IJzersterke Vollering schrijft ook tweede etappe Ronde van het Baskenland op haar naam Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

IJzersterke Vollering schrijft ook tweede etappe Ronde van het Baskenland op haar naam

IJzersterke Vollering schrijft ook tweede etappe Ronde van het Baskenland op haar naam

Demi Vollering heeft de tweede etappe in de Ronde van het Baskenland, die Vitoria-Gasteiz en Amurrio als respectievelijk start- en finishplaats kende, naar zich toegetrokken. De Nederlandse renster van Team SD Worx was de snelste in een sprint van een sterk uitgedunde groep. Soraya Paladin (Canyon//SRAM Racing) werd tweede, SD Worx-renster Marlen Reusser derde.

Daags na de spectaculaire zege van Demi Vollering in de ouverture van de Spaanse rittenkoers, die in totaal uit drie etappes bestaat, stond er de dames een heuveletappe te wachten. In de 133 kilometer lange tweede etappe moesten de dienstdoende rensters twee gecategoriseerde beklimmingen (beide van derde categorie) overwinnen. Eerst doemde na zo'n dertig kilometer koers de klim naar La Tejera (5,5 kilometer aan 4,4 procent op), waarna op dertig kilometer van de meet ook nog de klim naar Malkuartu (3,3 kilometer aan 4,7 procent) bedwongen moest worden. Toch waren er ook nog genoeg andere venijnige klimmetjes opgenomen in het parcours van de tweede rit, zij het dat deze niet waren ingeschaald onder een bepaalde categorie. Op circa vijf kilometer van de meet liep de weg bijvoorbeeld nog ongeveer vijfhonderd meter lang aan gemiddeld acht procent omhoog, waarmee deze 'col' naar Lezama misschien wel als scherprechter zou dienen.

Soliste Steels wordt net op tijd ingerekend, Vollering toont zich de sterkste in sprint van gereduceerde groep

Nadat om 10.00 uur een vroege startschot gelost werd, duurde het even vooraleer de eerste kopgroep van de dag een feit was. Na één uur koers, met nog negentig kilometer voor de boeg, had er zich nog altijd geen definitieve kopgroep gevormd. Het was pas op zeventig kilometer van de meet dat de eerste aanvalspoging genoteerd kon worden. De Amerikaanse Krista Doebel-Hickok (EF Education-TIBCO-SVB) ging er vandoor en zag niet veel later Nora Jencusová haar wagonnetje aanhaken. De duo-onderneming was echter geen lang leven beschoren, waardoor er in een mum van tijd weer een voltallig peloton waarneembaar was.

Pas op vijftig kilometer van de meet was het weer raak. Een driekoppige groep, bestaande uit Maria Novolodskaia (Lifeplus Wahoo), Giorgia Vettorello (Bepink) en Silvia Magri (Israel-Premier Tech Roland) kozen ook het hazenpad. Ook die aanval werd echter alweer vrij snel in de kiem gesmoord. Nadat dit trio weer bij de lurven was gegrepen, werd er wederom slag om slinger gedemarreerd. Het was uiteindelijk Claire Steels (Israel-Premier Tech Roland) die als enige écht het verschil wist te maken. De Britse fietste binnen no-time een voorsprong van bijna één minuut bijeen. In het peloton werd er wat naar elkaar gekeken, wat de grootte van Steels' voorgift alleen maar ten goede kwam.

Naarmate de laatste beklimming van de dag (de Lezama-col) dichterbij kwam, begon de nervositeit alsmede het tempo in het peloton met rasse schreden toe te nemen. Als direct gevolg daarvan zag Steels haar voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen, al had ze toch nog meer dan twintig seconden over bij het opdraaien van de weg naar Lezama. Het was Katarzyna Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing) die als eerste de gashendel stevig opendraaide, wat erin resulteerde dat de deur achterin het peloton wagenwijd open stond. Er bleef een klein elite-groepje over dat zou mogen strijden om de dagzege. Daarin zagen we onder meer Vollering, Annemiek van Vleuten en Marlen Reusser. De finishstraat liep smerig omhoog, wat ervoor zorgde dat het een sprint op de macht werd. Vollering toonde zich by far de allersterkste en sprintte met machtige pedaalslagen naar de overwinning. Paladin werd tweede, Reusser derde. Van Vleuten moest genoegen nemen met de vijfde stek.

Uitslag etappe 2 Ronde van het Baskenland 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws