Oranje boven: Mischa Bredewold knalt naar EK-titel in eigen land, Wiebes en Kopecky mee op podium Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Oranje boven: Mischa Bredewold knalt naar EK-titel in eigen land, Wiebes en Kopecky mee op podium

Oranje boven: Mischa Bredewold knalt naar EK-titel in eigen land, Wiebes en Kopecky mee op podium

Mischa Bredewold heeft zaterdag het EK wielrennen bij de vrouwen naar haar hand weten te zetten. De Nederlandse speelde het overtal van de oranjehemden in de finale perfect uit en reed solo naar de zege in eigen land. Lorena Wiebes maakte het feestje compleet door tweede te worden, voor Lotte Kopecky.

Het hoofdgerecht op de zaterdag van het EK wielrennen was ontegenzeggelijk de vrouwenwedstrijd, die om 13.45 uur van start ging in Meppel. Daar was het eerste halfuur vooral chaos, chaos en nog eens chaos: de rensters werden door de politie verkeerd gestuurd op een rotonde, terwijl een ander deel van de karavaan juist wél de goede kant was opgereden.

De voorziene ronde in Meppel werd hierdoor niet gemaakt, wat op veel teleurstelling stuitte van de mensen die al langs de kant stonden. Net buiten de plaats werd het peloton vervolgens een halt toegeroepen, zodat de auto's die de andere zijde waren opgereden weer aan konden sluiten in de rij met ploegleiderswagens. Dit alles duurde circa twintig minuten.

Eenmaal we écht vertrokken waren, zagen we direct oranje op kop van het peloton. De Nederlandse dames trachtten het peloton enkele malen te breken, maar er stond niet genoeg wind op de Drentse velden. Zodoende kon het peloton redelijk compleet richting Wijster, waar de lokale ronde met daarin de VAM-berg te wachten stond.

Vollering vroeg aan het werk

Op die heuvel bleef de koers eigenlijk vrij lang in een plooi liggen, waarbij het meest opvallende gegeven was dat Demi Vollering niet haar beste dag leek te hebben. De andere Nederlandse dames mengen zich in de voorfinale wel in de strijd, maar waren uiteindelijk niet mee met het trio Elise Chabbey (Zwitserland), Soraya Paladin (Italië) en Jelena Eric (Servië).

Dat drietal reed meer dan een halve minuut weg van het peloton, waar Nederland door de Italianen toch wel in het defensief werd gedrukt. Loes Adegeest, Shirin van Anrooij en Yara Kastelijn moesten het vuile werk opknappen en dichtten het gat, maar dat was wel in ruil voor aardig wat krachten, Riejanne Markus probeerde even daarna aan te vallen, maar zij kwam net als eerder in de wedstrijd niet weg. Datzelfde was het geval voor Bredewold en Vollering, die constant geschaduwd werd door ploeggenote Marlen Reusser.

De tempobeul uit Zwitserland ging op vijftien kilometer van de finish zelf ten aanval, waar een antwoord op kwam van Elisa Balsamo en Pfeiffer Georgi. Topfavoriete Kopecky en de Nederlandse formatie schitterden ondertussen in afwezigheid, waardoor Vollering het in dienst van Wiebes dan maar zelf recht moest zetten. Circa vijftien rensters bleven over vooraan op dat moment, waarvan Balsamo in de afzink van de VAM-berg hard het decor indook en zo haar kansen verspeelde.

Op tien kilometer van het einde plaatste Bredewold haar aanval, waar niet direct reactie opkwam. De hardrijdster van SD Worx pakte met de klap zo'n twintig seconden, terwijl het daarachter vooral vertwijfeling was. Met nog zes kilometer te gaan had Bredewold nog altijd een halve minuut, waardoor ze stilaan mocht gaan dromen van de Europese titel.

Reusser gooide er in de laatste vijf kilometer nog een alles of niets-poging uit, maar het was Vollering die op haar wiel zat en Emma Norsgaard meebracht. Bredewold verloor ondertussen wat van haar pluimen, waardoor ze nog altijd niet zeker was van de zege bij het betreden van de VAM-berg. Vollering zette zich ondertussen pontificaal op kop van de achtervolgende groep, wellicht in dienst van Wiebes. Kopecky ging de spurt vervolgens van ver aan met Wiebes in het spoor, waarna het een fameus een-tweetje werd voor Nederland.

Uitslag EK wielrennen - vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees EK wielrennen - vrouwen 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws