Oppermachtige Vollering kijkt niet op of om en wint op imponerende wijze ook Waalse Pijl Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Oppermachtige Vollering kijkt niet op of om en wint op imponerende wijze ook Waalse Pijl

Oppermachtige Vollering kijkt niet op of om en wint op imponerende wijze ook Waalse Pijl

Demi Vollering (SD Worx) heeft in Huy de Waalse Pijl voor vrouwen weten te winnen. Zij toonde zich de sterkste in de traditioneel spannende en zeer steile slotkilometer van de Waalse klassieker, door de hele Mur de Huy voor haar rekening mee te nemen.

Om 08.30 uur (!) stonden de dames klaar voor de start in Huy, waar ze 127 kilometer later ook zouden finishen op de welbekende muur. Dit betekende dat de ploegenpresentatie al vanaf 07.30 uur aan de gang was, wat niet direct naar de zin was van een deel van de rensters.

Annemiek van Vleuten sprak zich er al bij de start over uit. 'Ik ben geen ochtendmens, dus ik heb altijd wel een beetje moeite met deze koersen. Het is jammer, want ik denk niet dat het nodig is. Er is dus nog wel wat ruimte voor verbetering de komende jaren. Dat ga ik niet meer meemaken, maar alsnog... 05.30 uur stond de wekker, dat kan anders.'

Enfin, er moest toch gestart worden: direct na het begin zagen we al een valpartij van meerdere rensters, waaronder Claire Steels van Israel-Premier Tech. Al bij al was het vrij nerveus in het peloton, wat ook te zien was aan het geringe aantal succesvolle aanvallen en meerdere crashes.

Uiteindelijk wisten Caroline Andersson (Liv Racing) en Antri Christoforou (Human Powered Health) een gat te slaan, waarna de Australische dames Rachel Neylan (Cofidis) en Ella Harris (Lifeplus Wahoo) ook nog de oversteek wisten te maken. Echt kans op de zege maakten ze echter geen moment.

Uttrup Ludwig en Cavalli moeten vroeg passen

Op goed vijftig kilometer van de koers brak de finale open. Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez) was betrokken bij een valpartij, waarna de winnares van vorig jaar, Marta Cavalli, haar ploeggenote opving om terug te brengen. De Deense zou echter niet meer terugkeren van voren. Ook Lizzie Deignan, die haar rentree maakte na haar zwangerschap, moest er namens Trek-Segafredo op dat moment af.

Op de tweede beklimming van de Mur de Huy, op 37 kilometer van het einde, namen Aisleigh Moolman-Pasio en Van Vleuten resoluut de kop. Kasia Niewiadoma en Elisa Longo Borghini volgden. Deze vier klimsters wisten de dames van SD Worx op die manier onder druk te zetten, wat een zeer interessante situatie opleverde.

Deze situatie was uiteraard niet naar de zin van Vollering, die het gat weer dichtte. Wel was het duidelijk dat het allesbehalve een klassieke editie van de Waalse Pijl zou worden, want er werd slag om slinger gedemarreerd. Amanda Spratt (Trek-Segafredo) maakte daar profijt van, zij reed op haar eentje een kleine minuut voorgift bijeen. Daarachter sloegen Movistar en SD Worx de handen ineen, wat het toch wel een oneerlijke strijd maakte. Kristen Faulkner, nummer drie van Strade Bianche, viel ondertussen op een harde manier weg uit het peloton.

Spratt werd in de aanloop naar Huy, op zeven kilometer van de meet, bij de lurven gevat. Dat was het moment voor Vollering om wat selectie te maken op de Cote de Chervae, waarmee ze Van Vleuten even onder druk kon zetten Tien dames volgden Vollering, met onder meer Moolman, Longo Borghini, Elise Chabbey en Liane Lippert.

Dit elftal zette koers richting Huy, waar de weg rond één kilometer van de meet steil omhoog begon te lopen. Op dat moment posteerde Vollering zich al op kop van de groep, met Niewiadoma in haar spoor. De Poolse kraakte, net als Van Vleuten daar iets achter, vlotjes. Vollering keek ondertussen niet op of om, terwijl Lippert en García nog op kwamen zetten in de slotfase. De Nederlandse versnelde echter nog eens, waarmee ze Lippert nog eens op achterstand zette.

Uitslag Waalse Pijl vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws