Reusser pakt zege vanuit kopgroep in openingsrit Ceratizit Challenge by La Vuelta Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Reusser pakt zege vanuit kopgroep in openingsrit Ceratizit Challenge by La Vuelta

Reusser pakt zege vanuit kopgroep in openingsrit Ceratizit Challenge by La Vuelta

Marlen Reusser heeft de eerste etappe van de Ceratizit Challenge op haar naam geschreven. De eerste rit van de Vuelta voor vrouwen ging verrassend naar een kopgroep, waarin ze uiteindelijk de sterkste was. De Zwitserse greep daarmee ook de leiderstrui.

De eerste rit van de vierdaagse etappekoers ging van startplaats Estación de Esquí de Manzaneda naar finishplaats A Rua over een parcours van 119 kilometer. De rit begon met een flinke afdaling, waarna een redelijk vlakke aanloop het peloton naar de enige gecategoriseerde klim van de dag leidde: de Alto da Portela, een klim van maar liefst 15,2 kilometer aan 5,3 procent stijging. De top van die klim lag echter wel op bijna zestig kilometer van de finish, die onderaan een lange afdaling lag.

Het duurde even voordat een kopgroep wist te ontsnappen, maar na meer dan een uur was het eindelijk raak. Paulina Rooijakkers (Liv Racing), Marlen Reusser (Alé BTC Ljubljana), Elisa Chabbey (Canyon SRAM), Lucy Kennedy (Team BikeExchange) en Erica Magnaldi (Ceratizit-WNT) wisten te ontsnappen aan het peloton. Zij begonnen met een seconde of twintig aan de Alto da Portela. Op die klim voegde Coryn Rivera (Team DSM) zich bij het vijftal en tezamen vergrootten zij de voorsprong tot twee minuten.

Kopgroep behoudt grote voorsprong, Reusser gaat ervandoor en wint met late aanval

In het vervolg hield de kopgroep hun voorsprong knap vast, terwijl Magnaldi en Kennedy daaruit waren weggevallen in het heuvelachtige gebied. In het peloton was het Movistar dat op kop reed, maar de grote groep kwam eigenlijk amper dichter bij. Rooijakkers, Reusser, Chabbey en Rivera behielden de twee minuten voorsprong en gingen zo uitmaken wie de etappezege en leiderstrui in beslag ging nemen.

Rivera was uit die kopgroep op papier veruit de snelste, dus de andere drie rensters moesten iets bedenken om de Amerikaanse niet voor de winst te laten sprinten. Dat zorgde in de slotfase ook voor onenigheid. Chabbey was het niet eens met het feit dat Rooijakkers en Rivera niet meer meedraaiden richting de eindmeet.

In de slotfase was het vervolgens Reusser die ervandoor ging en nadat Chabbey tevergeefs wachtte tot iemand anders het gat dicht reed, kon ze solo weg. De drie achtervolgsters bleven naar elkaar kijken en zo kon de Zwitserse van Alé BTC Ljubljana onbedreigd naar de ritzege rijden. Rivera sprintte nog wel naar de tweede plek. Het peloton finishte uiteindelijk op ongeveer 1.50 minuten.

Uitslag etappe 1 en klassementen Ceratizit Challenge 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws