'Peloton is gewoon helemaal anders'; verdwaasde Van den Broek-Blaak telt haar zegeningen na NK-titel Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

'Peloton is gewoon helemaal anders'; verdwaasde Van den Broek-Blaak telt haar zegeningen na NK-titel

'Peloton is gewoon helemaal anders'; verdwaasde Van den Broek-Blaak telt haar zegeningen na NK-titel

SD Worx-Protime stond zondag andermaal op het hoogste schavotje bij het NK wielrennen voor vrouwen in Arnhem. Niet met de vooraf tot topfavorieten gebombardeerde rensters als Demi Vollering, Lorena Wiebes of Mischa Bredewold, maar nota bene met mama van de groep - letterlijk en figuurlijk - Chantal van den Broek-Blaak. En dat was des te mooier.

De vele mensen die zondag naar de Zijpendaalseweg in Arnhem toogden om daar in het zonnetje de slotrondes van het NK wielrennen te aanschouwen, kregen waar voor hun inspanningen. Groepje na groepje reed weg gedurende de koers, waarna Van den Broek-Blaak het op een voor haar kenmerkende manier af wist te maken in het shirt van SD Worx-Protime: uitgekookt, maar op klasse.

Voor Van den Broek-Blaak is het - na 2017 en 2018 - haar derde nationale titel, maar deze zal ontegenzeggelijk als de speciaalste voelen. Begin 2024 keerde ze namelijk als moeder van Noa terug in het wielerpeloton, een comeback die tot in Arnhem nog niet helemaal op rolletjes verliep. Vorige week werd ze in de Ronde van Zwitserland nog ingezet als eerste knecht.

'Ik sta helemaal te shaken, dit had ik echt totaal niet verwacht', zei een dolgelukkige Van den Broek-Blaak op het moment dat ze na de meet haar ploegleidersauto toeterend voorbij hoorde komen. 'Ik heb enkele heel zware maanden gehad, maar ook de allermooiste van mijn leven. Het was heel zwaar om terug te komen, maar ik ben erin blijven geloven en ik had gewoon een superdag.'

'Fysiek zat het er nog wel in, maar ik ben er een heel jaar uit geweest. Om dan terug te komen, is heel pittig', vervolgde ze. 'En het peloton is ook gewoon helemaal anders. Het is veel meer duwen en trekken, het niveau is veel hoger... dus alles moet gewoon op zijn plek vallen. Ik werd wakker en had er vertrouwen in, wat echt lang geleden was. Toevallig zei ik tegen Lars Boom, ploegleider: ik was om zes uur wakker, de laatste keer dat ik dat was won ik Strade Bianche.'

Lees verder onder de tweet.

Heel SD Worx-Protime intens gelukkig met zege van Van den Broek-Blaak

Boom `was er ook dolgelukkig mee. 'Ze heeft in Zwitserland ontzettend afgezien en zich zo in vorm gereden. Ze heeft dit voorjaar ook heel moeilijke momenten gehad, maar heeft heel hard gewerkt en getraind. Voor haar was het moeilijker om in koers te komen en de gevaren te accepteren. Nu kon ze haar kracht kwijt en dan kan ze zoiets', aldus de ex-renner.

Dat de zege bij SD Worx-Protime, wiens sponsor Specialized ook zetelt in Arnhem, met veel onthaal werd ontvangen, was te zien aan de gedragingen van de entourage. De armen bij de aanwezige verzorgers gingen op het moment dat Van den Broek-Blaak de meet passeerde gespreid de lucht in. Ploegleidster Anna van der Breggen, die eerder deze week nog haar comeback aankondigde, liep met een glimlach van oor tot oor over het asfalt in Arnhem. Demi Vollering, Lorena Wiebes, nummer twee Mischa Bredewold... allemaal leefden ze intens mee met deze overwinning.

Hoe kon het ook anders? Van der Breggen was erbij op het moment dat Chantal Van den Broek-Blaak eerder grote zeges in haar loopbaan binnenhaalde. Ze werd wereldkampioen in 2017 en won grote klassiekers als de Amstel Gold Race, Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, Omloop Het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem, maar dit NK markeerde een nieuwe mijlpaal: als moeder. 'In feite combineer je twee full-time jobs. Ik ben opnieuw topsporter, maar in combinatie met moeder', zei ze daarover.

Dochtertje Noa mocht het bij de finish ook allemaal aanschouwen, waarbij een trotse mama met ongeloof in haar ogen naar haar toe kwam voor een kus op het voorhoofd. Een halfuurtje later en enkele honderden meters verderop mocht Noa ook mee het podium op, wat allemaal wel prima werd gevonden door de jongste telg van het gezin Van den Broek-Blaak. 'Dit is de mooiste zege van mijn loopbaan, met die kleine aan de meet.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws