Kopecky wint slotetappe en eindklassement Lotto Belgium Tour Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Kopecky wint slotetappe en eindklassement Lotto Belgium Tour

Kopecky wint slotetappe en eindklassement Lotto Belgium Tour

Lotte Kopecky heeft de slotetappe, met aankomst op de Muur van Geraardsbergen, van de Lotto Belgium Tour op haar naam geschreven. Yara Kastelijn werd tweede. Ellen van Dijk moest genoegen nemen met een derde plek, terwijl zij ook in het eindklassement door Kopecky werd verslagen.

De slotetappe van de Lotto Belgium Tour was met recht de koninginnenrit te noemen. Over een parcours van ongeveer 95 kilometer moesten de rensters meerdere keren de kasseiklimmen de Bosberg (0,7 kilometer aan 6,7 procent) en de Muur van Geraardsbergen (1,2 kilometer aan 7,2 procent) trotseren. Tevens lag de finish aan de top van de Kapelmuur in Geraardsbergen, dus dat beloofde een spektakelstuk te worden!

Kopecky en Van Dijk gooien koers open met vroege aanval

In de vroege vlucht waren vijf dames te vinden: Trixi Worrack (Trek-Segafredo), Janneke Ensing (Team BikeExchange), Catalina Anais Soto (NXTG Racing), Jolien D'Hoore (België), Valentine Fortin (Frankrijk), en Anne Dorthe Ysland (Noorwegen). Lang konden zij met vijf vooruit blijven, totdat Van Dijk het hazenpad koos op de Kapelmuur. Binnen no-time kon zij, samen met Kopecky, bij de kopgroep komen. Voor het klassement van groot belang, want Kopecky stond tweede op twee seconden en Van Dijk derde op zeven seconden achter Lorena Wiebes.

In het peloton waren het Team DSM voor Wiebes en Canyon SRAM die de achtervolging inzetten op de zeven rensters vooraan. Daardoor bleef het verschil tussen kopgroep en peloton beperkt tot ongeveer veertig seconden met nog zo'n dertig kilometer te gaan. In de kopgroep waren het alleen Worrack en Van Dijk (Trek) en D'Hoore en Kopecky (België) die het werk deden, waardoor de vlucht stukje bij beetje terrein verloor.

Aanvallen Van Dijk, maar achtervolgers komen terug

Met nog iets minder dan twintig kilometer te gaan en de voorlaatste maal de Muur van Geraardsbergen in aantocht, ging Van Dijk wederom in de aanval. Het verschil met het peloton was toen nog maar tien seconden. In haar kielzog konden alleen Kopecky en Ensing volgen, waardoor de rensters met z'n drieën op de top aankwamen en vooruit bleven. Ook het peloton was sterk uitgedund door de klim, waarnaast ook het verschil weer groeide tot meer dan een halve minuut.

Op de top van de Bosberg gaf Van Dijk er wederom een klap op, maar opnieuw kon Kopecky volgen. Ensing moest net als op de Kapelmuur even lossen, maar vocht zich knap terug naar de nummers twee en drie van het klassement. Uiteindelijk mocht dat allemaal niet baten, want met nog zeven kilometer te gaan werden de drie koploopsters ingelopen door het peloton onder leiding van Alice Barnes (Canyon). Zo stevenden we af op een etappebeslissing op de Muur van Geraardsbergen.

Valpartij Wiebes op de Muur, Kopecky wint met late aanval

In de kilometers naar de vierde beklimming van de Muur was het wachten tot de koers ging ontploffen. Op de Kapelmuur was het Pfeiffer Georgi die voor DSM het tempo maakte, maar haar kopman Wiebes ging onderuit in de beklimming. Daardoor was ze uitgeschakeld voor de dagwinst en het klassement. Vervolgens was het wederom Van Dijk die de aanval koos, met in haar wiel Kopecky en Kastelijn. In de laatste honderd meter snelde Kopecky weg, waarme ze de overwinning veilig stelde. Kastelijn wist nog voor Van Dijk te eindigen op een tweede plek.

Uitslag etappe 3 en klassementen Lotto Belgium Tour


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws