknoping te worden in het Festival Elsy Jacobs. Leidster Silvia Persico begon de slotetappe namelijk nauwelijks met voorsprong, aangezien Vollering in dezelfde tijd stond. Ook daarachter hadden nog veel vrouwen kans op de eindzege.

Vluchters wisselen elkaar af

De finale van de slotrit werd verreden op een plaatselijk heuvelachtig circuit, met de Kahler (0,7 km aan 6,5 procent) als moeilijkste obstakel. Giorgia Vettorello (Top Girls Fassa Bortolo) was de eerste vrouw die in de openingsfase een gat wist te slaan op het peloton. Ze kreeg echter weinig ruimte en werd na dertig kilometer alweer ingelopen. Ook haar ploeggenoot Debora Silvestri en Anna Shackley van SD Worx, die de volgende ontsnapping vormden, werden na een tiental kilometer alweer ingelopen.

De volgende die het probeerde was de Poolse Marta Jaskulska (Live Racing Xstra). In het peloton keerde Bastianelli intussen terug van een fietswissel. Op een nieuwe passage van de Kahler was het opnieuw Silvestri die aanviel. Zij sloot aan bij Jaskulska, die al snel het wiel van de Italiaanse moest laten gaan.

Slijtageslag op plaatselijk circuit

De finale was inmiddels volledig losgebarsten. Sterke rensters als Anna Henderson (Jumbo-Visma) en Blanka Kata Vas (SD Worx) toonden zich, waardoor Silvestri weer werd ingelopen. Door alle aanvallen was het peloton uitgedund tot dertig à veertig rensters. Het bleef aanvallen regenen; ook Vollering probeerde het. Persico zat echter gelijk op haar wiel, waarna de Nederlandse vanzelfsprekend de benen stilhield.

Meer succes had Greta Marturano, opnieuw een renster van Top Girls Fassa Bortolo. Zij had bij het ingaan van de laatste tien kilometer een voorsprong van twintig seconden. De achtervolgende groep werd een paar kilometer verder opgeschrikt door een val. Belangrijkste slachtoffer was Henderson. Alle betrokkenen konden hun weg vervolgen. De valpartij had echter wel tot breuken in de groep geleid. Zo hadden zowel Vollering als Persico de slag gemist; Bastianelli was wel mee met de eerste groep, die Marturano intussen had ingelopen.

Het werd een spannende finale, daar de samenwerking in de eerste groep ook niet van harte ging. Zo trok Ewers van EF Education op een hellend stuk ten aanval. De Amerikaanse zette haar inspanning sterk door en had bij het ingaan van de laatste kilometer nog steeds een voorsprong van meer dan tien seconden. Dat gaf ze niet meer weg. Bastianelli werd tweede en pakte zodoende de eindzege.

Uitslag etappe 2 Ceratizit Festival Elsy Jacobs 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws