Merlier verslaat Pedersen met machtige sprint in vierde rit Benelux Tour Wielrennen
Wielrennen

Merlier verslaat Pedersen met machtige sprint in vierde rit Benelux Tour

Merlier verslaat Pedersen met machtige sprint in vierde rit Benelux Tour

Tim Merlier heeft de massasprint van de vierde rit van de Benelux Tour gewonnen. Hij versloeg Mads Pedersen op het nippertje. Stefan Bissegger behield de leiding in het klassement in aanloop naar het weekend, wanneer de etappes in de Belgische heuvels op het programma staan.

In de eerste rit werd de massasprint een sprint met gereduceerd peloton door waaiers en in rit drie wist een kopgroep met Taco van der Hoorn een massasprint af te wenden, maar in rit vier móest het haast wel gebeuren dan. Jumbo-Visma was in de afgelopen ritten gebrand op een overwinning in de thuiskoers en het parcours voor etappe vier leek perfect voor de sprinters.

Eerste kopgroep met opnieuw Livyns houdt geen stand

Al vroeg in de etappe wist een kleine kopgroep weg te sluipen uit het peloton, nadat een massale valpartij in de eerste kilometers voor een verlate start had gezorgd. Samuel Bewley (Team BikeExchange), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise) en Arjen Livyns (Bingoal Pauwels Sauces-WB) zaten mee in de kopgroep en kregen snel drie minuten cadeau. De ontsnapping van de laatsgenoemde was pikant, omdat de Belg in de derde rit ook meezat, maar zich liet uitzakken om vervolgens te zien dat de vluchters het tot de finish haalden.

De sprintersploegen hadden zich dus in de luren laten leggen door Van der Hoorn en co, maar wilden zich dat niet nogmaals laten overkomen. Het gat met de kopgroep werd, net als in rit drie, klein gehouden en de groep bestond nu ook maar uit drie man in plaats van zes. Dat leidde uiteindelijk tot het inrekenen van de kopgroep om zo'n zestig kilometer van de finish.

Demarrages zonder succes, massasprint lijkt onvermijdelijk

Het terughalen van de kopgroep resulteerde in een regen aan aanvallen vanuit het peloton. Veel renners waren niet van plan om zestig kilometer in een peloton te rijden dat zonder bedreiging op een massasprint afstevende. Lang wist niemand echt weg te komen, maar uiteindelijk was het Rune Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise) die even vooruit mocht. Hij kreeg gezelschap van Julien Duval (AG2R Citroën) en samen pakten ze een kleine voorsprong, maar ook die vlucht was niet succesvol.

Met nog twintig kilometer te gaan moest er iets geks gebeuren wilde iemand een massasprint voorkomen. Zo ging het peloton richting de slotfase en naar de gouden kilometer, op negen kilometer van de finish, waar de klassementsrenners nog wat bonificaties konden verdienen. Sonny Colbrelli, Mike Teunissen en Kasper Asgreen lieten daarvoor hun gezicht zien.

Gouden kilometer krijgt klassementsmannen uit het hok, massasprint gewonnen door Merlier

Asgreen wist daarin zes seconden te pakken en zijn achterstand in het klassement te verkleinen tot vijftien seconden, terwijl ook Tim Wellens, Bissegger, Christophe Laporte en Sonny Colbrelli ook wat seconden sprokkelden. In aanloop naar de massasprint kregen we dus alvast een voorbode van de renners die dit weekend voor het podium in het klassement willen gaan strijden.

In de slotfase waren Bahrain Victorious, Trek-Segafredo en Lotto Soudal de ploegen die prominent in beeld reden. Met Phil Bauhaus, Pedersen en Caleb Ewan hadden zij drie grote kanshebbers voor de sprintzege. Pas op twee kilometer van de meet kwam Jumbo-Visma in beeld, maar dat was zonder Dylan Groenewegen in het wiel. Hij zat een beetje opgesloten en deed niet mee. In de sprint was Pedersen lang de voorste, maar pas in de laatste meters werd hij voorbijgestreefd door Merlier, die daarmee zijn tweede ritzege pakte. Danny van Poppel werd derde.

Uitslag etappe 4 en klassementen Benelux Tour 2021

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news