Ferron verrast sterke medevluchters in zesde rit Dauphiné; Van Aert blijft leider Wielrennen
Wielrennen

Ferron verrast sterke medevluchters in zesde rit Dauphiné; Van Aert blijft leider

Ferron verrast sterke medevluchters in zesde rit Dauphiné; Van Aert blijft leider

Valentin Ferron (TotalEnergies) heeft vanuit de kopgroep de zesde rit van het Critérium du Dauphiné weten te winnen. Wout van Aert blijft leider in de Franse rittenkoers.

De zesde etappe bracht het peloton in de Dauphiné naar Gap, een bekende finishplaats uit de Tour de France. Wanneer het peloton naar Gap rijdt, is het vaak een ontsnapping die stand weet te houden. Er werd dan ook een stevige strijd om de vlucht verwacht, ook omdat het parcours te zwaar was voor de sprinters. Verder hadden de ploegen van Wout van Aert en Ethan Hayter de dag voordien een stevig jasje uitgedaan om de vlucht op het nippertje terug te pakken.

Vanuit de start was het gelijk volle bak koers; door de hoge snelheid brak het peloton zelfs kortstondig in verschillende stukken. Mannen als Jasper Stuyven, Andrea Bagioli en ritwinnaar Alexis Vuillermoz toonden zich in de openingsfase, maar geraakten niet weg. Intussen was Chris Froome aan het worstelen. Op de eerste beklimming van derde categorie moest hij lossen. Namens INEOS gaf Michal Kwiatkowski er snel de brui aan. Volgens zijn ploeg kampt hij met kniepijn.

Rolland met vijf landgenoten en een Italiaan op pad

Daar de renners begonnen met klimmen waren, mengde bergtruidrager Pierre Rolland zich in de strijd. Op de eerste beklimming kwam hij als eerste boven en voegde zodoende twee punten toe aan zijn totaal. De Fransman kreeg vervolgens aansluiting van zes renners, waarvan maar liefst vijf landgenoten. De namen: Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Victor Lafay (Cofidis), Valentin Ferrond (TotalEnergies), Warren Barguil (Arkëa-Samsic) en Rolland (B&B Hotels). Bagioli (Quick Step-Alpha Vinyl) was als Italiaan de vreemde eend in de bijt.

Met deze zeven namen was de ontsnapping van de dag gevormd. Na 74 kilometer en op de top van de tweede klim – waar Rolland weer de punten pakte – was de voorsprong ruim vier minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma het verschil controleerde.

Het tempo zat er tijdens de etappe goed in. Na twee uren koers werd er een gemiddelde genoteerd van ruim 44 kilometer per uur. Vooraan was de kopgroep intussen begonnen aan de laatste gecategoriseerde klim begonnen, de Col de Cabre (9,1 km aan 4,7%). Daar moest Armirail zijn mede vluchtgenoten laten gaan, waardoor er zes man vooraan overbleven. In het peloton begon Trek-Segafredo met achtervolgen, dat had als gevolg dat Dylan Groenewegen moest lossen.

Peloton krijgt geen vat op koplopers

Het lukte Trek om het verschil onder de drie minuten te krijgen, maar daar bleef het aanvankelijk bij. De kopgroep maakte het de sprintersploegen wederom enorm lastig. Met nog minder dan dertig kilometer te gaan was de voorsprong nog steeds bijna drie minuten. Trek had inmiddels broodnodige hulp gekregen van Intermarché-Wanty-Gobert en BORA-hansgrohe. Vanuit de achtergrond was Groenewegen inmiddels weer teruggekeerd in het peloton, maar het gat met de koplopers werd niet veel kleiner.

Met nog vijftien kilometer te gaan was het wel duidelijk dat de mannen vooraan om de ritzege zouden mogen strijden. In de slotfase was er nog tijd om te pokeren, maar het duurde lang totdat er troeven op tafel gegooid werden.

Sterker nog, tot de laatste kilometer gebeurde er helemaal niets. Bagioli ging op kop onder het vod door, maar werd verrast door een uital van Ferron. Achter de Fransman keken ze naar elkaar en zo bleek de eerste aanval de beste na een gezapige finale.

Uitslag etappe 6 Critérium du Dauhpiné

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws