Persico perst er met laatste energieresten succesvol sprintje tegenover Vollering uit in Brabantse Pijl Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Persico perst er met laatste energieresten succesvol sprintje tegenover Vollering uit in Brabantse Pijl

Persico perst er met laatste energieresten succesvol sprintje tegenover Vollering uit in Brabantse Pijl

Silvia Perisco heeft de Brabantse Pijl voor vrouwen weten te winnen. De renster van UAE toonde zich de beste van een elite groepje na een zeer vermakelijke koers. Demi Vollering strandde op plek twee.

Bij de mannen laten toppers als Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tom Pidcock en Tadej Pogacar het afweten voor de Brabantse Pijl, maar de organisatie zal in de handjes klappen met de deelnemers die we deze woensdag zagen bij de vrouwen. Onder andere Vollering, Fem van Empel, Shirin van Anrooij en Marlen Reusser stonden aan de start.

Vanaf de start was het koers, zoals we wel vaker zien bij de vrouwen: in het eerste uur werden ondanks de nodige hoogtemeters maar liefst veertig kilometers afgewerkt, wat achterin de grote groep toch al voor een slijtageslag zorgde. De deur stond wagenwijd open, terwijl voorin niemand echt de ruimte kreeg.

Markus en Brand tonen zich in voorfinale

Op tachtig kilometer van de meet zagen we Van Empel voor een eerste maal in beeld: de Nederlandse bevond zich achterin het peloton, maar een vastlopende ketting bleek de reden. Niet veel later wist ze weer voorin post te vatten, waar ondertussen enkele schaduwfavorieten zich roerden. Femke Markus (SD Worx) en Lucinda Brand (Trek-Segafredo) probeerden de frustraties van Parijs-Roubaix eruit te fietsen, maar de grote ploegen gunden elkaar niet al teveel ruimte. Elinor Barker van Uno-X kreeg dan wel wel wat voorgift.

Persico perst er met laatste energieresten succesvol sprintje tegenover Vollering uit in Brabantse Pijl

Met nog vijftig kilometer voor de boeg was er dan toch wat schifting: een groep van zo'n twintig dames, met het gros van de favorieten, zorgde voor wat afscheiding. Ook dat verschil werd echter weer goedgemaakt, maar Brand liet zich weeral niet uit het veld slaan: ze probeerde het opnieuw, ditmaal solo. Ondertussen verloor Van Empel door een nieuw pechgeval, een crash van collega Caroline Andersson waardoor ze voet aan de grond moest zetten, veel tijd. Met hulp van ploeggenote Kim Cadzow wist ze echter opnieuw aan te sluiten.

Een andere crosster, Yara Kastelijn, trok de boel op de volgende beklimming op een lint. Dit zorgde achterin de grote groep al wel voor wat schifting; onder meer Marta Cavalli kwam in moeilijkheden. Ook Van Empel, Brand en Blanka Kata Vas zaten aan de verkeerde kant van het peloton, terwijl er vooraan ook niet meer aan tempo-mindering gedacht werd.

Vollering en Reusser kleuren finale namens SD Worx

Bij het ingaan van de slotronde koos Vollering nog eens vol de aanval, waarmee ze de groep in één keer op het rooster legde. Voor directe afscheiding zorgen bleek echter nog teveel gervaagd. Ook begon het op dat moment te regenen, wat de koers nog wat zwaarder maakte.

Beklimming na beklimming nam Vollering het heft in handen, maar ze wist zich geschaduwd door onder meer Persico. Dat bood dan weer perspectief voor andere rensters, zoals haar ploegmate Reusser. Die nam op de Hertstraat de kop met Margot Vanpachtenbeke, Van Anrooij, Persico en Elise Chabbey in haar spoor, maar dus zonder Vollering.

De andere dames roken hun kans, met een immer gretige Van Anrooij als eerste gegadigde. Het kwintet fietste binnen no time een halve minuut voorsprong bijeen, waardoor Vollering op de laatste keer Moskesstraat volledig in de contra-attack moest. Liane Lippert (Movistar) volgde in haar spoor.

Op enkele kilometers van de meet sloot Vollering aan, maar het was haar ploeggenote Reusser die zich op vier kilometer van de aankomst in tijdritmodus zette. Van Anrooij weerde zich echter kranig en dichtte het gat, waardoor we met zeven dames de laatste kilometer indoken. Vollering koos daar het wiel van Persico, terwijl ploeggenote Reusser de kop pakte. Dit leek de perfecte lead-out te zijn voor de oersterke Vollering, maar het was Persico die haar op de meet remonteerde.

Uitslag Brabantse Pijl vrouwen 2023 

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws