'Nu heb ik overtuiging dat ik niet stilval'; Groenewegen voelt zich na 2 jaar weer meer sprinter voor Tour Wielrennen
Wielrennen

'Nu heb ik overtuiging dat ik niet stilval'; Groenewegen voelt zich na 2 jaar weer meer sprinter voor Tour

'Nu heb ik overtuiging dat ik niet stilval'; Groenewegen voelt zich na 2 jaar weer meer sprinter voor Tour

Dylan Groenewegen spurtte zondag in Arnhem met overmacht naar de Nederlandse titel. Het was voor de sprinter van Jayco-AlUla zijn tweede driekleur. De vorige was in 2016. Na afloop straalde Groenewegen van geluk, daar zijn seizoen tot op heden moeizaam verliep. 'Deze zege is heel belangrijk voor mij', jubelde de Amsterdammer na afloop tegenover In de Leiderstrui.

'Het was een zware koers', pufte Groenewegen kort na de finish uit. 'Maar ik had zoveel over in de laatste kilometer dat het goed uitpakte.' Na de finish stak de sprinter zijn vreugde niet onder stoelen of banken. 'Het is gewoon een trui voor een heel jaar. Het was tot op heden geen makkelijk jaar, zeker het begin niet, door ziekte en omdat ik daarna te snel terugkeerde in koers. Ik hobbelde achter de feiten aan. Dit was echter een vrij overtuigende sprint', drukte de winnaar zich nog voorzichtig uit.

'Het was moeizaam. Ik ben net iets te vaak ziek geworden, en misschien nam ik dan net niet genoeg tijd om helemaal fit te worden. Ik koers heel graag en dan gun je jezelf niet altijd de tijd om helemaal fit te worden. In de AlUla Tour werd ik echt ziek en toen kwam ik vier kilo lichter thuis, dus dan weet je wel dat je wat hebt ingeleverd', legde hij uit.

‘Vervolgens ging ik ook vrij snel door naar de UAE Tour, waar het ook niet echt liep. Dan wordt het ook een beetje moraal, maar nu ik even goed heb kunnen trainen voel ik wel dat het weer beter wordt. Zo slecht ging het ook niet, het was niet dat ik kansloos was. Ik werd tweede, derde…, maar ik word betaald om te winnen en dat wil ik zelf ook.’

Groenewegen vergat ook niet zijn 'ploeg' te bedanken. 'De hele ploeg (Jan Maas en Elmar Reinders, red.) heeft er heel hard voor gereden. Dan is het ook fijn als je het afmaakt.' Het koersverloop kantelde vaak. Zo zag het er op meerdere momenten goed uit voor de aanvallers. 'Het was een beetje gokken. Op een gegeven moment waren er vijftien renners vooruit. Toen moest ik oversteken op de Posbank. Vervolgens reed Visma weg met twee man en daarna kwam alles terug. Dat was perfect voor mij. Vanaf toen hebben mijn ploegmaten zich voor mij dubbelgevouwen. Het is heel lekker als je het dan afmaakt.'

'Ze hebben altijd vertrouwen gehouden en daar moet ik ze heel erg voor bedanken. Ik heb nu het maximale eruit gehaald en dat was de overwinning. Ze moeten nu wel even snel aan de slag voor een truitje, haha. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in om in het rood-wit-blauw naar de Tour te trekken.’

'We hadden een goed blok, maar eigenlijk waren we na honderd kilometer al naar de klote. Maar we maken het af en dan is het het allemaal waard', duidde Jan Maas, één van de twee knechten van Groenewegen. ‘Dit was heel belangrijk en het is heel mooi. Als Nederlands kampioen naar de Tour… die trui mag je het hele jaar dragen, dat is perfect. Daar hechten we heel veel waarde aan', aldus Maas.

Groenewegen gaat voor zesde ritzege in de Ronde van Frankrijk

De volgende halte voor Groenewegen is de Tour de France. Daar is hij namens Jayco-AlUla het speerpunt in de sprintritten. ‘Er zijn genoeg heel sterke sprinters, maar we hebben het vertrouwen dat we ze kunnen kloppen. Ik miste vorig jaar misschien net wat piekjes, nu heb ik mijn gewenste niveau. Mijn ideale trein bestaat uit Luka Mezgec, Elmar Reinders, Luke Durbridge, Chris Juul-Jensen en ook Michael Matthews kan zijn steentje bijdragen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in en kijk nu al uit om op dag drie voor de winst te gaan.’

‘Ik miste de laatste twee jaar net wat de snelheid, maar dat draai je ook niet zomaar om. De klimmetjes gaan iets minder, maar het sprinten gaat beter en dat levert overwinningen op. Daar draait het voor mij dus ook om. De vorm in de Tour was vorig jaar goed, maar toen won ik niet. Nu heb ik de overtuiging dat ik niet meer stilval, dat is wel fijn', besluit de spurtbom uit de Nederlandse hoofdstad.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws