Van den Broek-Blaak is terug! Moeder Chantal Nederlands kampioene na chaotische race rond Arnhem Wielrennen
Wielrennen

Van den Broek-Blaak is terug! Moeder Chantal Nederlands kampioene na chaotische race rond Arnhem

Van den Broek-Blaak is terug! Moeder Chantal Nederlands kampioene na chaotische race rond Arnhem

Chantal van den Broek-Blaak is voor een jaar lang Nederlands kampioen wielrennen bij de vrouwen. De 34-jarige renster van SD Worx-Protime keerde de eerste maanden van dit jaar wat anoniem terug in het peloton na zwangerschapsverlof, maar haalde zondag in Arnhem genadeloos hard uit met de titel. Het is alweer haar derde NK-zege, nadat ze in 2017 en 2018 ook al het rood-wit-blauw pakte.

Van den Broek-Blaak was voorafgaand aan het NK zeker geen favoriet. Alleen bij SD Worx-Protime deden met Demi Vollering, Lorena Wiebes en Mischa Bredewold al vrouwen in vorm mee, die er eerder aanspraak op leken te maken. Tel daar namen als Marianne Vos, Shirin van Anrooij en Lucinda Brand en we hadden op papier een waanzinnig sterk bezette wedstrijd.

De organisatie had een parcours van 155 kilometer uitgetekend, eerst met wat lokale lussen over de Posbank bij Rheden en vervolgens een hoop rondjes op een wat vlakker parcours rond Arnhem. De moeilijkheidsgraad van de wedstrijd lag daarmee niet hoog en dat had tot gevolg dat ongeveer het hele peloton wel een keer aanviel om mee te zitten. Logisch gevolg: niemand zat écht mee en het ging in razend tempo richting het slotcircuit.

Van den Broek-Blaak en Kastelijn maken het verschil

Eenmaal daar zagen we ook de grote namen van voren, maar eigenlijk miste iedereen de slag toen een sterke groep op vijf rondes van het einde een kloof sloeg. Van den Broek-Blaak en Van Anrooij waren mee, net als onder meer Yara Kastelijn. De favorieten hadden zich laten verrassen, maar in het peloton was er nooit echt samenwerking om het oplopende verschil nog te verkleinen. Om die reden zette Bredewold aan en zij maakte in haar eentje knap de oversteek. Met dertien rensters gingen we de absolute slotfase in.

Daarin waren het Van den Broek-Blaak en Kastelijn die de beslissende slag sloegen. Ze creëerden een gaatje van vijftien seconden en net op het moment dat Kastelijn op een oplopend stukje dacht weg te rijden, counterde Van den Broek-Blaak met een nóg hardere aanval. Ze liet Kastelijn achter en soleerde zo op prachtige wijze naar de Nederlandse titel. Mama Chantal, Nederlands kampioen! Bredewold werd tweede, Nina Kessler derde.

Uitslag NK wielrennen 2024 - vrouwen elite

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws