Kopecky vroeg aan Stam of ze zich mocht sparen voor tijdrit: 'Heb dat uit haar hoofd gepraat' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Kopecky vroeg aan Stam of ze zich mocht sparen voor tijdrit: 'Heb dat uit haar hoofd gepraat'

Kopecky vroeg aan Stam of ze zich mocht sparen voor tijdrit: 'Heb dat uit haar hoofd gepraat'

SD Worx-ploegleider Danny Stam werd na afloop van de tumultueuze vijfde rit in de Tour de France Femmes wegens een opeenstapeling van zaken uit de wedstrijd gehaald: gevaarlijk inhalen en ongepaste uitspraken waren er hoofdzakelijk debet aan. Toch liet de 51-jarige Noord-Hollander zich niet uit het veld slaan en bleef hij op de achtergrond nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de succesformatie. In een interview met Het Nieuwsblad geeft de ex-baanwielrenner aan dat Lotte Kopecky nog aan hem vroeg of ze zich mocht sparen voor de tijdrit.

'Voor de Tour had ik niet verwacht dat Kopecky het zo goed zou doen', steekt Stam op eerlijke wijze van wal tegenover de Belgische dagkrant. De 27-jarige Antwerpse sloot de belangrijkste rittenkoers ter wereld uiteindelijk als tweede in het eindklassement af, met ook één ritzege en het puntenklassement op zak. Het had niet veel gescheeld, of Kopecky had het rustig aan gedaan in de legendarische Tourmalet-rit, waar ze uiteindelijk lang wist aan te blijven klampen. 'Op een bepaald moment vroeg Lotte me of ze zich mocht sparen voor de tijdrit, omdat ze dacht dat ze die misschien kon winnen. Toen heb ik dat uit haar hoofd gepraat en gezegd dat ze het klassement niet moest vergeten, omdat ze wel eens top drie zou kunnen rijden', duidt Stam.

Volgens Stam is Kopecky de absolute topfavoriete op het WK wielrennen in Glasgow

'Ze verkeert in zo’n goede vorm. Ik ben blij dat het ook zo uitgedraaid is', haalt de 'waaghals' opgelucht adem. 'Soms vallen de puzzelstukjes gewoon in elkaar. Lotte zit nu twee jaar bij ons. Vorig jaar was het nog een beetje wennen. Dit jaar heeft ze veel vertrouwen getankt. Ik denk ook dat ze het heel erg naar haar zin heeft in de ploeg', antwoordt Stam wanneer hem gevraagd wordt naar hoe het precies kan dat Kopecky na een puik voorjaar nog altijd in topvorm verkeert en op alle terreinen met de besten meedoet. 'Lotte is ook gewoon een superfijn persoon om in de ploeg te hebben. Ze past goed in een Nederlands team. Ik bedoel daarmee dat we redelijk duidelijk zijn over wat we wel en niet verwachten.'

Waar Kopecky zelf eerder tegen Sporza aangaf dat ze zich niet gaat richten op het rijden van algemene klassementen, bevestigt Stam dat ook in gesprek met de Vlaamse krant. 'Ik denk ook niet dat ze moet switchen. Het mooie aan Lotte is dat ze een soort Wout van Aert is. En dat we eigenlijk alles zouden moeten veranderen om een echte ronderenster van haar te maken. We hebben het nu wel over de Tour de France Femmes. Andere rondjes kan ze volgens mij zeker winnen. Maar op een col als de Tourmalet wordt het lastig om het gat klein te houden met de echte klimmers', gebiedt eerlijkheid hem te zeggen. Hoe schat Stam dan de kansen van Kopecky op het WK wielrennen in Glasgow in? 'Negentig procent, denk ik. De fout van vorig jaar zal ze niet meer maken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws