Longo Borghini zegeviert namens Trek op de Black Mountain in Women's Tour Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Longo Borghini zegeviert namens Trek op de Black Mountain in Women's Tour

Longo Borghini zegeviert namens Trek op de Black Mountain in Women's Tour

Elisa Longo Borghini heeft de voorlaatste etappe van de Women's Tour met aankomst op Black Mountain gewonnen. De Italiaanse van Trek-Segafredo bleef op de slotklim over met een kleine groep, waarna ze in de sprint de sterkste was.

De zesde etappe van de Women’s Tour mocht met de aankomst op de Black Mountain de koninginnenrit worden genoemd. De slotklim was 5,2 kilometer aan 5,9 procent. Ook de rest van de rit mocht niet worden onderschat, daar het veelal op en af ging. Zeven vrouwen stonden voorafgaand nog binnen een minuut van elkaar in het klassement, de Australische Grace Brown voerde hen aan.

Ellen van Dijk in de aanval

Vanuit het vertrek werd er gelijk stevig gekoerst, dat leidde aanvankelijk tot een kopgroep van elf vrouwen. Zij kregen echter al snel gezelschap van verschillende andere rensters, waaronder Joscelin Lowden en Ellen van Dijk. Vooral Lowden maakte op de twee steile klimmetjes, die in de beginfase lagen, koers. Ze geraakte zelfs solo aan de leiding, met elf rensters die op dertig seconden van haar koersten.

Uiteindelijk werd Lowden weer bijgehaald door de elf vrouwen. De bekendste namen uit de groep waren Ellen van Dijk, Thalita de Jong, Sofia Bertizzolo, Christine Majerus en Krista Doebel-Hickok. Met nog vijftig kilometer te gaan hadden de twaalf rensters een voorsprong van 1.20 minuut op het peloton, waar de vrouwen van leidster Brown de jacht hadden ingezet.

Wiebes valt aan op Black Mountain

De ploeg van de leidster kreeg hulp van SD Worx en de verenigde krachten hadden als gevolg dat de voorsprong snel terugliep. Al snel werd het tijdsverschil teruggebracht naar dertig seconde. Op 23 kilmeter van de finish was het avontuur voor de vluchters vervolgens definitief voorbij en kon de koers opnieuw beginnen.

Nieuwe aanvallen bleven aanvankelijk echter uit. De vrouwen spaarden hun krachten voor de slotklim, Black Mountain. Op een kleine zes kilometer van de finish begon het peloton aan de slotklim. Tot iedereens verrassing knalde Lorena Wiebes als eerste de klim op. Dat kwam haar echter duur te staan, want even later ontplofte ze en werd ze ingelopen.

Van Dijk leidt aanval Longo Borghini in

Daarna nam Van Dijk de leiding van het uitgedunde peloton, in functie van ploeggenote Elisa Longo Borghini. Met nig vier kilometer te gaan bestond de groep nog uit ongeveer dertig vrouwen. Van Dijk maakte nog steeds het tempo. Het was wachten op de aanval van Longo Borghini en die kwam met nog een paar kilometer te gaan.

Hoewel het een sterke aanval van de Italiaanse was, konden zo'n tien vrouwen de aansluting maken. De stevige tegenwind maakte het ook nagenoeg onmogelijk om aan te vallen. Omdat het vooraan stilviel, dikte de groep aan naar ongeveer twintig vrouwen.

In het laatste stuk stond de wind weer gunstig. Aishleigh Moolman-Pasio pakte dat moment aan voor een demarrage. Ook zij kwam echter niet weg en de groep bestond nog altijd uit de nodige rensters. Moolman-Pasio ging daarom nog maar een keer op de pedalen staan. Katarzyna Niewiadoma nam over en er bleven nog vijf vrouwen over, waaronder Brown. Longo Borghini ging met nog een paar honderd meters te gaan de sprint aan en hield die inspanning knap vol tot de finish.

Uitslag etappe 5 Women's Tour

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws