Magnifieke Markus rekent overtuigend af met Vollering en Van Vleuten op NK tijdrijden Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Magnifieke Markus rekent overtuigend af met Vollering en Van Vleuten op NK tijdrijden

Magnifieke Markus rekent overtuigend af met Vollering en Van Vleuten op NK tijdrijden

Riejanne Markus heeft zich tot Nederlands kampioene tijdrijden weten te kronen. De hardrijdster van Jumbo-Visma rekende in Elspeet overtuigend af met onder meer Demi Vollering en Annemiek van Vleuten.

Het was een opvallend gegeven in Gelderland: terwijl de beloften mannen in volle vaart aan het strijden waren om hun nationale titel (uiteindelijk gewonnen door DSM-coureur Enzo Leijnse), rolden de eerste dames al van het startpodium af om 15.20 uur.

Dit doordat de dames - net zoals de andere wedstrijden - verdeeld werden in twee groepen, die elkaar zo niet in de weg konden rijden op het 42 kilometer lange parcours. In het eerste gedeelte zaten in theorie twee dames die een serieuze richttijd konden neerzetten, wat dan ook gebeurde: Daniek Hengeveld (DSM) en Ilse Pluimers (AG Insurance) waren sterk onderweg.

Vanaf 16.20 uur - tevens het moment dat de vroege starters binnen begonnen te druppelen - was het vervolgens tijd voor blok twee om aan hun chrono te beginnen. Als laatste dames waren topfavorietes Van Vleuten, Vollering, Markus en Shirin van Anrooij voorzien.

Markus laat alles en iedereen haar hielen zien

Manon de Boer kwam als eerste over de finish in een tijd van 58.10 minuten, waarna Hengeveld opvallend genoeg twee minuten slomer deed. Pluimers kon haar tempo wel behouden en zette met 56.45 minuten een mooie chrono neer, maar ondertussen was de aandacht al verschoven naar de inmiddels gestarte Van Vleuten, Vollering, Markus en Van Anrooij, de topfavorietes!

Mischa Bredewold (SD Worx) veegde als eerste dame uit blok twee de tot dan toe gereden toptijden van de tabellen aan het tussenpunt, waarna Anouska Koster (Uno-X) er op haar beurt onderdoor enkele tellen onderdook. Wervelwind Markus zorgde er vervolgens echter vrij snel voor dat het een minder spannende tijdrit werd dan gedacht en gehoopt, zij haalde halfweg de voor haar gestarte Vollering al bijna in. Toen Van Anrooij en Van Vleuten er vervolgens ook niet aan konden tippen, leek het al in een plooi te liggen.

Markus deed namelijk 44 seconden sneller dan Vollering en 36 tellen beter dan Van Vleuten, wat toch wel als serieus verschil gezien mocht worden halfweg koers. Vraag was of de dame van Jumbo-Visma hetzelfde zou overkomen als andere deelnemers als Hengelveld (dames) en Lars Boven (beloften), die veel tijd verloren in deel twee.

Het antwoord op die hypothese werd vrij snel duidelijk: nee. Bredewold en Koster volgden hetzelfde recept als aan het tussenpunt, waar ze onder de tijd van Pluimers doken. Vollering weerde zich nog kranig vervolgens, zij liet zich niet inrekenen door Markus en finishte 55 seconden achter de Jumbo-Visma-dame. Van Vleuten kwam er vervolgens als laatste vrouw op het parcours ook niet aan, zij werd derde.

Uitslag NK tijdrijden elite vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws